20 Mart 2008 00:00

Yoksulun ekmeğine zam

Ekmeğe yapılan zam sonrası fakirin uzun kuyruklarda bekleyerek satın aldığı halk ekmeğe de zam geliyor

Paylaş

Ankara Büyükşehir Belediyesi, günde 1.5 milyon ekmek üretimi olan Halk Ekmek Fabrikası’nda, buğday fiyatlarının yüksekliği ve girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle zam hazırlığında.
Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, 1.5 ay içinde 50 kilogram unun fiyatının 28 YTL’den 45 YTL’ye çıktığını belirterek, önümüzdeki haftalarda fiyatta artışa gidileceğini bildirdi.
Ankara Fırıncılar Odası’nın da yeni bir fiyat düzenlemesi hazırlığında olduğunu ifade eden İlkbahar, kurum olarak İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirlerdeki Halk Ekmek Fabrikası yetkilileri ile görüşerek maliyet çıkarılacağını ve bu doğrultuda karar alacaklarını söyledi.
İlkbahar, Ankara’da günlük 4.5 milyon ekmeğin 1.5 milyonluk kısmının Ankara Halk Ekmek Fabrikası’nda üretildiğini kaydetti.
Ankara’nın 522 noktasında satılan halk ekmeğin 200 gramının 25 YKr’den tüketicilere sunulduğunu bildiren İlkbahar, şöyle konuştu: ‘’Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde yaptığı değişiklikle halk tipi ekmekte asgari 300 gram şartı getirildi. Normal ekmek 300 gramdan aşağı olmayacak. 1.5 ay içinde 50 kilogram unun fiyatı 28 YTL’den 45 YTL’ye çıktı. Bunun da kaçta duracağı belli değil. Dünyada petrolle beraber buğday fiyatları da yükseldi.’’
Adana’da zam hazırlığı
Adana Fırıncılar Odası Başkanı Mahmut Alptekin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın halk tipi ekmekte asgari 300 gram şartı getirdiğini belirterek, ‘’Biz de ekmeği bunun maliyeti olan 75 YKr’den satmak amacıyla başvuru yapacağız’’ dedi.
Alptekin, bakanlığın 5 Mart tarihinde Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde değişiklik yaparak, halk tipi ekmekte asgari 300 gram şartını getirdiğini ve bunun 3 ay içerisinde uygulanmasını istediğini anımsattı.
Bu doğrultuda kendilerinin de halen 30 YKr’den sattıkları 150 gram ekmeğin gramajını 300’e çıkartmak için hazırlık yaptıklarını belirten mahmut Alptekin, zam başvurusunu ay içerisinde Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne yapacaklarını ifade etti. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

JİN û JîN

SONRAKİ HABER

Derbi ULEB’e taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...