20 Mart 2008 00:00

Diyarbakır’dan dünyaya barış mesajı verilecek

Kürt sorununun çözümü için diyalogun şart olduğunu ifade eden DTP Diyarbakır İl Başkanı Necdet Atalay, “Sorunu çözecek bir irade gerekli” dedi.

Paylaş

Kürt sorununun çözümü için diyalogun şart olduğunu ifade eden DTP Diyarbakır İl Başkanı Necdet Atalay, “Sorunu çözecek bir irade gerekli” dedi. Başbakan Erdoğan’ın ‘Kürt paketi’ni seçim yatırımı olarak değerlendiren Atalay, Newroz’un Kürt halkı için özgürlüğün sembolü olduğunu dile getirerek, Newroz’u coşkulu ve kitlesel kutlayacaklarını dile getirdi.
Necdet Atalay, Newroz’da halkın barış ve kardeşlik taleplerini ifade edeceğini söyledi.

Öncelikle sınır ötesi kara harekatı konusundaki değerlendirmelerinizi almak istiyoruz. Bölge halkının bu konudaki tepkilerini nasıl yorumluyorsunuz?
Kürt sorununun çözümüne ilişkin yaklaşık 20-30 yıldır aynı yöntemler deneniyor; militarist askeri metotlar. Güvenlik bakış açısıyla baktıkları için sınır içi, sınır dışı harekatlar düzenliyorlar. Ama son 30 yıllık deneyim bize göstermiştir ki Kürt sorunu daha da kangrenleşmiştir. En son yapılan sınır ötesi operasyon ise bunun en çarpıcı en bariz örneğidir. Nitekim operasyon başladığı andan itibaren başta Diyarbakır olmak üzere Kürt halkı tepkilerini ortaya koydu. Sokağa çıkarak bunun çözüm olmadığını bir kez daha dile getirdi. Kürt halkı ve partimiz operasyonun çözüm olmayacağı yeniden vurgulandı. Çözüm isteniyorsa diyalogun önü açılmalıdır. Söz ile çözümün olanaklı olduğunu söylüyoruz.

Başbakan Erdoğan, Kürt sorununun çözümüne yönelik bir dizi çalışma içinde olduklarını açıkladı. Böylesi bir iradenin yaratılabileceğine inanıyor musunuz? Sizler bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Başbakan’ın Kürt sorununa bakış açısı, daha önce kurduğu bir ifadesinde özetlenebilir. Başbakan “Kürt sorununu düşünmezseniz sorun yoktur” demişti. En yalın bakış açısı buradadır Başbakan’ın. Sorunu görüyor aslında. Ama sorunu çözme iradesi gösterip çözmek yerine sorunu, erteleyip durumu idare edecek şekilde ele alıyor. Bu da yok sayma gibi bir bakış ortaya koyuyor. Ama bölgede gelişen reflekslere mukabil, yine de bir şeyler yapma ihtiyacı hissetti. Özellikle kara operasyonu karşısındaki reflekslerden sonra, bu kamuoyu basıncına mukabil bir paket açma ihtiyacını duydu. GAP’ı bitireceğini ifade ediyor. Bu vatandaşın cebine yansıyacak bir çözüm değildir. Yine bu aktarılan para toplumun belli bir sınıfına yansıyacaktır. Bir de ayni ve nakdi tedbirlerden bahsediyor. Bu da süreklilik arz eden tedbir değil, günübirliktir ve kalıcılığı yoktur. Daha çok seçim dönemlerinde kullanılmayı hedef alan, bu temelde yarar güden bir amaca hizmet eder. Kısaca seçim yatırımıdır. Dolayısıyla bunun da sorunun çözümüne yönelik olmadığı aşikardır.

Diyarbakır’da coşkulu ve kitlesel kutlanması beklenen bir Newroz var önümüzde. Bu konuda neler söyleyeceksiniz. Bölge halkının, Kürt halkının Newroz’daki beklentileri, mesajları, talepleri neler olacak?
Dünyanın birçok halkı Newroz’u kutluyor; farklı esprilerle, farklı felsefeler temelinde… Genelde baharın kendini yenilemesi, baharın başlangıcı, bereket felsefesi ile kutluyor. Ama Kürtler, bu felsefenin yanında bir de Kawa destanından yola çıkarak kutluyor. O yüzden Kürtler, zulme, sömürüye, yok saymaya karşı, özgürlük tutkusuyla bir direniş temelinde algılıyor Newroz’u. Son yıllarda kutladığımız Newrozlarda bu ilke temelinde kutlandı. Bu yılki ‘Newroz’u da daha coşkulu, daha görkemli ve daha zengin bir içeriğe sahip bir şekilde kutlayacağız. Bu Newroz’da Kürt sorununun çözümü için yıllardır dayatılan yöntemlerle çözülemeyeceğine vurgu yapılacak.
Halkın talepleri de bu temeldedir. Barış içeriklidir. Kürt sorununun demokratik bir şekilde çözümüne yöneliktir. İnanıyorum ki; halkımız açacağı pankartlarla atacağı sloganlarla istem ve taleplerini dile getirecektir. Biz de çok coşkulu ve aynı zamanda güvenli geçmesi için bütün tedbirlerimizi aldık. İnşallah iyi geçecek ve Diyarbakır’ın mesajını tüm dünyaya duyurmaya çalışacağız. (Diyarbakır/EVRENSEL)

Çözüm için irade gösterilmeli

Parti olarak, Kürt sorununun çözümü konusundaki düşünceleriniz nelerdir?
Sorunun esası, dayanağı Kürt kimliğinin, kültürünün reddi ve inkarıdır. Hatta denilebilir ki PKK de bu manada bir sonuçtur. Yani 80 yıllık cumhuriyet tarihi boyunca, topluma dayatılan tekçiliğin sonucudur. O açıdan bu metotlarla, asimilasyona dayalı bakış açısıyla bu sorunun üstesinden gelinemeyeceği bilinmesi gerektiğini belirtiyoruz. Ama bunun yerine diyalog yoluyla, partilerle, belediyelerle, sivil toplum örgütleriyle, aydınlarla bu mesele oturulup konuşulabilir. Biz öncelikle bu sorunun çözümü için çözme iradesinin gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu irade beyanından sonra ben inanıyorum ki çözüm çok kolay olacak.
Ali Rıza Kılınç
ÖNCEKİ HABER

Arınç’tan değişiklik sinyali

SONRAKİ HABER

EMEK DÜNYASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...