21 Mart 2008 00:00

Mikail Aslan’dan Simya

Sanatçı Mikail Aslan’ın Dersim’in sırlarını çözme arayışı sürüyor. ‘

Paylaş

Sanatçı Mikail Aslan’ın Dersim’in sırlarını çözme arayışı sürüyor. ‘Agerayis’ ve ‘Kilite Kou’dan sonra müzik serüvenine ‘Miraz’ ile devam eden sanatçı, şimdi de dinleyicilerinin karşısına ‘Zernkut-Simya’ adlı albümüyle çıkıyor.
Dersimli sanatçı Mikail Aslan, 4. albümü ‘Zernkut-Simya’ ile uzun süredir büründüğü sessizliğini bozuyor. Tıpkı dağların derinliklerinden çıkan bir volkan görkemliğinden. Önümüzdeki hafta piyasaya çıkması beklenen ‘Zernkut- Simya’, 13 şarkıdan oluşuyor. Aranjörlüğünü kendisi yapan sanatçı, Kamer Söylemez, Merdan, Yasin Poyraz, Cemil Koçgün ve Sinan Akgün gibi isimlerle çalışmış. Sanatçının diğer albümleri gibi ‘Zernkut/Simya’ da, Kalan Müziğin imzasını taşıyor. Kendi tarzından ödün vermeyen sanatçı, Dersim, Bingöl, Amed ve Siverek’te yaptığı araştırmalarla gün yüzüne çıkmayan Dimilkî (Zazaca) klamlarını doğu ve batı enstrumanlarıyla harmanlayarak, gün yüzüne çıkarıyor.
Dersim’in özgün ve mistik kaynaklarından beslenen sanatçı, doğduğu toprakların dağlarının derinliklerine inme yolculuğunu büyük bir titizlikle sürdürüyor. Mikail Aslan, albümünün ismini de bu titiz çalışmanın sonucunda ‘Zernkut/Simya’ olarak koyuyor. Türkçede altın döven, altın işleyen, kuyumcu anlamına gelen Zernkut, kelimenin daha çok mataryal boyutu ile ilgilidir. Bu yüzden albüme Türkçe ismi Simya’dir da eklenmiş. Simya, bir dönüşüm sanatıdır, duru olmayanı veya hasta olanı birçok süreçten geçirerek arınmış ve mükemmel olana dönüştürmeyi amaçlar. Simya sanatı birşeyleri yeniden icat etmek değildir, asıl amacı sırları çözmektir... Yıllardır adeta iğneyle kuyu kazarcasına, altın işlemeciliği gibi çalışmalar yapan genç sanatçı, ‘Zernkut/Simya’ ile yine eski albümlerin devamı niteliğinde bir yapıtla sevenleriyle buluşuyor.
Her fırsatta “Ben geneleksel müziğin aşığıyım” demekten geri durmayan sanatçı, ‘Kilite Kou’da yüzleşme, sorgulama ve bir halkın yitirdiği tarih, mitoloji ve kiliğine vurgu yapıyordu. Miraz’da da, mirasın devralınıp sonraki kuşaklara aktarılmasını işlerken, ‘Zernkut/Simya’da ise var olan mirasın diğer bileşimlerden ayrıştırıp berraklaştırmaya çalışıyor. Albümün 2 yıllık çalışmanın sonucu olduğunu belirten Mikail Aslan, çalışmasına ilişkin şunları söylüyor: “Üç klamı arka arkaya işledim: Yerivan, Çewlik ve Dersim. Bu klamlar birbirinden uzak olsalar da otantik duygu da, nasıl bir birine yakın olduğunu gösteriyor. Çok benzerlik var. Bu albümde Dersim dışındaki Zazakî’yle de, çok meşgul oldum. Diyarbakır, Bingöl, Palu, Siverek ve Gerger gibi yerler. Birçok bölgede otantik klamlar var. Bunlar halen keşfedilmiş değil.”
‘Zernkut/Simya’, Mikail Aslan hayranlarının yanı sıra herkesin büyük bir zevk ve keyifle dinleyeceği bir albüm. Albüm adeta Munzur’un tarihi kokusunu tadını üzerinde taşıyor... (Köln/ANF)
Ali Güler
ÖNCEKİ HABER

GÖZLEMEVİ

SONRAKİ HABER

İnsana insanı anlatıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...