21 Mart 2008 00:00

Türkiye’de çocuklar uzadı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nın Çocuk Sağlığı Derneği ile iş birliğiyle yaptığı araştırmada, Türkiye’de çocukların 30 yıl öncesine göre daha uzun olduğu tespit edildi.

Paylaş

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nın Çocuk Sağlığı Derneği ile iş birliğiyle yaptığı araştırmada, Türkiye’de çocukların 30 yıl öncesine göre daha uzun olduğu tespit edildi.
Konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında, konuşan İÜ Çocuk Sağlığı Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Gülbin Gökçay, Çocuk Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Olcay Neyzi’nin 1978 yılında oluşturduğu “Türk Çocukları Büyüme Eğrileri”nin halen kullanıldığına işaret ederek, araştırmanın son 30 yılda ortaya çıkan değişiklikleri belirlemek için yapıldığını anlattı.
Prof. Dr. Gökçay, araştırmanın İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Sağlam Çocuk Polikliniği’ne 1992-2006 yılları arasında devam eden orta ve üst gelir grubunda, 5 yaşındaki 2 bin 391 erkek ve 2 bin 102 kız çocukla yapıldığını kaydederek, son 30 yılda ortaya çıkan gelişmeleri kapsayan araştırmanın sonuçlarına göre, anne sütü, aşı ve vitamin desteğine sahip çocukların, büyüme ve gelişme kapasitelerinin tamamını en iyi biçimde kullandıklarının görüldüğünü ifade etti.
Araştırmaya katılan çocukların büyük bir kısmının orta gelir düzeyinde, doğumdan itibaren 6 ay yalnız anne sütü ile beslenmiş, 2 yaşına kadar emzirilmeleri desteklenmiş, gerekli vitamin destekleri yapılmış, aşıları yaşına uygun eksiksiz yapılmış çocuklar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gülbin Gökçay, elde edilen sonuçların, çocukların 1978 yılına ait değerlerinin yanı sıra İsveç ve ABD’de yaşayan çocukların güncel değerleri ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından oluşturulan büyüme eğrileriyle de karşılaştırıldığını belirtti.
Araştırmada ele alınan 5 yaşındaki çocukların boylarının 30 yıl öncesine göre değerlendirildiğinde erkeklerde 0,9 santimetre, kızlarda 1,1 santimetre daha uzun olduğunun görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Gökçay, vücut ağırlığı açısından ise kızların 30 yıl öncesine göre 220 gram daha ağır, erkeklerin ise 160 gram daha hafif bulunduğunu belirtti. (TOPLUM-YAŞAM)
ÖNCEKİ HABER

LİMAN ARKASI

SONRAKİ HABER

‘Eller havaya, eller şifaya’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa