20 Mart 2008 00:00

Suriçi’nde kültürler buluşacak

Diyarbakır Sur Belediyesi ve Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından, ‘Kültürlerin Buluştuğu Yenikapı Sokağı Projesi’ hazırlandı. Projede bir zamanlar Müslüman, Hıristiyan ve Musevilerin yaşadığı Yenikapı Sokağı’nda bulunan camiiler, kiliseler ve havranın onarılması ve işlevsel hale getirilmesi amaçlanıyor.

Paylaş

Diyarbakır Sur Belediyesi ve Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından, ‘Kültürlerin Buluştuğu Yenikapı Sokağı Projesi’ hazırlandı. Projede bir zamanlar Müslüman, Hıristiyan ve Musevilerin yaşadığı Yenikapı Sokağı’nda bulunan camiiler, kiliseler ve havranın onarılması ve işlevsel hale getirilmesi amaçlanıyor. Projenin altyapı bölümü tamamen bitirilmiş durumda. Proje kapsamında PSKAD Diyarbakır Şubesi’nin sokakta bir cemevi açması da planlanıyor.
Sur Belediyesi İmar Müdürlüğü’nde görevli Dilek Akşahin, proje ile ilgili olarak gazetemize bilgi verdi. Akşahin, projenin Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı, Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, Yerel Gündem 21, Çekül Vakfı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Diyarbakır Surp Gregos Ermeni Kilisesi Vakfı, Diyarbakır Mor Petyum Keldani Kilisesi Vakfı, Diyarbakır Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi Vakfı tarafından da desteklendiğini belirterek proje kapsamında “Yenikapı Sokak’ta bulunan anıtsal dini yapılar olan Surp Gregos Kilisesi, Şeyh Matar -Dört Ayaklı Minare- Camii, Mor Petyum Kilisesi ile geleneksel sivil mimarlık örnekleri olan tarihi evlerin ve hamamların restore edilerek işlevsel hale getirilmesi, sokağın yeniden özgün yapısına kavuşturularak bölgenin turizme açılması hedefleniyor” dedi.
Tarihte Müslümanlar, Şemsiler, Ermeniler, Keldaniler, Süryaniler ve Yahudilerin birlikte yaşadığı yer olarak bilinen anıtsal dini yapıların bulunduğu ve şimdi çoğu harap olmuş yapıların yeniden Yenikapı’da hayat bulmasına çalışılacağını söyleyen Akşahin projeyle birlikte, farklı kültürlere ev sahipliği yapan Diyarbakır’ın dokusunda taşıdığı zenginliği canlandırması, yapılara verilen işlevlerle sağlanacak ekonomik kazanç, yapıların sürdürülebilirliğini amaçlandığını söyledi.
Hazırlanan “Kültürlerin Buluştuğu Yenikapı Sokağı Projesi” kapsamında hedeflenen çalışmalar ise şöyle:
Sokakta bulunan tarihi yapıların günümüz turizm ihtiyaçlarına hizmet edecek kimlikleriyle tanıtımlarını sağlayıcı yenileme, renovasyon ve çevre düzenleme faaliyetlerini uygulayıp tarihi dokuyu korumak ve sürdürülebilirliğini sağlamak. Sokağın tarihi dokuya uymayan etkenlerden arındırılması ve turizme yönelik küçük işletmelerin teşvik edilmesi. Projesi tamamlanmış olan ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan geçmiş olan Surp Gregos Ermeni Kilisesi’nin restore edilerek müze kilise olarak işlevlik kazandırılması.
Günümüzde büyük oranda yıkılmış olan havranın yeniden tasarımlama ve yenileme çalışmalarının yapılıp, işlevsellik kazandırılması. Tarihi Paşa Hamamı’nın restore edilerek kültürel amaçlı işlevselleştirip, kente ve turizme kazandırılması. Sokağın taban döşemesi ve sokakta bulunan diğer yapıların betonarme eklentilerden arındırmasıyla özgün tarihi yapıya uygun görüntünün sağlaması. Tarihi yapıların yoğun bir şekilde bulunduğu sokakta yapılacak tüm düzenlemelerle turistler için bir cazibe merkezi haline getirilerek proje çerçevesinde yer alan tüm tarihi yapılara kolayca ulaşabilmelerinin sağlanması. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Eller havaya, eller şifaya’

SONRAKİ HABER

‘Sudan çıkmış balığa döndük’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...