21 Mart 2008 00:00

Başıbüyük halkı yıkıma karşı direniyor

Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkılarak, yerine TOKİ binalarının yapılmaya çalışıldığı Başıbüyük Mahallesi'nde, gerginlik devam ediyor.

Paylaş

Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkılarak, yerine TOKİ binalarının yapılmaya çalışıldığı Başıbüyük Mahallesi'nde, gerginlik devam ediyor. Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, bir aydır polis ablukasında bulunan Başıbüyük Mahallesini ziyaret etti. Tüzel, mahallelinin mücadelesinde haklı olduklarını söyledi.
Mahallede bir aydır süren gerginlik, önceki gün iş makinelerinin TOKİ'nin şantiye alanına getirilmek istenmesiyle arttı. İş makinelerinin mahalleye girmesine izin vermeyen halka, polis sert müdahalede bulundu. Müdahalenin ardından 15 kişi gözaltına alınırken, panzer altında kalan Selek Ekrem isimli kadın da hastaneye kaldırıldı.
'Bunları görmeniz gerek'
Mahalleyi ziyaret eden EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, hastaneden eve getirilen Selek Ekrem'i ziyaret ederek, geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Daha sonra mahalle girişinde kurulan direniş çadırını ziyaret ederek, mahalleliye seslenen Tüzel; mahallelinin çok düşük ücretlerle çalıştığını ve yeni yapılan 100-200 bin YTL'lik evleri almalarının mümkün olmadığını söyledi. Mahallelinin 10-20 yılda ödeyecekleri taksitlerin altında ezileceklerinin ortada olduğunu ifade eden Tüzel, "Devletin tüm vatandaşlarına sağlıklı konutlar vermesi gerek. Para alarak değil, nüfus sayısına göre, okulu, parkı, spor ve ibadet alanı bulunan modern şehirler kurulabilir. Buna bu devletin gücü de, halkın gücü de var. Buraya 20-30 yıl önce yerleşen sizlere her yeni seçim döneminde, 'Yeter ki bizi seçin' diyenler, bugün size 'Buraları boşaltın' diyerek, gerçek yüzlerini göstermişlerdir. Şimdi siz burada direniyorsunuz diye, önümüzdeki seçimlerde bazı tavizlerde de bulunabilirler. Ancak sizin bunları görmeniz gerekiyor" şeklinde konuştu.
'En doğal hakkınız'
"Devletin polisi halka gaz bombası atarak, halkla karşı karşıya gelmemeli" diyen Tüzel, TOKİ'nin inşaatını korumanın polisin görevleri arasında bulunmadığını söyledi. Tüzel, konuşmasını şöyle sürdürdü: "7'sinden 70'ine, genci ihtiyarı erkeği kadını kaç gündür burada bekliyorsunuz. Belediye başkanının yapmak istediklerine dair bir açıklık getirmemesi, yaşananların sizden kaynaklanmadığının göstergesidir. Çoluğunuzun çocuğunuzun barınma hakkına sahip çıkmak sizin en doğal hakkınızdır. Toplu konut yapılırken işçi ve memura bu evleri düşük ücretlerle vereceğiz diyorlar ancak hiçbiri bu evlerde oturamıyor. Halkın lüks değil, sağlıklı ve bedelsiz sahip olabileceği evler yapılmalı. Yerel yöneticiler sürekli olarak vergileri artırıyor. Onun için bu ücretsiz konutları yapmak onların görevidir. İsteğinizi yerel yöneticilere duyurduğunuz sürece sizi ezip geçmeleri mümkün değil. Halk her zaman haklıdır. Adliyeye giderek toplu dilekçe verip, polisin mahallenizden çıkmasını talep edebilirsiniz." (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İhmal skandala dönüştü

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa