22 Mart 2008 00:00

2050 yılında 54 ülke su sıkıntısı çekecek

Bugün 22 Mart Dünya Su Günü ve dünyada 1.2 milyar insan güvenilir içme suyundan yoksun yaşıyor.

Paylaş

Bugün 22 Mart Dünya Su Günü ve dünyada 1.2 milyar insan güvenilir içme suyundan yoksun yaşıyor. Çevre Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan,‘2007 Su Raporu’nda, dünya ve Türkiye’deki su durumuna ilişkin tespitlerde bulunuldu.
Dünyada, içilebilir-kullanılabilir su miktarının toplam su miktarının çok küçük bir bölümünü oluşturduğu belirtilen raporda, yerkürede bulunan suyun yüzde 97’sinin tuzlu, yüzde 3’lük bölümünün ise kullanılabilir tatlı su olduğu kaydedildi.
‘Su kaynakları tükenmek üzere’
Dünyada kullanılan suyun yüzde 85’ini, nüfusun yüzde 12’si tüketiyor. Avrupa’da ortalama su kullanımı 200-300 litre/gün ve ABD’de 575 litre/gün olmasına rağmen kalkınmakta olan ülkelerde yaşayan halkın beşte biri insan hakkı olarak kabul edilen en az 20 litre/gün suya ulaşamıyor. Dünyanın belli bölgelerinde ise, su rezervleri tükenmek üzere. Dünyada, 2050 yılına kadar Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere 54 ülkenin su sıkıntısı çekeceği öngörülmekte.
Türkiye’deki su durumuna da değinilen raporda, ekonomik olarak kullanılabilen su miktarının, yıllık çekilebilen 12.2 kilometreküp yeraltı suyu ve yıllık tüketilen 95 kilometreküp yüzey suyu olmak üzere 107.2 kilometreküp olduğu ifade edildi. Kullanım amaçlarına göre suyun yüzde 74’ünün sulama, yüzde 16’sının içme-kullanma, yüzde 10’unun ise endüstriyel kullanım suyu olarak değerlendirildiği belirtilen raporda, dünya ortalaması 7 bin metreküp olan kişi başına tatlı su oranı ise, Türkiye için 1430 metreküp olduğu bildirildi.
(TOPLUM-YAŞAM)
ÖNCEKİ HABER

7.5 milyar ışık yılı ötede patlama

SONRAKİ HABER

Hayvandan insana organ nakli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...