20 Mart 2008 00:00

RSF Kürtlere sansürü görmüyor

İfade ve yayın özgürlüğü konusunda Türkiye en karanlık dönemini yaşarken RSF raporları bunu yansıtmakta oldukça yetersiz kalıyor.

Paylaş

İfade ve yayın özgürlüğü konusunda Türkiye en karanlık dönemini yaşarken RSF raporları bunu yansıtmakta oldukça yetersiz kalıyor. 2007 başından beri 9 gazete en az 22 kez kapatıldı ve halen 24 gazeteci cezaevinde. Ancak RSF bunları görmüyor ve kınamıyor. Gündem Gazetesi, Azadiya Welat, Özgür Radyo ve Atılım RSF’yi eleştirerek duyarlılığa çağırdı.
Irak, İran ve Suriye’de Kürt gazetecileri ve medyasına yönelik baskılar yoğun bir şekilde RSF açıklamalarında yer alırken, Türkiye’de hiçbir sorun yokmuş gibi davranılması dikkat çekiyor. Oysa, “basın düşmanı” ilan edilen İran başta olmak üzere hiçbir ülkede bir yıl içinde bu kadar gazete kapatılmadı.
Türkiye’de Kürt basını ağır baskılarla karşılaşırken Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), raporlarında bu baskılar yer almadı. 2008 basın ihlali raporunda Türkiye’ye ayırdığı bölümde, katledilen Ermeni gazeteci Hrant Dink davası ve yerel gazete Çoban Ateşi’ne geniş yer verildi, buna karşın aralıksız kapatılan diğer Kürt medyasının “birçok kez kapatıldığını” belirtmekle yetindi.
Basın ihlalleri konusunda Irak’ta büyük hassasiyet gösteren ve İran’ı gazeteciler açısından Ortadoğu’nun, Küba’yı dünyanın en büyük cezaevi olarak nitelendiren RSF, Türkiye’de cezaevinde olan 24 gazeteciyi ise görmüyor. (ANF)
Celil Demiralp
ÖNCEKİ HABER

Tarih de tüccarlara teslim

SONRAKİ HABER

Rant için değil halk için kentsel dönüşüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa