05 Mart 2008 00:00

İMES’te genç işçi olmak

Ümraniye sanayi denince İMES’in de aralarında bulunduğu organize sanayi bölgeleri akla gelir.

Paylaş

Ümraniye sanayi denince İMES’in de aralarında bulunduğu organize sanayi bölgeleri akla gelir. 910 atölyesi ve 5 bini aşkın işçisiyle İMES önemli bir sanayi sitesi. Çalışanların önemli bir bölümünün genç işçilerden oluştuğu sitede kaynak, torna, gıda, kimya, makine, otomotiv yan sanayi, elektrik, ambalaj, paslanmaz çelik sektörlerinde iş yapan irili ufaklı atölyeler bulunuyor.
Sabahın erken saatlerinden akşamın geç saatlerine kadar burada işçiler sendikasız, sigortasız, güvencesiz, düşük ücrete çalıştırılıyorlar. Haftanın belli günleri işe gelen belli günleri okula giden birçok çocuk denecek yaştaki genç işçiler, burada düşük ücretle çalıştırılıyorlar. Bunlara bir de okula gidemediği için daha kötü koşullarda çalıştırılan çocuk işçileri eklediğimizde, durum daha da vahim bir hal alıyor. Kısacası İMES, bu manzara karşısında, genç işçi sömürüsü için bulunmaz yer oluveriyor.
İMES’in jönü Veysel Can
İMES’te 1 aydır çalışan 18 yaşındaki Veysel Can, günde 10 saat çalışıyor. Çalışma koşullarının ağır olduğunu söyleyen Can, aile ekonomisine katkı sunmak için okulu bırakıp işe başlamak zorunda kalmış. 450 YTL maaş alan Can, yaptıkları işin karşılığını alamadıklarını söylüyor. Geçinemediği için ek iş yaptığını ifade eden Can, ek olarak işten arta kalan zamanlarda ve tatillerde tanıdıkları vasıtasıyla çeşitli dizi filmlerinde rol aldığını belirtiyor. Can, şimdiki rol aldığı dizide bir korumayı oynadığını, dizi içinde konuşması olduğunda 250 YTL, olmadığında ise 50-60 YTL gibi bir ücret aldığını söylüyor. En büyük hayalinin önemli bir dizide rol almak olduğunu dile getiren Can, başrol oyuncusu olmayı da çok istiyor.
Çalışmaya mecbur
4 aydır İMES’te çalışan 18 yaşındaki Selami Gök de ailesine katkı sunmak için çalışmaya mecbur olduğunu ifade ediyor. Çalışma koşullarının oldukça kötü olduğunu dile getiren Gök, 450 YTL maaş aldığını belirtti. Kendi harçlığı dışında hepsini eve verdiğini vurgulayan Gök, evde iki kişi çalışıyor olmalarına karşın geçinemediklerini anlattı. İşyeri dışında ara sıra arkadaşlarıyla tiyatro ve sinemaya gittiğini kaydeden Gök, bunların dışında top ve playstation oynuyor. En büyük hayalinin bir meslek sahibi olmak olduğunu söyleyen Gök, bu sayede daha çok para kazanacağını düşünüyor.
Ev tutamadığı için işyerinde kalıyor
İki yıldır makine imalatçısında çalışan İsa Çiftçi, ortaokul mezunu ve henüz on dokuz yaşında. Haftanın altı günü sabah 9.00-19.00 arası çalışan Çiftçi, bunun karşılığında ancak 600 YTL maaş alabiliyor. Çok fazla çalışmaktan yorgun düştüğünü ve boş zamanlarında ancak dinlenebildiğini söyleyen Çiftçi, ev kiralarının yüksek olması nedeniyle ev tutamadığını anlattı. İşyerinde yaşamak zorunda kalan Çiftçi, bu yüzden de sosyal bir çevresinin olmadığını söylüyor. Ancak İMES’in içinde bulunan kafeye arada bir gidebildiğini anlatan Çiftçi, işyerinde havalandırmanın bulunmaması nedeniyle birçok hastalıkla karşı karşıya olduklarının altını çizdi. Sadece sekreter ve patron odasında havalandırma olduğuna dikkat çeken Çiftçi, işçileri ise kimsenin düşünmediğini vurguladı. İMES E Blok’ta çalışan bir arkadaşının parmaklarını makineye kaptırdığını ifade eden Çiftçi, çalışma koşullarının ve ücretlerin düzeltilmesini, yetkililerin bu soruna çözüm bulmasını istedi. İstanbul’da yaşamanın çok zor olduğuna değinen Çiftçi, ileride köyüne dönüp toprakla uğraşmak istediğini ifade etti.
Patronun oğlu da memnun değil
18 yaşındaki Yunus Ömeroğlu’nun babasının İMES’te bir atölyesi var. Atölyede 4 kişi çalışıyor. Bu dört kişiden biri de kendisi. Babasının işyeri olmasına karşın Yunus, çalışma koşullarından memnun değil. Yoğun bir tempoda çalıştıklarını söyleyen Yunus, çalışma saatlerinin uzun olmasının yanı sıra koşullarının da ağır olduğunu dile getirdi. “Eğer elimde olsa İMES’in kapısından içeri bile girmem” diyen Yunus, arkadaşlarıyla kafeterya açıp buradan kurtulmak istediğini anlattı. (İstanbul/EVRENSEL)

Tersane işçileri ile dayanışma kampanyası

Ümraniye İMES ve OSB işçileri, Tuzla tersanelerinde son bir ayda 6 işçinin yaşanan iş cinayetlerine kurban gitmesine karşı imza kampanyası başlattı. İmza kampanyasında, yetkili mercilerin Tuzla tersaneler havzasında gerekli önlemleri alması ve denetim yapması isteniyor. İşçiler, imza metninde iş kazalarına karşı işçilerin bir arada hareket etmesi gerektiğine dikkat çektiler. İşçiler, 9 Mart’ta topladıkları imzalarla tersane işçilerinin çıkardığı Baret gazetesini ziyaret ederek dayanışma örneği sergileyecekler.
İnan Dursun/Rıdvan Örük
ÖNCEKİ HABER

Silgan’da işten atılan işçiler dava açacak

SONRAKİ HABER

Ümraniye Esenşehirli işçiler işyerinde de mahallelerinde de Sorunlarla boğuşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...