21 Mart 2008 00:00

Bütün savaşlar yasaklansın

12 yaşındaki savaş kurbanı Ayat Suliman: Bush’tan ülkemi terk etmesini ve kardeşimin cesedini geri vermesini istiyorum

Paylaş

ABD emperyalistlerinin Irak’ı işgal etmelerinin üzerinden 5 yıl geçerken işgalden en fazla siviller zarar gördü. Yüz binlerce masum kadın ve çocuk yaşamını yitirdi ve sakat kaldı. ABD ve diğer emperyalistler Irak halkına karşı en modern silahları kullandılar. Irak savaşında en fazla kullanılan silahlardan biri de misket bombaları. Cluster (salkım) bombası olarak da bilinen misket bombaları, “bomba içinde bomba” olarak biliniyor. Hedefe atıldığında ana bomba infilak edince içindeki bombacıklar etrafa dağılıyor, art arda patlamaya başlıyor. Ama bazen bombacıklar infilak etmeden uzun süre yerde kalabiliyorlar. Parlak sarı renkte olan bombacıklar oyuncağa benziyor. Bu yüzden de bombayı oyuncak sanıp onunla oynayan çocukların ellerinde patlıyor. Misket bombalarının kullanımının sonuçları ile ilgili araştırma yapan Handicap International adlı kuruluş misket bombasının kurbanlarının neredeyse tamamının siviller olduğunu belirledi. Bunun yüzde 40’ını ise çocuklar oluşturuyor.
Geçen yılın şubat ayında aralarında İsveç’in de bulunduğu 46 ülke misket bombalarının yasaklanması için Oslo’da bir araya geldi. İsveç Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu misket bombalarının yasaklanmasından yana tavır alırken hükümet yasağın İsveç tarafından üretilen misket bombaları için geçerli olmadığını açıkladı. İsveç, Saab tarafından üretilen savaş uçaklarında kullanılan Kapsül Bombası 90 adını verdiği bombalar üretiyor. Karlskoga ilindeki Saab Bofors Dynamics tekeline ait bir fabrikada sadece ABD’ye satılan bir silah üretiliyor. ADM 401 adı verilen bomba “yumuşak hedefleri” bir başka deyişle insanları öldürmek için üretiliyor. İsveç tarafından üretilen Carl Gustav adı verilen ve bazuka ile atılan bu bomba patladığında 1100 ok 12 metre genişliğindeki bir alana yayılıyor. Sivil asker ayrımı yapmadan tüm canlıları yok ediyor.
2003 yılında ABD, Irak’ın Samarra ilini bombaladı. Atılan misket bombalarının hepsi patlamadı. 11 yaşlarındaki Yakup oyuncak sandığı sarı renkli kutuyu evine götürdü. Bombanın patlaması sonucu 5 çocuk yaşamını yitirdi. Kardeşi Ayat Suliman ağır yaralandı. Suliman, daha sonra anne ve babasıyla birlikte İsveç’e iltica etti. 12 yaşındaki Ayat Suliman başından geçenleri, duygularını ve geleceğe ilişkin planlarını EVRENSEL’e anlattı.

Olayı kısaca anlatabilecek misin?
Ağabeyim Yakup sokakta bulduğu bir kutuyu eve getirdi. Oyuncak olduğunu sanıyordu. Onunla oynarken patladı. Odada ağabeylerim Yusuf ve İsa, kuzenim Mustafa vardı. 3 yaşındaki en küçük kardeşim uyuyordu. Babam işteydi. Annem de mutfakta. Büyük bir patlama oldu. Sonrasını hatırlamıyorum. Beni ve kardeşim Yakup’u ambulansla hastaneye götürmüşler.

Kardeşlerinden kurtulan olmadı mı?
Olmadı. 4 kardeşim ve bir kuzenim öldü. Ben de ağır yaralandım. Vücüdumda yüzde 65 oranında yanıklar vardı. Her tarafım ağrıyordu.

Şimdi nasılsın?
Hâlâ ağrılarım var. 52 defa ameliyat oldum. Yürümekte güçlük çekiyorum. Sol elimi ve kolumu kullanamıyorum. Annem ve babamın yardımları ile yaşıyorum.

Okulda arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl?
Öteki çocuklar gibi koşamıyorum ve oynayamıyorum. Yüzümdeki yaralardan dolayı kimse benimle oynamak istemiyor. Ben de öteki çocuklar gibi görünmek ve oynamak istiyorum. İyi olmam için Amerika’da ameliyat olmam lazımmış.

Peki Amerikalılar yardım etmediler mi?
İlk yaralandığımda yardım ettiler. Beni hastaneye götürdüler. Babam daha sonra onlarla Amerika’da tedavi edilmem için konuşmuş. Yardım edeceklerini söylemişler. Ama bir şey olmadı. Bana Birleşik Arabistan’dan Şeyh Riad çok yardım etti.

Büyüyünce ne olmak istersin?
Çocuk doktoru olmak ve Bush’la karşılaşmak isterim. Ondan yüzüme bakıp sorularıma cevap vermesini isteyeceğim. Ben ona ne yaptım. Tüm kardeşlerimi öldürttü. Beni kardeşsiz bıraktı. Beni bu hale getirdi. Başkası onun çocuklarına bunları yapsaydı ne yapardı?

Başka neler isterdin Bush’tan?
Ülkemi terk etmesini ve kardeşim Yakup’un cesedini geri vermesini. Yakup’un cesedi hastanede kayboldu. Amerikalılar cesedi vereceklerine söz verdiler. Ama getirmediler. Ağabeyimin cesedini vermelerini istiyorum.

İsveç için ne diyeceksin?
Soğuk ama burada barış var. İsveç çok iyi, bizi kabul etti, ev verdi.

İsveç’in ABD’ye misket bombaları sattığını biliyor musun?
Hayır bilmiyorum.

Ama satıyor....
Ben silahların ve savaşların yasaklanmasını istiyorum.
(Stockholm/EVRENSEL)
Murat Kuseyri
ÖNCEKİ HABER

Amerikalılar ‘zafer’e inanmıyor

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...