15 Mart 2008 00:00

Emekçiler tüm yurtta uyardı

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’na karşı tüm Türkiye’de 2 saatlik iş bırakma eylemi yapan işçi ve emekçiler, Adana’da da hayatı 2 saatliğine durdurdular.

Paylaş

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’na karşı tüm Türkiye’de 2 saatlik iş bırakma eylemi yapan işçi ve emekçiler, Adana’da da hayatı 2 saatliğine durdurdular.
Adana’da fabrikalarda çalışan işçiler, saat 10’dan 12’ye kadar şalterleri kapatırken, sağlık emekçileri yarım gün, eğitim emekçileri de sevk alarak tüm gün çalışmadılar.
Emek Platformu bileşenleri işkollarına göre her yerde ortak eylemler düzenledi. Eğitim işkolunda örgütlü binlerce eğitim ve bilim emekçisi, Eğitim Sen binası önünde toplanarak İnönü Parkı’na kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. İnönü Parkı’nda eğitim emekçileri adına açıklama yapan Türk Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Kamil Köse, birleşik mücadele çağrısı yaptı. Köse, SSGSS’nin emekçilerin birleşik mücadelesi ile durdurulacağını aktardı.
Burada Başbakan Tayyip Erdoğan’ın sendikaları ve emekçileri “Yalancı” diye suçlamasını hatırlatan eğitim emekçisi Şahin Kelleci, “Yalancı Tayip” kılığına girerek eylemde bulanan kitleye yalan satmaya çalıştı.
Fabrikalarının özelleştirme kararına karşı fabrikalarına kapanan TEKEL işçileri, DSP Genel Başkanı Sezer tarafından ziyaret edildi.
Davul ve zurna ile hükümeti uyardılar
Dev Sağlık-İş, SES ve Adana Tabip Odası üyesi sağlık emekçileri Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Balcalı Tıp Fakültesi Hastanesi poliklinikleri önünde toplanarak SSGSS’ye hayır dedi. Büro emekçileri ise işyerleri önünde davul ve zurna ile iş bırakarak tasarıya karşı taleplerini haykırdılar.
Demiryolu çalışanları ise gar içinde trenleri 2 saatliğine durdular. Gar içinde davul zurna ile eylem yapan demiryolu emekçilerine, trenle yolculuk yapmaya gelen vatandaşlar da destek verdiler. Emek Platformu bileşenleri, 5 bini aşkın işçi ve emekçinin katıldığı eylemle hükümeti son kez uyardıklarını dile getirdiler. Adana Başkent Hastanesi önünde toplanarak Adana Numune Hastanesi’ne kadar yürüyen emekçiler, yürüyüş boyunca AKP Hükümeti ve SSGSS karşıtı sloganlar attılar.
Yürüyüşün ardından Numune önünde bir basın açıklaması yapan Emek Platformu adına açıklamayı okuyan Adana Tabip Odası Başkanı Osman Küçükosmanoğlu, çalışanların kazanılmış haklarını elinden alan SSGSS’nin derhal Meclis gündeminden çekilmesini talep etti.
‘Dur!’ ihtarı
İş bırakma eylemi Antalya’da da etkili oldu. Türk Telekom şubeleri, Karayolları Antalya Bölge Müdürlüğü, Akdeniz Üniversitesi İktisat ve Güzel Sanatlar fakültelerindeki idari ve akademik personel, Muratpaşa, Gazipaşa ve Dağbeli belediyeleri, saat 10.00-12.00 arasında iş bıraktılar. Emek Platformu bileşeni sendikalar ayrıca, Antalya Defterdarlık binası önünde kitlesel bir eylem gerçekleştirdi. Davul zurna eşliğinde halaylar çekip slogan atan 1500’ü aşkın kişi, eylemin devamında Araştırma Hastanesi önüne yürüyerek Antalya Tabip Odası, Türk Sağlık-Sen ve Sağlık-Sen’in gerçekleştirdiği ‘Tıp Bayramı’ basın açıklamasına katıldı. Yapılan açıklamalarda “Bugün sadece Kasımpaşalıya ‘dur!’ ihtarımızdır. Söz bitti, sıra eylemde” denildi.
Novamed işçileri eylemdeydi
GSS karşıtı iş bırakma eylemine anlamlı bir katılım da Novamed işçilerinden geldi. Novamed işçileri, iş bırakma saatinde çalıştıkları bantlardan ayrılıp Serbest Bölge’deki FMC Fabrikası’nın bahçesine çıkarak IMF ve AKP’yi protesto ettiler. Ayrıca Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi TTB-TÖK öğrencileri, kampüs içinde Olbia Çarşısı’nda yürüyüş düzenledi.
‘Sağlık haktır satılamaz’, ‘IMF defol bu memleket bizim’ sloganları eşliğinde yapılan yürüyüşe öğrencilerden de alkışlarla destek gelirken, yürüyüşün ardından öğrenciler Morfoloji binası önünde basın açıklamalarını okudular. Üniversite öğrencilerine Eğitim Sen Akdeniz Üniversitesi Temsilciliği ve Tıp Fakültesi profesörlerinden de destek geldi. (Adana-Antalya/EVRENSEL)

Bazı illerde hayat 2 saatliğine durdu

Edirne’den Kars’a, Rize’den Hakkari’ye yurdun dört bir yanında emekçiler yasa tasarısına karşı tepkilerini dile getirdiler.
Emek Platformu’nun almış olduğu karar gereği Bursa’da örgütlü bulunan sendikalar, işyerlerinde iş bırakarak yasanın derhal geri çekilmesini talep ettiler. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu işyerleri; Asil Çelik, Gramer, Simens ve Çimtaş’ta iş bırakıldı.
600 işçinin çalıştığı Gramer’de bütün işçiler iş bırakarak fabrika bahçesinde toplandı. Burada toplanan işçilere açıklamada bulunan Şube Başkanı Ayhan Ekinci, “Bugünkü eylemleri bir başlangıç olarak kabul ediyoruz, eğer bugün yaptığımız eylemler bu hükümetin geri adım atmasına yetmezse bundan sonra atılacak adım genel grev olmalıdır” dedi. Türk Metal Sendikası ise başta Renault olmak üzere Tofaş, Bosh gibi fabrikalarda işçileri çalıştıkları bölümlerde toplayarak, 20’şer dakika yasa hakkında bilgilendirme yaptı. Petrol-İş, Tes-İş, Yol-İş,Tek Gıda-İş ve TÜMTİS de işyerlerinde platformun bildirisini okudu.
Mersin
SSGSS Yasası’na karşı Mersin’de 10 bin kişi AKP’ye yürüdü. AKP Hükümeti’ni istifaya çağıran emekçiler, yasanın geri çekilmesini istediler.
Kısa süreli yağan yağmura rağmen eylemi sürdüren işçi ve emekçiler, yasa geri çekilene kadar mücadeleyi sürdürecekleri mesajını verdiler.
DİSK ve Türk-İş’e bağlı sendikalar Petrol-İş Sendikası önünde toplanırken, KESK ve Kamu Sen’e bağlı sendikalar ise Devlet Hastanesi önünde toplandı. Hastane Caddesi’ni trafiğe kapatarak iki koldan yürüyüşe geçen 10 bin kişi, sık sık “Yalancı Başbakan istemiyoruz”, “Genel grev genel direniş” sloganlarıyla AKP il binası önüne yürüdüler.
Petrol-İş Şube Başkanı Adil Alaybeyoğlu, Başbakan’ın 70 milyon kişinin gözünün içine bakarak yalan söylediğini ifade etti.

Bolu-Ordu-Akhisar-Manisa
Türk-İş’e bağlı sendikalar ile KESK’e bağlı Eğitim Sen, iş bırakma eylemine katılarak tasarının geri çekilmesini istedi.
Ordu’da Eğitim Sen üyeleri fiili iş bırakma yaparken, Türk Eğitim-Sen üyeleri de vizite eylemi yaptı. Sağlık İl Müdürlüğü önünde sağlık emekçileri ile eğitim emekçileri belediye önünde ise Tüm Bel-Sen ve belediye işçileri bir araya gelip SSGSS’nin geri çekilmesini istedi.
Emek Platformu’nun aldığı eylem kararı gereğince Emek Platformu Akhisar bileşenleri, işçi ve memur sendikaları tarafından Akhisar Belediyesi önünde saat 11.45’te kitlesel basın açıklaması yapıldı. 400’ü aşkın işçi ve emekçinin katıldığı basın açıklamasında “IMF istiyor, AKP yapıyor”, “İşçi memur el ele genel greve” sloganları atıldı.
Manisa’da, Türk Metal’in örgütlü olduğu yerler ve Üniversite Hastanesi’nde saat 10-12 arasında iş bırakıldı.

Aydın-Sivas-Sinop-Rize
Aydın Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü çalışanlarının tümü saat 10.00’da bina önünde toplandı. Yol-İş İşyeri Temsilcisi Vahap Türk ve Yapı-Yol Sen İl Temsilcisi Erdoğan Polat birer konuşma yaptı.
Emek Platformu birleşenleri, Sivas genelinde işyerlerinde iş bırakma eylemi yaptı. KESK Sivas Şubeler Platformu, Eğitim Sen binasından Kongre Müzesi önüne kadar slogan atarak yürüyüş yaptı.
Sinop’ta iş bırakma eylemine yüzde 90 katılım sağlandı.
Rize’de Eğitim Sen üyelerinin ağırlıkta olduğu 150 kişi, SSGSS’ye karşı basın açıklaması yaptı.

Zonguldak-Çaycuma-Denizli
Zonguldak’ta maden işçileri tüm ocaklarda üretimi durdurdu. Kozlu’da memurlar ve işçiler ocak ağzında buluşarak yazıhanelerin önüne yürüdüler. Burada bildiri okunurken, TTB, Eğitim Sen ve belediye çalışanları da iş bıraktı.
Çaycuma’da şiddetli yağış altında yapılan eyleme 300 kişi katıldı. Okulların tamamına yakını boşaldı. PTT tamamen boşaldı. Vergi Dairesi’nde çalışanların tamamına yakını iş bırakma eylemine katıldı. Devlet Hastanesi’nde kısmi katılımlı bir iş bırakma oldu. Açıklamayı Selüloz-İş Çaycuma Şube Başkanı İlhan Aktaş yaptı. Emekçiler sloganlarla taleplerini dile getirdi.
Denizli’de de emekçiler, EP’in kararı gereği iş bırakma eylemi yaptılar. Eyleme gazeteciler de fotoğraf makinelerini ve kameralarını bırakarak destek verdiler.

İskenderun
İskenderun Körfez Hastanesi çalışanları saat 10.00’da iş bırakarak hastane bahçesinde toplandılar. Başka yerlerde iş bırakan işçiler, öğretmenler, doktorlar, postacılar da İskenderun Körfez Hastanesi’ne gelerek eyleme destek verdiler. Hastaların da destek verdiği eyleme binin üzerinde emekçi katıldı. 44 günlük grevleri zaferle sonuçlanan Telekom işçileri de eyleme kitlesel olarak katıldılar.
Eyleme en kitlesel ve coşkulu katılan Karaağaç Belediyesi işçileri oldu. Saat 10.00’da Karaağaç Belediyesi’nde iş bırakan işçiler, toplu olarak Körfez Hastanesi’ne geldiler. “Genel grev genel direniş” sloganıyla ve dövizlerle hastane kapısından içeri giren işçiler, hastane bahçesinde toplanan kitle tarafından coşkuyla karşılandı. CHP İskenderun ilçe yöneticileri de hastaneye gelerek direnişteki emekçilere destek verdiler.
Emek Platformu adına ortak açıklamayı saat 11.00’de, İskenderun Belediye-İş Şube Başkanı Abdi Aytaç yaptı.

Çorum-Sungurlu
SSGSS’ye karşı Çorum’da emekçiler iki saat boyunca adeta hayatı durdurdular.
Türk-İş’e bağlı sendikaların örgütlü bulunduğu Şeker Fabrikası, Türk Telekom, Köy Hizmetleri, Karayolları gibi kurumlarda iki saat boyunca iş bırakılırken, KESK üyesi kamu emekçileri de kitlesel bir şekilde iş bıraktılar. Başta Vergi Dairesi olmak üzere birçok kamu kurum ve kuruluşunda yüzde 100 iş bırakma eyleminin yapıldığı Çorum’da, emekçiler saat 11.00’den itibaren alanlara çıkarak sosyal güvensizlik yasasının geri çekilmesini istediler.
KESK üyesi kamu emekçileri, Kültür Sitesi önünde toplanarak sloganlar eşliğinde basın açıklamasının yapılacağı Saat Kulesi Meydanı’na doğru yürüdüler. 500’e yakın KESK üyesine çevrede bulunan vatandaşlardan da yoğun destek geldi.
Emek Platformu bileşenleri adına bir konuşma yapan Türk-İş İl Temsilcisi Mehmet Şen, hükümeti son kez uyardıklarını belirtti.
Emek Platformu’nun SSGSS Yasası’na karşı almış olduğu eylem kararı uyarınca Eğitim Sen Sungurlu Temsilciliği üyeleri iş durdurma eylemi yaparak alana çıktı. Sungurlu Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaparak hükümetin SSGSS Yasası’nı geri çekmesini ve herkesin sosyal güvenlik, sağlık ve eğitim hakkından eşit ve parasız yararlanmasını talep ettiler.

Muğla-Kayseri
Muğla ve ilçelerinde de emekçiler iş bıraktı. Yatağan’da termik santral ve Soma’da maden işçileri “İşçiler el ele genel greve” sloganlarıyla işyerlerinde toplanarak 2 saat iş bıraktı.
Bodrum’da Türk Enerji-Sen üyeleri, KESK’e bağlı sendika üyeleri ve Bodrum TEDAŞ’ta çalışan işçiler iş bıraktı. TEDAŞ’ta taşeron işçilerin de arıza dışında çalışmadığı kaydedildi.
Fethiye’de ise Emek Platformu bileşenleri basın açıklamasıyla SSGSS’yi protesto etti.

Trakya
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’na karşı Emek Platformu’nun iki saat iş bırakma kararı Trakya’da etkili bir şekilde hayata geçti.
Keşan’da Genel-İş üyesi belediye işçileri, Eğitim Sen, Eğitim-İş, SES üyeleri, Telekom ve Karayolları işçileri iş durdurarak Keşan merkezde bin kişinin katılımıyla yürüyüş yaptı.
Edirne’de Genel-İş üyesi belediye işçileri, Tes-İş üyesi enerji işçileri, Tez Koop-İş üyeleri, okul ve hastanelerdeki kamu emekçileri ise iş durdurarak bin kişi ile eylem yaptılar.
Çorlu’da Belediye-İş iş durdurarak Çorlu Belediyesi önünde davul zurna ile eyleme başladı. Atatürk Meydanı’nda toplanan eğitim emekçileri, basın açıklaması yaptıktan sonra belediye önüne kadar yürüyerek belediye işçileri ile birleşti. Çorlu’da bulunan Birleşik Metal’in örgütlü olduğu Formpart ve Aryıldız’da işçiler iş durdurarak fabrika bahçesinde basın açıklamasını okudular.
Çerkezköy’de Lastik İş’in örgütlü olduğu Trelleborg, Setaş’ta, Petrol-İş’in örgütlü olduğu Teknik Kavçuk’da iş durdurma gerçekleştirildi. Trelleborg işçileri iş durdurduktan sonra Çerkezköy Organize Sanayi içinde yürüyüş gerçekleştirdi.
Lüleburgaz’da yapılan eyleme Petrol-İş, Genel-İş, Şeker-İş, Kristal-İş, KESK’e bağlı sendikalar ve Eğitim-İş katıldı.
Saat 10.00’da fabrikanın bahçesinde toplanan yaklaşık 400 Alpulu Şeker Fabrikası işçisi, iki saat bahçede bekleyerek çalışmadı. Petrol-İş, Eczacıbaşı, TPAO ve örgütlü olduğu diğer işyerlerinde saat 08.00 ile 10.00 arası iş bırakarak eyleme katıldı.
Genel-İş ve Kristal-İş üyeleri de iş bırakma eylemine katıldı.

Çanakkale-Susurluk
Emek Platformu’nun ülke genelinde düzenlediği iş bırakma eylemi, Çanakkale’de yoğun bir katılımla gerçekleşti. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan işçiler, sloganlarla tasarıyı protesto ettiler. Emek Platformu adına konuşma yapan KESK Dönem sözcüsü Güngör Güler, bu yasayı kabul etmelerinin mümkün olmayacağını kaydetti. Eyleme yaklaşık bin kişi katıldı. Susurluk’ta ise şeker fabrikası işçileri ile Eğitim Sen ve SES üyeleri iş bırakma eylemine katıldılar.


Bölge illerinde kararlı katılım<

İş bırakma eylemine Gaziantep’te katılım yüksek oldu. Türk-İş, DİSK, Hak-İş, KESK ve Kamu-Sen’e bağlı sendikalara üye işçi ve kamu emekçileri iş bırakarak alana çıktılar. Saat 10.00’da iş bırakarak işyerlerinden adliye önüne kadar yürüyen emekçiler coşkularıyla, adliye önünü miting alanına çevirdiler. Genel-İş üyesi temizlik işçileri öğleye kadar iş bırakırken, Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan DİSK üyesi Tekstil işçileri 2 saat üretimi durdurdular.
Kilis’te iş bırakan 100 kişi KESK binasına gelerek basın açıklaması yaptı.
Malatya’da işçiler kararlı
Malatya’da karayolları, demiryolları, DSİ ve TEKEL işçileri yüzde yüze yakın katılım ile 2 saat iş bıraktı. Malatya Devlet Hastanesi’nde iş bırakan SES üyeleri tek tek poliklinik ve servisleri gezerek bildiri dağıttı.
Diyarbakır’da, Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan yüzlerce kamu emekçisi ve belediye çalışanları yaptıkları basın açıklamasıyla SSGSS’yi protesto etti.
Tunceli’de kamuda
Tunceli’de saat 10.00 itibariyle kamu kuruluşları yüzde yüz oranında iş bıraktı. İl ve ilçe başkanlarından oluşan bir EMEP heyeti kurumları destek amaçlı ziyaret ederken, Köy Hizmetleri’ni ziyareti sırasında açıklama yapan EMEP İl Başkanı Hüseyin Tunç, bundan sonra da yapılacak eylemlerde parti olarak mücadelenin içinde yer alacaklarını dile getirdi.
Tunceli’nin ilçeleri Ovacık, Pertek, Hozat, Nazımiye, Pülümür, Mazgirt, Çemişkezek’te de basın açıklaması ve iş bırakma eylemleri yapıldı.
Elazığ’da 300 kişinin katılımıyla Harput Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Tıp Bayramı’nda iş bıraktılar

SONRAKİ HABER

Kocaeli ve Gebze’de eylem alanı fabrikalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...