20 Mart 2008 00:00

‘Sudan çıkmış balığa döndük’

Keban yolu Elazığ’ın kuzeybatısından geçerek şehre ulaşır.

Paylaş

Keban yolu Elazığ’ın kuzeybatısından geçerek şehre ulaşır. Hemen girişte 10-12 katlı lüks yapıların az ilerisine baktığınızda Dersim göçerleri, Bingöllüler, Palulular, Beritanlılar; Kireç Dağı’nın etekleri boyunca harap yerleşkeleriyle renkli birer yama gibidirler. Damlı evler, Beyaz evler, Sarı evler…
Dağlarda rahattık
Sarı evler Beritan yerleşkesidir… 64 yaşındaki Ahmet Demirkapı buranın sakinlerinden. Sarı evler yerleşkesinin kuruluş hikayesini sorduğumuz Demirkapı, “Dağlarda halimiz vaktimiz yerindeydi, bir sorunumuz yoktu. Ben yazları Erzurum dağlarında yaylaya çıkardım, kışları da Urfa-Ceylanpınar’daydım. Develerle göç ederdik, ömrümüz dağlarda geçerdi. Ceylenpınar’da ziraat uygulamasına geçildi, daha sonra ise bizlerin oraya girmemiz yasaklandı” diye anlattı yaşadıklarını.
Gençler inşaatta çalışıyor
Merkezi Diyarbakır’da olan bir kooperatifleri olduğunu söyleyen Demirkapı, “Kooperatif aracılığıyla 1970’lerde yerleşik düzene geçmeye başladık. Nüfusumuzun büyük bir kısmı Diyarbakır’daki köylere iskan edildi. 109 hanede Elazığ’da yapılan bu Sarı evlere yerleşti” dedi. “Dokuz çocuğum var, ailemiz geniş. Başlangıçta buraya alışamadık dağları özlüyorduk. Buraya gelenler önceden yine hayvancılık yapıyordu sonradan bırakmaya başladılar. Şimdi gençlerin büyük bir çoğunluğu inşaatlarda çalışıyor” diyen Demirkapı, “Elazığ’a gelince sudan çıkmış balığa döndük” diye konuştu. (Elazığ/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Suriçi’nde kültürler buluşacak

SONRAKİ HABER

‘Bir Amerikana teslim olmuşlar’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...