21 Mart 2008 00:00

Sigara Fabrikası’nda gelinen son nokta!

Akhisar gibi bir zamanlar tütün piyasasının merkezi olan bir yerde gelinen son nokta, yıllar önce tütüncü başta olmak üzere bu şehirde yaşayan herkesin umudu olan sigara fabrikasının Maliye Bakanlığı’na devredilmesidir.

Paylaş

Akhisar gibi bir zamanlar tütün piyasasının merkezi olan bir yerde gelinen son nokta, yıllar önce tütüncü başta olmak üzere bu şehirde yaşayan herkesin umudu olan sigara fabrikasının Maliye Bakanlığı’na devredilmesidir. Bu aslında üzücü bir durumdur ama geçmişten bugüne yaşananları iyi bir şekilde incelediğimizde karşımıza çıkan manzara yeterince anlaşılırdır. Hepimizin bildiği gibi önce tütüne koyarak tütüncüyü bitirdiler. Sonra TEKEL’e göz dikip özelleştirme kapsamına aldılar. Şimdi de, trilyonların yatırıldığı ama Akhisarlıların bir türlü açılmasını göremediği sigara fabrikasını büyük ihtimalle satışa çıkaracaklar. Bu durumdan birçok kesim sorumludur. En başta siyasiler bunun sorumluluğunu taşımaktadırlar. Akhisar’da siyaset yapan, milletvekili olan yönetimlere talip olan hiç kimsenin bu sorunla yeterince ilgilendiğini düşünmüyorum.
Akhisar Sigara Fabrikası’na bir dönem makineler dahi geldi ve çalışmaması için hiçbir neden yoktu. Ama gelen makineler kimin kararıyla ya da baskılarıyla bilemiyoruz, birden bire Tokat Sigara Fabrikası’na aktarıldı. Akhisar’daki fabrikanın çoktan gözden çıkarıldığını ve burası üzerinde farklı hesapların olduğunu buradan bile çıkarabiliriz.
Akhisar Sigara Fabrikası, yıllardır atıl durumda gözükmesine rağmen yaprak tütün depoları olarak kullanılıyor. Yani, Maliye Bakanlığı’na devri aynı zamanda bu şekilde çalışmasını sona erdirmek demektir. Bunun da TEKEL’in özelleştirilmesiyle ilgili olduğunu düşünüyorum. Genel olarak baktığımızda da sigara fabrikasının bu durumunu milli ve yerel ekonominin büyük kaybı şeklinde değerlendiriyorum. Şimdi, bazı kimseler ‘satılırsa alan biri olur, belki fabrika açıp istihdam yaratır’ diye düşünüyor olabilir. Ben de yıllardır TEKEL’de çalışan ve fabrikanın durumunu bilen biri olarak söylüyorum: Her şeyiyle sigara fabrikası olarak düşünülmüş, ona göre dizayn edilmiş bir yeri hak ettiği değeri vererek alacak kimse kolay kolay bulunmaz. Elbette birtakım anlaşmalarla, kıyaklarla burası birilerine verilebilir ama bunca yıl harcanan para, halka verilen umut nasıl bir vicdana sığar orası meçhuldür. Eğer istenseydi, Maliye Bakanlığı’na devrine gerek kalmadan TEKEL burasını gayet iyi biçimde değerlendirebilir, üretim sahası yapar, hem Akhisar’a hem ülkemize ekonomik faydası olan bir yer haline getirebilirdi.
Osman Kayış/Tek Gıda-İş Sendikası Akhisar TEKEL İşyeri Baştemsilcisi
ÖNCEKİ HABER

KENTTEN GELEN

SONRAKİ HABER

Kapansın tüm kapılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...