22 Mart 2008 00:00

Şiir basınç karşısında zayıflamaz, güçlenir

4. Uluslarası İzmir Şiir Buluşması başladı. Konak Belediyesi ve PEN Yazarlar Derneği’nin birlikte düzenlediği Şiir Buluşması’nın ilk günü Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış konuşmaları ve konserlere ilgi yoğundu.

Paylaş

4. Uluslarası İzmir Şiir Buluşması başladı. Konak Belediyesi ve PEN Yazarlar Derneği’nin birlikte düzenlediği Şiir Buluşması’nın ilk günü Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış konuşmaları ve konserlere ilgi yoğundu. Yarın akşama kadar sürecek olan etkinliğin bu yılki ana teması Latin Amerika şiiri olarak belirlenirken, buluşmaya Şili, Arjantin, Küba, Uruguay, Santa Domingo, Meksika, Ekvador ve Venezuela gibi Latin Amerika ülkelerinin tanınmış şairleri de katıldı.
Etkinliğin açış konuşmasını yapan Konak Belediye Başkanı Ali Muzaffer Tunçağ, günümüz kent anlayışında herkesin “finans merkezi” olmak isteği bir ortamda İzmir’in “şiirin başkenti” olmakla övündüğünü belirtti. Dördüncüsü gerçekleştirilen uluslararası etkinliğe bir kez daha ev sahipliği yapmanın onurunu yaşadıklarını ve şiir buluşmasının ana temasının Latin Amerika şiirleri olacağını vurgulayan Başkan Tunçağ, “Dünya ve ülkemiz karanlık günlerden geçiyor. Emperyalizm, özellikle ABD emperyalizmi Irak’ta, Afganistan’da büyük acılar yaşatıyor. Ülkemizde gericilik yükseliyor. Bu ortamda siz şairlerin önderliği ile bu karanlığa karşı direnişimize devam edeceğiz. Ta ki “sevincin sesi” yükselene kadar” diye konuştu.
Uluslararası PEN Yazarlar Derneği Türkiye Temsilcisi Tarık Günersel ise sorgulatan şiirlerin iktidarlar için tehlikeli olduğuna işaret etti. Günersel, ”Bu bakımdan, şairlerin baskı altına alınması kötüdür ama saçma değildir. Öte yandan, saçma değildir ama boşunadır: Çünkü şiir yoğundur, yoğunluktur ve basınç karşısında zayıflamaz güçlenir” dedi.
Şiir: Dilin içindeki yabancı dil
PEN Yazarlar Derneği İzmir Temsilcisi Şair Hayri K.Tetik ise bu yıl Latin Amerika’yı seçmelerinin nedenini anlattı. Yetik, küresel sermayenin küresel hareketi karşısında sinmiş, yok olmuş gibi sayılan emek, özgürlük ve barış cephesinin var olduğunu ve gücünün bulunduğunu fark ettirmek istediklerini söyledi. Uygarlığın, Asya’da da, Amerika’da da aynı uygarlık olduğunu göstermeye, fark edilmesini sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Yetik, “Şiirde, edebiyatta öncü olduğu için ve devrimci yükselişi kutlamak için bu yılki temayı Latin Amerika olarak seçtik” dedi. Yetik daha sonra Şair Ahmet Oktay’ın, “Şiir: Dilin içindeki yabancı dil” başlığı ile kaleme aldığı Dünya Şiir Günü Bildirisini okudu. Bu yılki şiir buluşmasının Onur Konuğu Şair Gülten Akın, rahatsızlığı nedeniyle etkinliklere katılamazken, Akın’ın şiirlerinden bir demeti Şair Leyla Şahin sundu. Etkinliğin birinci gününde Ekvador’dan gelen ünlü sanatçı Margarita Laso’nun Latin Amerika Halk Türküleriyle ve Grup Yorum konseri ile sona erdi. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Şiir sokaktadır

SONRAKİ HABER

Abdi İpekçi’de şölen

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa