21 Mart 2008 00:00
Bir sığınak köy dernekleri
GÜNÜN YAZILARI
Memleketlerinden göçüp gelenlerin sığındıkları yerlerdir köy ve yöre dernekleri. Büyük şehirlerin kalabalık yalnızlığından, zorluklarından bir nebze de olsa kurtulmak için kendilerini atarlar derneklerine Anadoludan gelenler. Eş, dost, ahbap ve akrabalarla yapılan sohbet, içilen bir bardak çay vesile olur az da olsa rahatlamaya.
Bağcılarda Yeni Mahallede bulunan Tunceli Ovacık İlçesi Karataş Köyü Yardımlaşma Derneği ve Van Çataklılar Kültür Yaşatma, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinde göç, yaşanan zorluklar ve dernekler üzerine yaptığımız sohbetlerde sorunlar aynı. Ekonomik sıkıntılar, köye geri dönme isteği ve derneklerin misyonlarını yitirerek kahvelere dönüşmüş olması.
Dernekler kahveye dönüştürülüyor
5 yıldır faaliyet yürüttüklerini anlatan Van Çataklılar Kültür Yaşatma, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Cihangir Bakla; amaçlarının var olan kültürlerini korumak, üyelerini bilinçlendirerek aralarındaki yardımlaşmayı artırmak olduğuna değindi. Derneklerin kahvehanelere dönüştürüldüğünü ifade eden Bakla, bu sorunları aşmak için kültürel etkinlikler gerçekleştirdiklerini kaydetti. Bakla, Bağcılarda bulunan 680 derneğin amaçlarından saparak işletmeye ve kahvehaneye dönüştürüldüğünü ifade etti.
Derneğin aynı zamanda Doğu ve Güneydoğu Dernekler Federasyonuna üye olduğunu ifade eden Bakla, yaptıkları etkinliklerde sürekli sorunlar yaşadıklarını kaydetti. Örneğin Esenyurtta düzenlediğimiz Dengbej gecesinde İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel konuşma yaptı diye fuzuli bir gerekçe ile etkinlik yaptığımız düğün salonu kapatıldı diyen Bakla, Eğer böyle yapılırsa ne iç barış sağlanır ne de huzur ortamı yaratılır dedi.
Köylere geri dönüş sağlansın
Tunceli Ovacık İlçesi Karataş Köyü Yardımlaşma Derneği Başkanı Ercan Kırmızıtaş, 1994te yaşanan zorunlu göçten sonra insanların kent yaşamlarına alışamadıklarını ifade etti. Göçe zorlanan insanların mal varlıklarını yok pahasına elden çıkardıklarını söyleyen Kırmızıtaş,
İstanbulda kendi kültürlerini de yaşayamadıklarını belirtti. Göç eden halkın ekonomik sıkıntılarla boğuşmaya başladıklarını anlatan Kırmızıtaş köylerine geri dönmek istediklerini ancak zararlarının karşılanmadığını söyledi. Derneklerin artık kahve olarak kullanıldığına dikkat çeken Ercan, kahve kültürünün yerleşmemesi için ellerinden geleni yaptığını vurguladı.
30 yıldır esnaflık yaptığını söyleyen Yönetim Kurulu Üyesi Sait Aktaş da devletin mağduriyetlerini gidermesini isteyerek, Köylerimize geri dönüşler sağlanmalıdır dedi. Dernek üyesi Emin Bozoğlu da köyüne dönmek isteyenlerden, Alibozoğlu Tuncelide doğanın ve insanın yok edilmeye çalışıldığını söyledi.(İstanbul\EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et