11 Mart 2008 00:00

Hüseyin Aykol’a dava

Yedinci Gün Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol ve gazetenin Yazı İşleri Müdürü Ali Turgay’a İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca dava açıldı

Paylaş

Yedinci Gün Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol ve gazetenin Yazı İşleri Müdürü Ali Turgay’a İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca dava açıldı. Haftalık gazetenin 10-16 Kasım tarihli sayısında Abdullah Öcalan’dan “Kürt Halk Önderi” olarak söz edildiği gerekçesiyle Aykol’un ve Turgay’ın 3713 sayılı Yasa ve 5237 sayılı Türk Ceza Yasası uyarınca cezalandırılması istendi.
‘Amaç terörize etmek’
Konuyla ilgili görüştüğümüz Hüseyin Aykol, bu tür davaların normalde yalnızca sorumlu yazıişleri müdürlerine açıldığını belirterek, genel yayın yönetmenine de açılmasının başka niyetler taşındığını gösterdiğini vurguladı. Aykol, “Amaç herkesi terörize etmek. Böyle davalarla şunu demek istiyorlar: ’Bu gazetelerde çalışmayın, yer almayın yoksa dava açarız, sizi süründürürüz’ Asıl amaç bu” dedi. Aykol, gazetelerine yönelik kapatma, yayın durdurma ve çalışanlara yönelik bu türden davaların Genelkuramay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın hedef göstermesinden sonra arttığını dile getirdi.
Uluslararası basın kuruluşlarının da giderek, Türkiye’de sıkça yaşanan bu basın ve ifade özgürlüğü ihlallerine duyarsızlaştığını ifade eden Aykol, “Özellikle 11Eylül’den sonra ve ABD’nin baskısıyla PKK’nin Avrupa’da da terör örgütü listelerine girmesinin ardından, basın kurumlarının ilgisi azaldı” dedi. Aykol, Türkiye’nin de bu konuda yeni bir konsept geliştirdiğini belirterek, “Şimdi daha çok para cezaları var ki bunlarla baş etmek hayli zor. Gazetemiz ve benzer muhalif gazeteler dağıtımda boğulmaya çalışılıyor. O yüzen uluslararası basın camiası Türk yetkililerden gelen ‘cezaevlerinde gazeteci yok’ yanıtına kanarak, ‘tamam öyleyse sorun yok, ilerleme var demek ki’ diyebiliyorlar. Eskiden öldürüyorlardı arkadaşlarımızı, bizim 20’den fazla arkadaşımız öldürüldü. Şimdi öldürmeyip, süründürüyorlar” diye konuştu.
DTP’li milletvekillerin tümü hakkında dokunulmazlıklarının kaldırılması için fezlekeler hazırlandığı koşullarda, kendi davası için çok da umutlu olmadığın söyleyen Aykol, “Normalde berat etmem lazım, ama ceza verebilirler” dedi. Aykol, 8 Nisan günü İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek ilk duruşmasına basının ilgisini beklediğini, ama daha çok Evrensel, Birgün gibi gazete çalışanlarından beklediğini belirterek “Daha çok kendi aramızdaki dayanışmayı yükseltmemiz gerek” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Erciş’te ve Patnos’ta protesto

SONRAKİ HABER

Kürt sorununun çözümü için ne yapılmalı? - 2

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...