21 Mart 2008 00:00

Kaykay ve cinayet

Amerikan bağımsız sinemasının en önemli yönetmenlerinden Gus Van Sant (Can Dostum, Drugstore Cowboy, Fil) bir kez daha bir gençlik hikayesiyle seyirci karşısında.

Paylaş

Amerikan bağımsız sinemasının en önemli yönetmenlerinden Gus Van Sant (Can Dostum, Drugstore Cowboy, Fil) bir kez daha bir gençlik hikayesiyle seyirci karşısında. Paranoid Park, kaykaycı gençlerin dünyasına el atan bir cinayet öyküsü anlatıyor.
Genç kaykaycı Alex, Portland’ın belalı parkı olan Paranoid Park dolaylarında bir güvenlik korumasının kazara ölümüne neden olur. Vicdan azabı ve korkuyla felç olan Alex, bir süre tek başına Portland sokaklarında dolaşır ve kaza hakkında kimseye tek kelime etmemeye karar verir. Yeni tanıştığı Macy’den kimi tavsiyeler almaya başlar. Bir yandan, polis de olayın peşine düşmüş, kaykaycıları sorgulamaya başlamıştır.
Yönetmen, filmi Blake Nelson’un romanından uyarlamış. Başroldeki genç Gabe Nevins’in başarılı oyunculuğu dikkat çekiyor. Oyuncuların bulunmasında kullanılan yöntem, bunu daha da ilginç hale getiriyor: Yönetmen, Myspace sitesi üzerinde bir araştırma yaparak Nevins’e ve diğer oyunculara ulaşmış.
Gus Van Sant, filmde yarı belgesel bir hava yaratmak için hem 8 milimetre, hem de 35 milimetre ile çekim yapmış. Kurgusal olmayan kaykay sahneleri, 8 milimetre ile kaydedilerek, öykünün aralarına serpiştirilmiş. Böyle bir çoklu anlatım tekniği, filmi herhangi bir gençlik bunalımı hikayesinden çıkarıyor, izleyiciyi kaykaycıların dünyasına doğru bir yolculuğa çıkarıyor.
Van Sant, öykünün akışında atlamalar yapmayı da denemiş. Ancak, Akıl Defteri, 21 Gram gibi filmlerdeki başarılı kullanımının ardından yaygınlaşan bu uygulama, Paranoid Park’ta pek yerli yerine oturmamış. Öyküde olan bitenler, diyalogların da azlığı düşünülünce, bir ileri bir geri atlamalarla iyice karışıyor. Sonuç, tekdüze olmaktan çıkan, başarılı bir anlatım yerine, kafa karıştıran bir girişimden öteye gidemiyor. Filmin sonu da ayrıca çok belirsiz kalmış. Bize bir cinayetin öyküsünü anlatmak iddiasındaki yönetmen, düğümü çözmeye çalışmamış.

Orijinal adı: Paranoid Park

Yönetmen: Gus Van Sant
Oyuncular: Gabe Nevins, Daniel Liu, Taylor Momsen, Jake Miller
ÖNCEKİ HABER

1 ev, 4 arkadaş, 10 yıl…

SONRAKİ HABER

Hamilelik bu kadar eğlenceli midir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...