21 Mart 2008 00:00

Newroz kutlu olsun

Diyarbakır Newroz’unda ulusal kıyafetler görücüye çıkacak Miting alanı, bu yıl ilk defa kente yakın belirlenen Diyarbakır’da Newroz kutlamalarına katılacak milletvekilleri, belediye başkanları ve halk ulusal kıyafetler giyecek.

Paylaş

Diyarbakır Newroz’unda ulusal kıyafetler görücüye çıkacak Miting alanı, bu yıl ilk defa kente yakın belirlenen Diyarbakır’da Newroz kutlamalarına katılacak milletvekilleri, belediye başkanları ve halk ulusal kıyafetler giyecek. Bugün, Bağlar beldesi sınırları içindeki miting alanında gerçekleşecek olan kutlamalarda başta, DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DEP eski Milletvekili Leyla Zana, DTP’li milletvekilleri, belediye başkanları, DTP Kadın ve Gençlik Meclisleri üyelerinin ulusal kıyafetleri ile katılacakları belirtildi. Özellikle Kürtlerin kendi dili ve rengi ile Türkiye’de yaşamak istediklerine vurgu yapmak üzere ‘ulusal kıyafet’ ile katılmasının kararlaştırıldığı bildirildi. Çalışmalar kapsamında tertip komitesinin 2 bin 500’ü aşkın kişiyi alandaki güvenliği sağlamak üzere görevlendirirken, bu kapsamda alanda bir prova gerçekleştirildi. Newroz için kentin dört bir yanında anons araçları ile çağrı yapılırken, yarın kentin 35 noktasında halk araçlarla alana taşınacak.
Mersin’de Newroz bugün kutlanacak
Newroz, Mersin’de bugün yapılacak bir mitingle kutlanacak. Tertip Komitesi, mitingi 22 Mart Cumartesi günü yapma talebine Mersin Valiliği’nin olumsuz yanıt vermesi üzerine mitingi 21 Mart gününe aldı. Metropol Miting Alanı’nda 10.00-16.00 saatleri arasında yapılacak olan DTP ve EMEP’in düzenleyicisi olduğu Newroz mitingine DTP Milletvekili Aysel Tuğluk ve EMEP GYK üyesi Halil İmrek konuşmacı olarak katılacak.
Serbest Bölge işçileri mitinge çağrıldı
DTP kurduğu mahalle komisyonlarıyla miting çalışmalarını sürdürürken, EMEP ise Mersin Serbest Bölgesi’nde bildiri dağıtımı yaparak işçileri Newroz’a katılmaya çağırdı. Ayrıca mahallelerde ve çarşı merkezinde dağıtılan “2008 Newrozu Barışın Yolunu Açsın” başlıklı bildirilerle halk mitinge çağrıldı. Mersin Barış Meclisi üyeleri, mitinge beyaz önlüklerle katılacağını duyurdu. İHD ise mitinge gözlemci olarak katılacak.
Kozluk’ta da bugün
Kozluk’ta Newroz kutlaması yapmak için Kozluk Kaymakamlığı’na başvuran Kozluk Newroz Tertip Komitesi, 21 Mart için izin aldı. Bugün Üçyol mevkiindeki futbol sahasında yapılacak olan Newroz kutlaması, saat 13.00 ila 17.00 arasında yapılacak.
Hakkari ve ilçelerinde izin verilmedi
DTP öncülüğünde Hakkari’de 22 Mart, Yüksekova’da 23 Mart, Şemdinli’de 22 Mart’ta yapılmak istenen kutlamalar valilik ve kaymakamlık engeline takıldı. Hakkari Valiliği ile kaymakamlıklar, kutlamalara 21 Mart dışında izin verilmeyeceğini bildirdi. Bunun üzerine kent merkezi ile ilçelerde yapılan başvurular, tertip komiteleri tarafından geri çekildi. Tertip komiteleri kutlamaların mahallelerde halk tarafından belirlenen günlerde yapılacağını duyurdu.
Şanlıurfa ve Batman’da da yasaklandı
Van, Hakkari ve Yüksekova’dan sonra Şanlıurfa ve Batman’da da Newroz kutlamaları yasaklandı. Şanlıurfa ve Batman Tertip Komiteleri, valiliklerin tavrını kınayarak, merkezi kutlamadan çekildiklerini açıklarken, “Ne pahasına olursa olsun Newroz’u halkımızla kutlayacağız” denildi. (HABER MERKEZİ)

Malazgirt ve Ağrı’da coşkulu kutlamalar

Muş ve Ağrı’da dün gerçekleştirilen Newroz kutlamaları coşkulu geçti.
Muş’un Malazgirt ilçesinde yapılan Newroz kutlamasına yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Kutlamada konuşan DTP Muş Milletvekili Nuri Yaman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın DTP’ye yönelik “PKK’yi terör örgütü ilan etsinler görüşürüm” açıklamasına tepki göstererek, PKK’nin halkın sosyolojik bir gerçekliği olduğunu belirterek, “Halk da bugün alandadır” dedi. Newroz kutlaması için DTP Malazgirt ilçe binası önündeki sabahın erken saatlerinden itibaren toplanan binlerce kişi bir süre ilçe binası önünde ateş yakarak halay çekti. Daha sonra kutlamanın yapılacağı Otogar alanına doğru yürüyüşe geçen kitle yol güzergahında bulunan AKP İlçe Teşkilatı’nı taş yağmuruna tuttu. Kutlamaya ağırlıklı olarak giyilen yöresel kıyafetlerle katılım sağlanması renkli görüntüler oluşturdu. Polis tarafından öldürülen Yahya Menekşe ile Mehmet Deniz’in de posterlerinin açıldığı kutlamada, sembolik olarak hazırlanan AKP’nin ekonomik paketleri ateşe verildi.
Malazgirt’teki Newroz kutlamasına katılan Milletvekili Sırrı Sakık, “Partimiz hakkında kapatma davası açıldığı zaman, Başbakan Yardımcısı Cemil Çicek, ‘DTP milletvekilleri aptaldır ve partilerin kapatılması için elinden geleni yaptı’ demişti. Ben şimdi buradan Sayın Çicek’e sesleniyorum. Senin de içinde bulunduğun parti kapatılmak isteniyor. O zaman sen aptal mısın?” DTP olarak parti kapatmalarına karşı olduklarını belirten Sakık, parti kapatmanın çözüm olmadığını söyledi.
‘Ne inkar ne ayrılık, anayasal yurttaşlık’
Ağrı’da gerçekleştirilen kutlamalarda AKP’ye tepki öne çıkarken, “Ne inkar ne ayrılı, anayasal yurttaşlık” pankartları asıldı.
DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık’ın da aralarında bulunduğu yüzlerce kişi DTP Ağrı il binası önünde bir araya gelerek, sloganlarla eski tır garajına yürüdü. Kısa sürede sayısı 15 bine ulaşan kitle, yeşil, sarı, kırmızı renkli flamalar ile demokratik konfederalizm bayrağı taşıdı. Platforma “Biji Newroz-Yaşasın Newroz”, “Ne inkar ne ayrılık, anayasal yurttaşlık” pankartları asıldı. Kutlamalara KESK ve DİSK’e bağlı sendikaların temsilcileri ile DTP Tutak İlçe Örgütü üyeleri de katıldı.(Muş-Ağrı/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Kürt sorununun çözümü için ne yapılmalı? 12

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRCE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...