16 Mart 2008 00:00

Davaların sonu gelmiyor

AKP Hükümeti’nin Kürtçe televizyon hazırlığında olduğu bir dönemde, Kürtçenin çeşitli biçimlerde kullanımından dolayı DTP’liler hakkında açılan soruşturmaların, davaların ve cezaların arkası gelmiyor.

Paylaş

AKP Hükümeti’nin Kürtçe televizyon hazırlığında olduğu bir dönemde, Kürtçenin çeşitli biçimlerde kullanımından dolayı DTP’liler hakkında açılan soruşturmaların, davaların ve cezaların arkası gelmiyor. Hakkında pek çok dava açılan Diyarbakır Sur Belediyesi Başkanı Abdullah Demirbaş hakkında, Almanya’da katıldığı bir konferansın yapıldığı salonda Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının bulunması gerekçe gösterilerek “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 5 yıla kadar hapis istemiyle yeni bir dava daha açıldı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) tarafından 6 Ocak’ta düzenlenen “Çok Dillilik ve Çok Kültürlülük” konulu konferansa katılan eski Sur Belediyesi Başkanı Abdullah Demirbaş hakkında dava açtı. Savcılık hazırladığı iddianamede, Demirbaş’ın bu salonda konuşma yaparak PKK’nin propagandasını yaptığını iddia etti. İddianamede, bu gerekçelerle Demirbaş’ın Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2 maddesi uyarınca 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Demirbaş’ın yargılanmasına Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde önümüzdeki günlerde başlanacak. Benzer şekilde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında da Londra Halkevi’nde katıldığı toplantıda bulunduğu salonda asılı duran bayrak ve posterler nedeniyle 5 yıl hapis istemiyle dava açılmıştı.
Öte yandan, DTP Adana İl Başkanı Zeki Karataş hakkında il ve ilçe kongrelerinde yaptığı Kürtçe konuşmalar nedeniyle 4 ayrı soruşturma açılırken, Muş’un Malazgirt ilçesinde 2006 Newroz kutlamasında “Biji Newroz” dediği için hakkında dava açılan DTP Yöneticisi Dilaver Yaldız’a da 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

NOT

SONRAKİ HABER

‘Newroz alanı’na izin yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...