5 Mart 2008 00:00
İşçiler sendikalardan hareket bekliyor
Narlıdere Belediyesi ile Belediye-İş 4 Nolu Şubesi arasında yürütülen TİS görüşmeleri sürüyor. Belediye-İş Narlıdere Baştemsilcisi Celal Şahanlı TİS görüşmelerinin işçi ve işveren açısından oldukça olumlu geçtiğini anlatarak taviz veremeyecekleri maddeler üzerinde de anlaşma sağlamayı umduklarını dile getirdi. SSGSS Yasa Tasarısı ile ilgili sendikaların etkin bir mücadele programı başlatması gerektiğine dikkat çeken Şahanlı, işçilerin tedirgin olduğunu belirtti.
Şahanlı, TİS sürecini ve SSGSSye işçilerin yaklaşımını gazetemize anlattı. Şahanlı, 84 maddelik TİS görüşmesinde 70 madde 14 Şubat 2008 tarihi 3 madde ise 18 Şubattaki görüşmede olmak üzere 73 madde üzerinde anlaşma sağlandı derken üzerinde anlaşma sağlanan maddelerin daha çok ücret ve iş güvenliği olarak değerlendirilen maddeler olduğunu söyledi. Şahanlı, Bizim üzerinde en çok durduğumuz işveren kendi işini kendi işçilerine yaptırır maddesi kabul edilen maddelerdendir diye konuştu.
Henüz anlaşmaya varamadıkları maddelerin içinde olmazsa olmaz diyebilecekleri unsurlar olduğuna değinen Şahanlı, Örneğin sözleşmenin güvencesi olarak gördüğümüz beşinci madde. Nedir bu maddenin açılımı; işveren hiçbir şekilde TİS hükümlerini kısmen veya tamamen dolaylı veya doğrudan yollarla Belediye-İş üyesi olmayanlara veya sendikasızlara ya da başka bir sendikaya üye olanlara uygulayamaz diye devam ediyor. Bana göre en önemli, ücretlerden daha önemli madde budur şeklinde konuştu.
Haklarımızı koruyan bir TİS
İşverenin TİS ile ilgili yaklaşımını değerlendiren Şahanlı, belediye başkanının tavrının sözleşmeye ilişkin yaklaşımının olumlu olduğuna dikkat çekti. Örgütlülüklerine ilişkin şimdiye kadar olumsuz bir tavırla karşılaşmadıklarını dile getiren Şahanlı, İki oturumda 73 maddenin geçmesi olumlu bir şey. Ücretlerde biraz sorun yaşayabiliriz. O da şu nedenle, üç ayrı ücretlendirme var. Biz üç farklı ücretin kaldırılmasını ve eşit işe eşit ücret uygulamasına geçilmesini; bu sözleşmede en azından bunu ikiye indirmeyi istiyoruz. Sendikalı arkadaşların hepsi, 238 kişi kadrolu olarak çalışmakta. Görüşmeler şu ana kadar olumlu gidiyor. Üçüncü oturumumuz 5 Mart 2008 tarihinde yapılacak. Amacımız kazanılmış haklarımızı koruyan bir TİS yapmak dedi.
İşçiler tedirgin
SSGSSnin tamamıyla işçilerin aleyhine bir tasarı olduğuna vurgu yapan Şahanlı, tasarının engellenmesi ve bunun için mücadele edilmesi gerektiğine işaret etti. SSGSSnin geçmemesi için sendikaların daha etkin mücadele etmesini isteyen Şahanlı, Sendikalardan hareket bekliyoruz dedi. Şahanlı sözlerini şöyle sürdürdü; Sendikaların günü geçiştirme mantığıyla yapılan değil sonuç almaya yönelik eylem kararları almasını istiyoruz. İşçi arkadaşlarımız yasanın getirdiği hak gaspları karşısında emekliliği düşünmeye başladı. Emekli olup kıdem tazminatını kurtarmayı düşünüyor. İşçi arkadaşlar tedirgin. Ne yazık ki bugüne kadar bütün hükümetler işçilerin aleyhine çalıştılar. Özellikle mevcut AKP Hükümeti emek düşmanlığında geçmişteki bütün hükümetleri aratır durumda.
Sendikalar işçilerden kopuk
İşçi ve emekçi haklarına yönelik genel saldırılara karşı mücadele etmek üzere başta İstanbul olmak üzere kimi kentlerde şubeler platformu adıyla oluşumlara gidildiğini de belirten Şahanlı, sendikaların arasında kopukluk olduğunu, bunun giderilmesi gerektiğini ifade etti. Sendikalar işçiden kopuk. İşçiyi düşünen bir sendikacılık yapılmıyor. Eğer düşünse sendika ayrımı ve rekabeti yapmak yerine işçi talepleri karşısında birlikte hareket eder sözleri ile eleştirilerini yönelten Şahanlı, sendikaların birbirleri ile rekabet etmek yerine sendikasız işçileri örgütlemek üzere çalışmalarını istedi.
Birlikte hareket edilmeli
İşten atılan Samsun Çarşamba Belediyesi işçileri ile dayanışma içinde olduklarını da söyleyen Şahanlı, Sayısını yanlış hatırlamıyorsam 126 işçi arkadaş aileleriyle birlikte direnişteler. Kendilerini aradık ve direnişlerinde yanlarında olduğumuzu ilettik. Ayrıca ekonomik katkıda bulunmak için işçi arkadaşlarımızdan topladığımız yardımı kendilerine ulaştırdık dedi.
Son dönemde çok fazla işçi kıyımının yaşandığını vurgulayan Şahanlı, Özellikle son dönemde işçi kıyımları artış gösteriyor. Örneğin en son 400 Yörsan işçisi sırf sendikalaştıkları için işten atıldı. İşten atılmayı yaşamış biri olarak, arkadaşların yaşadıkları sıkıntıları biliyorum. Eğer birlikte hareket edilirse saldırıların önüne geçilebilir dedi. (İzmir/EVRENSEL)
Vasfi Saygı
Evrensel'i Takip Et