20 Mart 2008 00:00

Elektrik daha ucuz olabilir

Tüketici Hakları Derneği (THD), elektriğin pahalı olmasının nedeninin kamu yararına ve tüketici haklarına aykırı yanlış enerji politikaları olduğuna dikkat çekti.

Paylaş

Tüketici Hakları Derneği (THD), elektriğin pahalı olmasının nedeninin kamu yararına ve tüketici haklarına aykırı yanlış enerji politikaları olduğuna dikkat çekti. THD, elektriğin ucuzlatılabilceğine vurgu yaptı.
THD Genel Başkanı Turhan Çakar, dün yaptığı basın toplantısında dünyanın en pahalı elektriğinin Türkiye’de olduğunu belirtti. Türkiye’de elektriğin yüzde 50’sinin doğal gaz ile üretildiğini kaydeden Çakar, ithal edilen doğal gazın fiyatındaki artışların elektrik fiyatlarının da artmasına yol açtığını dile getirdi. Üretilen enerjinin birim maliyeti hidrolik santrallerde 0.4 cent/kwh iken, kamu elindeki doğal gaz dönüşüm santrallerinde 6.9 cent/kwh olduğunu bildiren Çakar, özel sektörden doğal gaz kaynaklı enerjinin 9.3 cent/kwh birim fiyatı üzerinden alındığına dikkat çekti. Türkiye Elektrik Kurumu’nun (TEK) 30 genel müdürlüğe bölünmüş olmasının elektrik fiyatlarına 2 cent/kwh ek maliyet getirdiğinin altını çizen Çakar, BOTAŞ’ın tahsil edemediği borçları doğal gaza zam yaparak karşılamaya çalışmasının da elektrik fiyatlarını yükseltiğini söyledi. “Elektrik kayıp ve kaçaklarının 1.5 milyar dolayındaki maliyeti elektrik fiyatlarına yansıtılıyor” diyen Çakar, elektrikten alınan yüzde 18’lik KDV’nin ve diğer kesintilerin halkın elektriğe yüksek fiyattan ulaşmasına yol açtığını belirtti.
Türkiye’nin termik santrallerini dünya standartlarında işletmesi halinde yılda Afşin Elbistan A Santrali’nin ürettiğinin 6 katı kadar enerji daha üretilebileceğini kaydeden Çakar, doğal gaz bağımlılığından kurtulunması gerektiğine işaret etti. Çakar, “Linyit kaynaklarımızın yüzde 60’ı, hidrolik kaynaklarımızın yüzde 75’i, rüzgar ve jeotarmal kaynaklarımızın ise neredeyse tamamı kullanılmamaktadır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kayseri finale çok yakın

SONRAKİ HABER

‘All Star’ şenliği 22 Mart’ta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa