05 Mart 2008 00:00

BM’den beklenen karar

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin dün yapılan toplantısında, İran’a 15 aydır uygulanan ekonomik ve ticari yaptırımların daha da sıkılaştırılması kararı alındı

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin dün yapılan toplantısında, İran’a 15 aydır uygulanan ekonomik ve ticari yaptırımların daha da sıkılaştırılması kararı alındı. Fransa, İngiltere ve Almanya’nın ortaklaşa hazırladığı ve 2006 Aralık ayında kabul edilen 1737 sayılı karar tasarısıyla getirilen yaptırımları daha da sertleştiren tasarı, 15 üyeden 14’ünün oyuyla kabul edildi. Endonezya çekimser oy kullandı.
İran’a uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurması için üç ay süre verilen yeni tasarıda, İran’ın nükleer programıyla bağlantısı bulunan kişi ve kurumların yurtdışındaki mal varlıklarının dondurulması ve bazılarına seyahat yasağı getirilmesi öngörülüyor. İran’a sivil veya askeri amaçlarla kullanılacak hassas teknolojik ürünlerin satışının yasaklandığı tasarıya ilişkin Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, ‘‘Bu kararda sertlik yanlılarının aşırı siyasi ve ekonomik talepleri çıkartıldı. Bu karar, İran’a Güvenlik Konseyi ile birlikte çalışması ve UAEK’nın taleplerini karşılaması için güçlü bir sinyaldir’’ ifadeleri kullanıldı. Tahran hükümeti ise yeni karar tasarısını daha oylama yapılmadan reddetmiş ve tasarının, meşruiyetten yoksun olduğunu savunmuştu.
İran: Karar siyasi
Karar tasarısının "siyasi nedenlerle" kabul edildiğini söyleyen İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni ise, "Bu kararın bizim açımızdan hiçbir değeri yok ve bunu hiçbir şekilde kabul etmeyeceğiz" dedi. Hüseyni, "UAEK'nın, muhaliflerince ortaya atılan bütün iddialara İran'ın yanıt verdiğini teyit etmesinden sonra" Güvenlik Konseyi'nin böyle bir karar almasını kınadıklarını da belirtti.
Güvenlik Konseyi’nin İran’a karşı yeni yaptırım kararını onaylamasının ardından, İran’ın nükleer programına ilişkin tartışmalar Viyana’daki UAEK yönetim kurulu toplantısında da yoğunluk kazandı. Avrupa Birliği üyesi ülkelerle ABD, BM Güvenlik Konseyi’nin kararına destek amacıyla UAEK yönetim kuruluna yeni bir karar tasarısı sunmaya hazırlanıyor. AB ve ABD’nin ortaklaşa sunmak istedikleri tasarıda, Güvenlik Konseyi’nin aldığı yeni kararın desteklendiği vurgulanırken, “İran’ın UAEK ile şeffaf işbirliği yapması ve nükleer tesislerinin tümünde ani denetimleri öngören Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’nın ek protokolünü onaylaması” isteniyor. UAEK üyesi bağlantısız ülkeler ise tasarısıya destek vermiyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Yunanistan ve Almanya’da grevler

SONRAKİ HABER

Rice yine Hamas’ı suçladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...