6 Mart 2008 00:00
Asgari ücretli de artık GSS primi ödeyecek
GÜNÜN YAZILARI
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Tasarısının, asgari ücretin üçte biri kadar geliri olandan bile Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi kesilmesini getiren maddeleri de kabul ederek, sağlık hizmetini kamusal hizmet olmaktan çıkardı.
SSGSS Tasarısının Meclis Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeleri, AKPli milletvekilleri ve bürokratların ibretlik diyalogları arasında sürüyor. Tasarının, paran kadar sağlık anlayışını egemen kılan Genel Sağlık Sigortasına (GSS) ilişkin maddeleri de kabul edildi.
Tasarının GSSyi getiren maddesinin kabulü ile artık Türkiyede sağlık bir hak olmaktan çıkarıldı. Tasarıya göre, SSK, Bağ-Kur, devlet memurları, isteğe bağlı sigortalılar, harcamaları, taşınır ve taşınmaz malları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin 3te birinden az olan kişiler, vatansız ve sığınmacılar, 65 yaşını doldurmuş muhtaçlar, şeref aylığı alanlar, SHÇEK Kanununa göre korunma ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz yararlananlar genel sigortalı sayılacak. Bu, 203 YTL geliri olandan GSS primi kesileceği, yani GSS primi ödemeyenlerin sağlık hizmetinden yararlanamayacağının yasalaşması anlamına geliyor. Tasarıya göre, prime esas aylık kazancın yüzde 12si oranında GSS primi ödemeyenler sağlık hizmetlerinden yararlanamayacaklar.
Emeklilere büyümeden pay yok
Tasarının, emekli maaşlarının güncellenmesine ilişkin maddesinde, muhalefetin emekliler büyümeden pay almalı talep ve önerileri kabul görmedi. Kabul edilen madde, emeklilere bağlanan gelir ve aylıklar, her yılın ocak ve temmuz aylarından geçerli olmak üzere, bir önceki altı aylık döneme göre TÜİK tarafından açıklanan en son temel yıllık tüketici fiyatları (TÜFE) genel indeksindeki değişim oranı kadar artırılarak belirlenmesini getirdi.
Tasarının kabul edilen diğer maddeleri ile Türkiyede yasal olarak ikamet edenler ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelere götürülen Türk işçileri, ay içerisinde 30 günden az çalışma, 18 yaşını doldurmuş olma ve kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olma koşuluyla isteğe bağlı sigortalı olacak. İsteğe bağlı sigorta primi, prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında, sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık kazancı yüzde 32i olacak. Bu oran, yüzde 20 ile malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi, yüzde 12 ile de Genel Sağlık Sigortası priminden oluşacak.
Sigortalılara bağlanacak aylığın alt sınırı, ortalama aylık kazancının yüzde 35ten az olamayacak.
Muhalefet milletvekillerinin muğlak olduğu uyarılarına rağmen, kamu görevlilerinde, keyif verici içki ve her çeşit madde kullananlar, intihara teşebbüs edenler, vazife malullüğü hükümlerinden yararlanamayacağı düzenlemesi de aynen kabul edildi. Tasarının kabul edilen bir başka maddesi ile subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara, seferberlik ve savaş zamanında her 1 yıla 1 yıl itibari hizmet süresi zammı verilecek. Birleşmiş Milletler Barış Gücünde görev alan polisler de askerler gibi harp malullüğü zammından yararlanacak. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et