13 Mart 2008 00:00

Hamas ateşkes koşullarını açıkladı

Gazze Şeridi’ndeki fiili Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyinde düzenlediği son kara operasyonunun ardından ilk kez kamuoyu önüne çıkarak, İsrail’le bir ateşkesin koşullarını açıkladı.

Paylaş

Gazze Şeridi’ndeki fiili Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyinde düzenlediği son kara operasyonunun ardından ilk kez kamuoyu önüne çıkarak, İsrail’le bir ateşkesin koşullarını açıkladı. İsmail Haniye, Gazze’deki İslam Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik askeri faaliyetlerinin durmasını ve İsrail tarafından uygulanan ekonomik ambargonun kaldırılmasını istedi. Haniye ayrıca Gazze Şeridi ile sınır geçişlerinin, özellikle Mısır ile sınırdaki Refah geçişinin açılmasını istedi.
“Düşmanın tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği karşılıklı ve kapsamlı bir ateşkesten bahsediyoruz” diyen Haniye, Mısırlı yetkililerin ateşkesle ilgili çabaları bulunduğunu hatırlatarak, “Filistinliler olarak İsrail’in cevabını bekliyoruz” dedi.
Ateşkes Batı Şeria’yı da kapsamalı
Haniye, bir ateşkesin Filistin’deki ulusal gruplarla birlikte sağlanması, ayrıca ateşkesin sadece Gazze Şeridi’ni değil Batı Şeria’yı da kapsaması gerektiğine işaret etti. Geçen haftaki İsrail operasyonuna da değinen Haniye, İsrail’in bu operasyonu Gazze Şeridi’ni işgal için yaptığını, ancak bu planın gerçekleşmediğini söyledi. Haniye, “Operasyon hiçbir sonuca varmadı, İsrail çekilmek durumunda kaldı” derken, özellikle Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları ile diğer grupları kutladı.
Mısır’ın arabuluculuk girişimi
Öte yandan, İsrail’in Haaretz gazetesinde Filistinli bir kaynağa dayanarak verdiği haberde ise Mısır’ın arabuluculuğunda, İsrail ve Hamas arasında öngörülen geçici ateşkes anlaşmasının, Gazze Şeridi ile sınırdaki geçiş noktalarına Filistin Yönetimi Başbakanı Mahmud Abbas’a bağlı güvenlik güçlerinin konuşlandırılmasını öngördüğü bildirildi. Haberde, İsrail ve Hamas’ın, Mısır’ın bu konudaki önerisinde uzlaştığı iddia edildi. Mısır, Gazze Şeridi ile İsrail arasında başta gıda ve malların geçişinde kullanılan Karni, Sufa ve Kerem Şalom ile bireylerin giriş-çıkışında kullanılan Erez geçiş noktasına, Abbas’a bağlı güvenlik güçlerinin yerleştirilmesini önermişti. Habere göre, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah geçiş noktası da aynı şekilde, Abbas’ın muhafızlarının denetimine verilecek. Öngörülen çerçevede, Hamas’a bağlı güvenlik güçleri de sınır geçişlerine yakın noktalarda yerleşerek, Filistinli sivillerin giriş-çıkışlarına nezaret edecek.
Filistinli kaynaklara göre, Hamas liderlerinin Mısırlı arabulucularla 2 gün içinde yeniden bir araya geleceğini, Mısır’ın önerisiyle ilgili olarak İsrail’in görüşlerinin Hamas tarafına aktarılacağını belirtiyor. Filistin yönetiminin de Mısır’ın teklifine olumlu baktığı ifade ediliyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Mississippi de Obama dedi

SONRAKİ HABER

Atina’da 40 bin ton çöp birikti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...