05 Mart 2008 13:00

Acil servisler can çekişiyor

AKP Hükümetinin Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birinci basamak sağlık hizmetlerinin yerine getirilememesi acil servislerde yoğunlaşmaya neden oluyor.

Paylaş

AKP Hükümeti’nin Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birinci basamak sağlık hizmetlerinin yerine getirilememesi acil servislerde yoğunlaşmaya neden oluyor. İş yoğunluğunun etkisi ile acil servisler asıl görevlerini yerine getiremiyor. İstanbul Tabip Odası ve Türkiye Acil Tıp Derneği uyarıyor: “Acil servisler can çekişiyor.”
İstanbul Tabip Odası (İTO) ve Türkiye Acil Tıp Derneği hastanelerde acil servislerin durumuna dikkat çekmek için bir basın toplantısı düzenledi. İTO’da gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Türkiye Acil Tıp Derneği Genel Sekreteri Dr. Aslıhan Yürüktümen, Türkiye’deki tüm sağlık hizmetlerinin yaklaşık dörtte birinin acil servisler tarafından karşılandığını belirterek; “Bu yoğunluğun en önemli nedeni temel ve önleyici sağlık hizmetlerindeki yetersizliktir. Temel sağlık hizmetine ulaşamayan hastalar ikinci yada üçüncü basamak diye tanımlanan hastane polikliniklerine ulaşmaktadır. Ancak polikliniklerde hasta başvurularının sınırlı sayıda olması nedeniyle hizmete ulaşamayan kalabalık, hizmetin asla sınırlandırılmadığı ve 7 gün 24 saat hizmet veren hastanenin her daim açık kapısına, acil servise başvurmaktadır. Acil servisteki bu tıkanma ve yoğunluk üç aşamada azaltılabilir” şeklinde konuştu. Bunun için ilk yapılması gerekenin acil öncesi temel ve önleyici sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi olduğunu vurgulayan Yürüktümen, “İkinci aşama, acil servis içindeki hizmetin kalitesinin ve bakım özelliklerini geliştirmektir. Son nokta ise acil servislerden hasta akışının hızlandırılmasıdır. Hastaların boş yatak bulunamaması nedeniyle hastaneden hastaneye sevk edilme çalışmaları tam anlamıyla bir kaosa dönmüş durumdadır” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TCDD Müdürü Karaman’a tepki

SONRAKİ HABER

Suyu dereden alıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...