06 Mart 2008 00:00

CHP ve MHP’den Genelkurmay’a rest

Ulusalcı cephenin baş aktörlerinden Genelkurmay ile CHP ve MHP birbirine girdi. Genelkurmay’ın ‘seviyesiz’ açıklamasına, CHP ve MHP sert tepki gösterdi.

Paylaş

Ulusalcı cephenin baş aktörlerinden Genelkurmay ile CHP ve MHP birbirine girdi. Genelkurmay’ın ‘seviyesiz’ açıklamasına, CHP ve MHP sert tepki gösterdi. CHP, “Hakaret ederek haklılığınızı kanıtlayamazsınız. Tam tersine hakaret, haksızlığın karinesidir” derken, MHP de, “Hiç kimse, muhatabı olmadığı konularda durumdan vazife çıkarmaya çalışmamalıdır” açıklamasında bulundu.
CHP ve MHP ile Genelkurmay Başkanlığı arasında, ilk kez yaşanan ‘söz düellosu’nda eleştiri dozu artarak sürüyor. Genelkurmay Başkanlığı’nın, internet sitesinden yaptığı “TSK’ya yönelik haksız ve seviyesiz saldırılar, terör örgütünden daha çok zarar veriyor” açıklamasına, MHP ve CHP de aynı sertlikte yanıt verdi.
CHP Genel Başkan İletişim Koordinatörlüğü’nden yapılan açıklamada, “Demokratik bir tartışma yapıldığı, muhatabın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğu” belirtilerek, “Kimse araya girmek için özel bir gayret sergilemesin. Türk Silahlı Kuvvetleri’ni tartışmaların dışında tutmak sadece siyasilerin görevi değildir” denildi. Açıklamada, “Hakaret ederek haklılığınızı kanıtlayamazsınız. Tam tersine hakaret, haksızlığın karinesidir. Cumhuriyet Halk Partisi ‘Manzara-i Umumiye”yi tarih penceresinden ibretle seyretmektedir” ifadesine yer verildi.
‘Durumdan vazife çıkarmayın’
Genelkurmay’ın açıklamalarına MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de sert yanıt verdi. MHP’nin siyasi değerlendirmelerinin muhatabı ve bu konuda cevap verecek durumda olanın da siyasi sorumluluk taşıyan hükümet olduğunu belirten Bahçeli, “Hiç kimse, muhatabı olmadığı konularda durumdan vazife çıkarmaya çalışmamalıdır” dedi.
Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, MHP’nin, milli ve manevi değerler ve Türkiye’nin itibarının korunması konularında özel hassasiyetleri olan ve bu hüviyeti ile kırk yıldır siyaset sahnesinde şerefle görev yapan bir siyasi kuruluş olduğunu ifade etti.
MHP’nin PKK hakkındaki görüşlerinin bilindiğini belirten Bahçeli, Türkiye’nin milli güvenliğini ilgilendiren konular başta olmak üzere iç ve dış gelişmeler hakkında görüşlerini açıklamasının, hiç kimseyle tartışmayacağı demokratik bir hakkı olduğunu belirtti. Bahçeli, “MHP’nin yersiz ve yakışıksız benzetmelerle yapılan anonim ithamların muhatabı olması hiçbir şart altında kabul edilemeyecektir. Görevi ve konumu ne olursa olsun hiç kimse MHP’nin hainlerden daha fazla ülkesine zarar veren bir kurum olarak takdim etme hakkını kendisinde göremeyecektir. Herkes ve her kurum görev ve sorumluluğunun bilinci içinde olmak, bu sınırlar içinde kalmak ve buna göre hareket etmek durumundadır” ifadelerini kullandı.

Genelkurmay Başkanlığı, önceki gece yaptığı yazılı açıklamada, Irak’ın kuzeyindeki operasyonun Amerika’nın etkisiyle bitirildiği iddialarını ortaya atan başta MHP ve CHP’ye sert eleştirilerde bulunmuştu.
Genelkurmay açıklamasında, “TSK’yı hedef alan bu söylemler, ülkemiz adına mücadele eden ve şehitler veren bir kuruma haksız ve seviyesiz saldırılar olarak değerlendirilmektedir. Bu saldırılar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin terörle mücadele azmine, hainlerden daha fazla zarar vermektedir” denilmişti. (HABER MERKEZİ)

Çiçek: Tartışmayı bitirmek önemli

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, TSK’nın Irak’ın kuzeyine yönelik gerçekleştirdiği sınır ötesi harekatın ardından sürdürülen tartışmalarla ilgili olarak, “Açık bir toplumuz, çok şeyi tartışabiliriz, tartışmalıyız. Ama tartışmak ne kadar önemliyse tartışmayı bitirmek de o kadar önemlidir” dedi.
“Bu tartışmaları bitirmek lazım. Ola ki yarın tekrar benzeri faaliyetlerde bulunmak, yeni kararlar almak gerekebilir” diye konuşan Cemil Çiçek, NTV’nin sorularını yanıtladı. Tartışılan konunun, “Tek bir tedbirle sonlandırılacak bir bela olmadığını” belirten Çiçek, ‘‘Bir konu bütün boyutlarıyla bilinmeyince o zaman birbirimize yumruk sallıyoruz, yeri geliyor kendi gölgemizi taşlamaya çalışıyoruz” dedi.
Harekatın bitişinde ABD’nin etkisine yönelik tartışmalar üzerine de Çiçek, “Genelkurmay Başkanı diyor ki ‘bu kararı biz verdik’. ‘Yok canım, siz söylüyorsunuz ama böyle değil’... Bu kadar şüphe üzerine bir devlet hayatı, toplum hayatı olabilir mi?” yanıtını verdi.
ÖNCEKİ HABER

Türban memleketin tek meselesi değil

SONRAKİ HABER

EMEK GÜNLÜĞÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa