20 Mart 2008 00:00

Pendik’te esnaflar oksijen çadırında

Pendik’te küçük esnafın boynuna geçirilen ilmik her geçen gün biraz daha sıkılıyor. Bölgede açılan alışveriş merkezleriyle rekabet edemeyen dükkan sahipleri esnaf ve kefalet kooperatifinden aldıkları kredilerle varlıklarını sürdürmeye çalışıyor.

Paylaş

Pendik’te küçük esnafın boynuna geçirilen ilmik her geçen gün biraz daha sıkılıyor. Bölgede açılan alışveriş merkezleriyle rekabet edemeyen dükkan sahipleri esnaf ve kefalet kooperatifinden aldıkları kredilerle varlıklarını sürdürmeye çalışıyor. Son yıllarda hızla çoğalan alışveriş merkezleri, gros-hiper marketler zinciri karşısında direnmeye çalışan küçük esnafın sorunları ise her geçen gün artıyor. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Pendik Esnaf Odası Başkanı Bilal Gündoğdu, “Pendik’te esnaf oksijen çadırındadır’ diyerek durumu açıklarken, esnaf da içinde bulunduğu dar boğazı anlattı.
Hükümet sorunlara kulak tıkıyor
Küçük esnafın büyük sorunlar yaşadığını belirten Gündoğdu, büyük sermaye sahibi işadamlarının yaptıkları işin sonuçlarını alabildiğini, yaşanan ekonomik krizin küçük esnafı etkilediğini aktardı. Türkiye’deki enflasyonun yüzde 12-13 oranlarına ulaştığına değinen Gündoğdu, “Son altı aydır bankalar, karakollar ve icra müdürlükleri arasında adeta mekik dokuyoruz. Esnaflarımız borçlarını kapatmak için banka kredilerine başvuruyor. Aldıkları krediyi ödeyemiyorlar. Birçoğu icralık oluyor. Pendik çarşıda dolaştığımda birçok esnafımızın 3-4 bin YTL kira borcunun biriktiğini öğrendim” dedi. Pendik’te bir araştırma yapılması durumunda 1500 YTL ücret alanların yüzde 10 civarında olduğunun saptanacağını belirten Gündoğdu, geriye kalanların ise 1000 YTL altında ücret aldıklarının görüleceğini söyledi. Pendik’te ev kiralarının ise 500 YTL olduğunu bu durumda da insanların bulundukları yerlerde küçük esnaftan alışveriş yapma şansının kalmadığını kaydeden Gündoğdu, hükümetin esnafın sorunlarına kulak tıkadığına değindi.
Alışveriş merkezleri şehrin dışına...
“Avrupa’da alışveriş merkezleri şehrin 40 km dışında bulunur. Çalışma kuralları yasayla belirlenir. Bizde ise şehrin merkezine yapılıyor alışveriş merkezleri” diyen Gündoğdu, belediye başkanının 3 yıl önce alışveriş merkezlerine karşı çıktığını şimdi ise 3-4 alışveriş merkezinin açılacağını müjdelediğini anlattı. Son bir yıl içerisinde 500-600 esnafın dükkanlarını kapattığını ifade eden Gündoğdu, yerel yönetimlerin de esnafların sorunları karşısında daha hassas olmalarını istedi. Ekonominin iyiye gitmediğine değinen Gündoğdu, esnafların borçlanmadan kaçınmaları gerektiğini, şu anda ekonomik bir krizin yaşandığını söyledi. “Pendik’te esnaflar oksijen çadırındadır” diyen Gündoğdu, daha ciddi sorunlar yaşamamak için tedbirli olunması gerektiğini vurguladı. (İstanbulEVRENSEL)

Krediyle yaşıyoruz

Ramazanoğlu Mahallesi’nde bakkal işleten Bayram Koç, büyük marketlerle rekabet edemediklerinden durumlarının zorlaştığını anlattı. İşlerinin kötüye gittiğini ifade eden Koç, 9 yıldır esnaflık yaptığını ve şu anda kirasını dahi ödeyemediğini belerterek, “Kredi alarak yaşıyoruz. O da nereye kadar” diyor.
Tekin Arslan ise piyasanın durgun olduğunu, işlerinin iyi olmadığını söyledi. Son zamanlarda veresiye teklif eden insanların arttığını dile getiren Torun, büyük marketlerle rekabet edemediklerini söylüyor. Torun, “Bizlere yazar kasa aldırdılar, ondan sonra vergi iadesini kaldırdılar. Şimdi kimse fiş istemiyor, kestiğimiz fiş bizde kalıyor. Boşuna beş yüz milyon verip yazar kasa aldık” şeklinde konuştu.
Özgür Akgül
ÖNCEKİ HABER

Sorunlar karşısında ortak ses olmak için: PENDEF

SONRAKİ HABER

Newroz, Beytepe’de kutlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...