11 Mart 2008 00:00

ABAKÜS

Yeni bilgisayar alırken ya da bilgisayar reklamlarına göz atarken mutlaka karşılaşmışsınızdır: çift çekirdek (dual core), dört çekirdek (quad core)...Nedir bu çekirdekler, kabak çekirdeğiyle bir akrabalıkları var mıdır? Yenilir mi, içilir mi? Bu kadar çekirdek sıradan kullanıcının bir işine yarar mı?

Paylaş

Yeni bilgisayar alırken ya da bilgisayar reklamlarına göz atarken mutlaka karşılaşmışsınızdır: çift çekirdek (dual core), dört çekirdek (quad core)...
Nedir bu çekirdekler, kabak çekirdeğiyle bir akrabalıkları var mıdır? Yenilir mi, içilir mi? Bu kadar çekirdek sıradan kullanıcının bir işine yarar mı?
Çok çekirdekli işlemcileri, aynı paket içine yerleştirilmiş birden fazla işlemci olarak düşünebiliriz. Birden fazla işlemci çekirdeğinin (CPU core) tek bir paket içine yerleştirilmiş olmasının belli avantajları ve dezavantajları var. Çok çekirdekli işlemciler, tek anakarta takılan birden fazla işlemciye göre hacimden ve maliyetten ciddi bir kazanç sağlıyor. Ancak son seviye önbelleğin paylaşımlı kullanılması, uygulamaların tüm çekirdekleri verimli bir şekilde kullanamaması gibi sorunlar var.
Şu an için son kullanıcıya hitap eden hemen hemen bütün çok çekirdekli işlemciler, eğer program birden fazla çekirdeği kullanmak için özel bir şey yapmıyorsa (bunu yapabilen programlar parmakla sayılıyor), programları çekirdeklerden sadece birinde çalıştırıyor. Bu da sadece aynı anda iki üç adet ağır programın çalıştırılması durumunda -programların farklı çekirdeklerde çalıştırılması ile- ciddi bir avantaj sağlıyor. Yani eğer bilgisayarı Internet’e girmek, film izlemek ve ofis yazılımları vb. dışında kullanmıyorsanız çok çekirdekli işlemcinin sizin için bir anlamı -en azından şimdilik- yok.
İşletim sistemlerinin artan işlemci kullanımı (bkz. Vista) ve uygulamaların daha fazla işlemci gücüne ihtiyaç duyması ise çok çekirdekli işlemcilerin henüz tamamen çözemediği bir sorun.
AMD’nin Cebit’te tanıttığı yeni nesil işlemcileri, bu sorunu çözmeye aday görünüyor. Ev bilgisayarları için düşünülen “Deneb” kod adlı 45 nm’lik dört çekirdekli işlemci ile yapılan tanıtımda “Windows Movie Maker” ile yapılan işlemler sırasında dört çekirdeğin birden kullanıldığı gösterildi. Bu çok çekirdekli işlemcilerle ilgili ciddi bir sorunun (en azından AMD tarafından) aşıldığı anlamına geliyor.
İşlemci gücü Moore yasasına göre artmaya devam ederken, kullanılan program ve işletim sistemlerinin işlemci ihtiyaçları düşük kalsaydı, sanıyorum ki yeni nesil işlemciler çok fazla satamazdı. Ama bir yandan bol makyajlı, aşırı hantal işletim sitemleri; öte yandan da oyunlarda kullanılan grafiklerin her geçen gün daha kaliteli ve işlemci tüketici hale gelmesi, yeni işlemcilerin -her ne kadar çok çekirdekli olmaları ciddi şekilde bir işe yaramasa da- satılabilmesini sağlıyor.
Çift ya da dört çekirdekli işlemciler şimdilik ev kullanıcısı için çok da anlamlı değil. İşlemci çekirdeklerine yükü aktif olarak dağıtabilen yeni nesil işlemcilerin kullanıcılara sunulmasıyla (işletim sistemleri ve uygulamaların artan işlemci ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak) çok çekirdekli işlemciler ev kullanıcısı için daha anlamlı olabilir.

Dört çekirdeklilerde fiyat savaşı sürüyor
Intel’in dört çekirdekli Q6600 ve Q6700 modellerinde indirime gitmesinin ardından AMD’nin ne yapacağı merak konusuydu. AMD, karşı hamle olarak Phenom 9100e modelini kullanıcılara sunmaya hazırlanıyor.
B2 revizyonunda çıkacak olan Phenom 9100e 1.8Ghz’de çalışacak, 2MB L2 ve 2MB L3 belleğe sahip olacak. 130 dolar civarında bir fiyatla kullanıcıya sunulması, dört çekirdekli işlemcilerin giriş seviyesindeki bilgisayarlarda da yer almaya başlayacağını gösteriyor.

Surface Cebit de görücüye çıktı
Microsoft, CeBIT 2008’de geleceğin oturma odası bilgisayarını tanıttı. Surface adlı masa-bilgisayar, kullanıcı ve çevresi ile etkileşim için pek çok yeni özellik barındırıyor.
Surface, Vista yüklü orta-seviye bir bilgisayar. Fakat bilgisayar sıradan bir kasa yerine Microsoft’un 30 inçlik (76 cm) dokunmatik ekranla kapattığı bir masanın içinde yer alıyor. Surface, birden çok parmak ve el hareketi ile baş edebiliyor. Böylece ufak bir kullanıcı grubu Surface ile çalışabiliyor.
Microsoft, Surface’in son kullanıcıya ne zaman sunulacağı henüz belirsiz. Fiyatının ise 4 bin 500 ila 7 bin 500 dolar arasında olması bekleniyor.
Gökhan Bayram
ÖNCEKİ HABER

Vitaminin fazlası zararlı

SONRAKİ HABER

Sudaki zehri toplayan kumaş üretildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa