15 Mart 2008 00:00

Osmangazi halkı tedirgin

Gebze’nin Osmangazi Mahallesi’nde bulunan sanayi kuruluşları halkın sağlığını tehdit ediyor.

Paylaş

Gebze’nin Osmangazi Mahallesi’nde bulunan sanayi kuruluşları halkın sağlığını tehdit ediyor. Osmangazi Mahallesi’nde bulunan Kroman Çelik ve Sarkuysan Bakır fabrikalarının yaydıkları toz, duman ve zehirli atıklar halkın şikayet konusu. Zaman zaman yaşanan patlamalar da korkuya neden oluyor.
Mahalleli kadınlar çamaşır asamadıklarını ve perdelerinin çok çabuk kirlediğini dile getirirken, mahalle halkının Darıca Belediyesi’ne yaptıkları şikayetlere cevap alamamaları da sorunun diğer boyutlarından. Darıca Belediyesi ise sorunlara çözüm bulmuyor.
‘Böyle giderse Dilovası’nı geçeriz’
Mahalle sakinlerinden Ahmet Keleş yaşadıkları sorunlara ilişkin sorularımıza verdiği yanıtta, gece 23-24 olduğunda fabrikaların filtrelerini kapattığını belirtti. Mahalleyi bu saatten sonra duman kapladığını, patlamalar olduğunu belirten Keleş, “Rusya’dan gelen hurdalar burada eritiliyormuş. Bazen içinden patlayıcı maddeler çıkıyormuş. Bu yüzden fabrikada bir insan bile ölmüş. Defalarca şikayetçi olduk yetmedi, fabrikayı bastık, polisler panzerle müdahale etti. Benim ciğerlerimde problem var; böyle giderse kanserde Dilovası’nı geçeriz” dedi.
‘Nereye gideceğiz’
Mahallelilerden Muhsin Işıklı ise belediyeden hiç hizmet alamadıklarını ifade etti. “Belediye yetkilileri buranın yerini bile bilmez” diyen Işıklı, ölçümlerin duman yokken yapıldığını kaydetti. Fabrikanın her gün genişlediğini, 30 yılda arazisini 4’e katladığını söyleyen Işıklı şöyle konuştu: “Bize de evinizi satın diyorlar, böyle çözüm mü olur. Biz yoksulluğumuzdan buraya ev yaptık. Nereye gideriz.”
Mahalle halkından Remzi Amca da fabrikanın Hazine arazilerini de alarak genişlediğini ve bu yüzden önceleri fabrika arazisi içinde kalan kanalın yerinin değiştirilerek çocuklarının oyun alanı olan top sahası ve parkın olduğu yerden geçirildiğini belirtti.
Mahallenin ortaklaştığı bir başka konu da oy verdikleri belediyenin topu başka yerlere atarak sorunlarına hiçbir çözüm getirmediği. Oy verdikleri için pişman olduklarını söyleyen mahalleliler, yetkilileri görevlerini yapmaya çağırıyorlar. (Gebze/EVRENSEL)
Selçuk Karstarlı - Mehmet İlhan Karagöz
ÖNCEKİ HABER

Gebze’de hekim sayısı ve hastaneler yetersiz

SONRAKİ HABER

ROJEV

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...