20 Mart 2008 00:00

Sorunlar karşısında ortak ses olmak için: PENDEF

Pendik’te 2 yıldır çalışmalarını sürdüren sosyal kültürel faaliyetler içinde bulunan çeşitli yöre dernekleri bir araya gelerek kısa adı PENDEF olan Pendik Dernekler Federasyonu’nu kurdu.

Paylaş

Pendik’te 2 yıldır çalışmalarını sürdüren sosyal kültürel faaliyetler içinde bulunan çeşitli yöre dernekleri bir araya gelerek kısa adı PENDEF olan Pendik Dernekler Federasyonu’nu kurdu.
Pendik’te yaşanan sorunlarda halktan yana söz sahibi olmak isteyen 15 Şubat 2008’de kurulan federasyonun genel başkanı Fuat Şengül ve kurucu üyelerle PENDEF’in kuruluş amaçlarını konuştuk.
Federasyonu kurmaktaki amaçlarının “Pendik halkının yaşadığı sorunların çözümü için yetkili mercilerle halk arasında köprü olmak” olarak tarif eden Şengül, federasyonun kuruluş çalışmaları esnasında 61 dernekle yüz yüze geldiklerinin ve iki yıllık çalışmanın ardından federasyonu kurduklarını ifade etti. Federasyon bünyesinde gençlik ve kadın komisyonlarının oluşturulması için çalışmalar yürüttüklerini de kaydeden Şengül, “Amaçlarımızdan birisi de gençleri kahve kültüründen kurtarmaktır. Birçok dernek kahve görünümündedir” dedi.
Kardeşlik ve eşitlik
Tüzüklerinin esasını eşitlik ve kardeşlik üzerinden kurduklarına dikkat çeken Şengül, “Örneğin bugüne kadar çeşitli medya grupları Doğulu, Güneydoğulu insanları bizlere farklı anlattılar. Federasyonu kurma çalışmalarımızda Bitlisliler Derneği de yer aldı. Bu süreçte toplumsal olarak nasıl yönlendirilmek istediğimizi gördük” şeklinde konuştu. İstanbul’un pek çok ilçesinde olduğu gibi Pendik’te farklı etnik kimliklere sahip insanların bir arada yaşadığını vurgulayan Şengül, “Bütün bunları bir zenginlik olarak kabul edip toplumsal yaşamda duyarlılığı artırmak ve yozlaştırılan kültüre müdahale etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. Şengül, “E-5’in altıyla üstü arasındaki farklılığın asgariye düşürülmesi için” çalışacaklarını da sözlerine ekledi.
Sorunlara müdahale edecek
Federasyona bağlı derneklerle Pendik’te yaşanan sorunlara müdahale edeceklerini söyleyen Bitlisliler Derneği Başkanı Haydar Çetin, “Federasyon halkın yararına baskı unsuru olmak için bir güç birliğidir” dedi. Ülkede genel olarak diyalog eksikliği olduğunu düşünen Çetin, bulunduğumuz alanda diyalogun gelişmesi için federasyonunun önemli olduğunu ifade etti. Çetin, “Örneğin Kaynarca’da bir sorun yaşandı, federasyona üye olan derneklerle doğru müdahalelerle sorunların çözülmesi kolaylaşacak” dedi.
Öz Sakaryalılar Derneği Başkanı Yaşar Saka ise, “Ben Sakaryalıyım bu ülkede benim haklarım neyse nasıl kullanabiliyorsam Hakkari’de yaşayanların da hakları vardır, onlar da haklarından yararlanmalı kullanmalıdır. İnsanca yaşayabilmek arzusuyla ortak bir yaşam istiyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

PENDEF kurucu dernekleri ve başkanları

* Fuat Şengül (Pendik Karadenizliler Derneği Başkanı)
* Haydar Çetin(Bitlisliler Derneği Başkanı)
* Av. Ramazan Öztürk(ÖYDER Kırşehirliler Derneği Başkanı)
* Hakan Saraçoğlu(Kavakpınar Güzelleştirme Derneği Başkanı)
* Murat Başarslan(Ordu Mesudiyeliler Derneği Başkanı)
* Asım Keleş (Düzceliler Derneği Başkanı)
* Yaşar Saka (Öz Sakaryalılar Derneği Başkanı)
* Hüseyin Eroğlu(Karaman Taş Kaleliler Derneği Başkanı)
ÖNCEKİ HABER

Pendik’te Boşnak mahallesi

SONRAKİ HABER

Pendik’te esnaflar oksijen çadırında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...