09 Mart 2008 00:00

BAŞYAZI

Önceki gün toplanan Türk-İş Başkanlar Kurulu nihayet, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası’na (SSGSS) karşı harekete geçme kararı aldı.

Paylaş

Önceki gün toplanan Türk-İş Başkanlar Kurulu nihayet, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası’na (SSGSS) karşı harekete geçme kararı aldı.
Türk-İş’in kararına göre;
1-) Türk-İş 10 Mart Pazartesi günü Emek Platformu’nu (EP) toplantıya çağıracak ve alınan kararların EP tarafından benimsenip hayata geçirilmesini isteyecek.
2-) 11 Mart Salı günü tüm illerde basın açıklamaları yapılacak.
3-) 12 Mart günü de tüm işyerlerinde iş bırakılacak.
4-) Yasanın TBMM Genel Kurulu’na geldiği gün de tüm sendika yöneticileri Ankara’da Meclis’e yürüyecek ve tasarı geri çekilene kadar Ankara’yı terk etmeyecek.
Kuşkusuz ki bu eylemleri birer birer ve sadece lafız olarak ele alırsak, yapılacakların basit bir protestoyu aşması beklenemez. Ancak; eğer pazartesinden gerekli müdahaleler yapılabilirse, EP’in de katılmasıyla salı günü ülke çapında basın açıklamalarının kitlesel emekçi eylemlerine dönüşmesi; iş bırakmanın “yasak savma” değil de gerçek bir iş bırakmaya varması mümkün olabilir. Dahası işçi, emekçi inisiyatifinin öne çıkması sağlanabilirse; bu kararların emekçilerin silkinip alanlara çıkması; genel grev-genel direniş hattına yönelen bir mücadele fikrini güçlendiren gelişmelere yol açması sürpriz olmaz.
Türk-İş Başkanlar Kurulu’nda sendika başkanlarının döneme ve Türk-İş’in rolüne dair söyledikleri; mücadeleden başka hiçbir yolun kalmadığına, “sözün bittiği yere gelindiği”ne dair yapılan vurgular, mücadeleci bir tutumun sendikacılar arasında da destek bulacağına dair işaretlerdir.
Burada yapılması gereken, Türk-İş’in kararının “iyiliği” ya da “yetersizliği” üstüne mızmızlanma ya da hamaset değildir. Asıl olan bu karardan yararlanarak mücadeleyi ilerletmektir. Ki burada da görev her konfederasyondan, her sendikadan, her emek örgütünden ve sınıftan, emekten yana tutum alan, mücadeleci sendikacılara, emek örgütü yöneticilerine, işyeri temsilcilerine, emekçilerin ileri kesimlerine ve en başta da yerel platformlara düşmektedir.
Daha büyük bir inisiyatifle, daha büyük bir yaratıcılıkla ve görev bilinciyle daha mücadeleci bir tutumla görev başına!
ÖNCEKİ HABER

filistinli mona, israilli anav...

SONRAKİ HABER

‘Kadın emeği her şeyi güzelleştirecek’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...