18 Mart 2008 00:00
Sağlıksız besinler çocukları tehdit ediyor
Çocuklarda obezite ve çeşitli hastalıklara yol açan gıdaların reklamı için yılda 13 milyar dolar harcanırken, obezite mağduru 117 milyon çocuğa yenilerinin eklenmesinden endişeleniliyor.
THD Genel Merkezinde basın toplantısı düzenleyen THD Genel Başkanı Turhan Çakar, derneklerinin Uluslararası Tüketiciler Birliğine ve Uluslararası Obezite ile Mücadele Gücüne katıldığını duyurdu. Tüm dünyada çocuklara yüksek kalorili olmasına karşın besin değeri düşük gıdaların pazarlandığına dikkat çeken Çakar, 117 milyon çocuğun obezitenin neden olduğu hastalıklarca tehdit altında olduğunu kaydetti. Çakar, 2015 yılına kadar 2.3 milyar insanın aşırı kilolu olacağı tahmininde bulunan Dünya Sağlık Örgütünü (DSÖ) Uluslararası Obeziteyle Mücadele Gücünün hazırladığı Çocuklara Gıda Pazarlamaya Yönelik Uluslararası Düzenlemeyi kabul etmeye çağırdı.
Kantinlerde süt ve meyve yok
Avrupa Birliği ve ABDde 12 yaş altındaki çocuklara yönelik reklamlara sınırlamalar getirilmesine karşın, çokuluslu şirketlerin internet oyunları, çizgi film karakterleri ve oyuncaklar aracılığıyla yılda 13 milyar dolar reklam yaptıklarını bildiren Çakar, düzenlemelerin yetersizliğini eleştirdi.
2007 yılında 300 ilk ve ortaöğretim okulunun kantinlerini incelediklerini anlatan Çakar, kantinlerde bilim adamlarının önerdiği gıdaların neredeyse hiçbirine rastlayamadıklarını açıkladı. Okul kantinlerinde katkı maddeleri ve GDOlar içeren bisküvi, cips, çikolata, gazlı içecekleri var. Ancak bilim insanlarının önerdikleri süt, yoğurt, meyve ve meyve ürünleriyle peynir gibi besleyici ürünleri bulmak imkansız diyen Çakar, araştırma sırasında karşılaştıkları ürünlerle beslenen öğrencilerin ileride obozite, hipertansiyon, şeker, osteoporoz gibi hastalıklara ve çeşitli alerjilere yakalanma riskinin yüksek olduğunu belirtti. Milli Eğitim Bakanlığının konuyla ilgili çıkardığı genelgenin de uygulanmadığının altını çizen Çakar, tepkisini; Okullar çocuklarımızın sağlığını tehdit eden ticarethanelere dönüyorsa, bu okullar, bu bakanlık niye var? sözleriyle dile getirdi. Gıda reklamlarında çocukların kullanılmasının engellenmesi gerektiğini de vurgu yapan Çakar, ilgili bakanlıkların gerekli düzenlemeleri yapmasını ve sağlıklı gıdaların okullarda ücretsiz dağıtılmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)
İstenen talepler
DSÖnün kabul etmesi istenen Çocuklara Gıda Pazarlamaya Yönelik Uluslararası Düzenlemeden bazı talepler ise şu şekilde:
4Saat 06.00-19.00 arası sağlıksız gıdaların reklamlarının yasaklanması
4İnternet siteleri aracılığıyla sağlıksız gıdaların pazarlanmasının engellenmesi
4Okullarda sağlıksız gıdaların satışının durdurulması
4Sağlıksız gıdaları teşvik eden bedava hediyeler, oyuncaklar ile koleksiyonu yapılabilecek nesnelerin dağıtımının engellenmesi
4Sağlıksız gıdaların pazarlanmasında çizgi film karakterlerinin ve yarışmaların kullanılmaması
Evrensel'i Takip Et