22 Mart 2008 00:00

5 milyon genç boşta

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) “Türkiye’de Gençlik” konulu İnsani Gelişme Raporu, Türkiye’de genç nüfus arasında işsizlik oranının vardığı boyutları bütün çıplaklığıyla ortaya koydu.

Paylaş

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) “Türkiye’de Gençlik” konulu İnsani Gelişme Raporu, Türkiye’de genç nüfus arasında işsizlik oranının vardığı boyutları bütün çıplaklığıyla ortaya koydu.
Rapora göre Türkiye’de 15-24 yaşları arasındaki yaklaşık 12 milyon gencin yüzde 40’lık bölümü olan 5 milyon genç atıl durumda. Yani 5 milyon genç ne okuyor ne de çalışıyor. Atıl gençliğin 2.2 milyonunu kadınlar oluşturuyor. Ayrıca fiziksel engellilerin sayısı 650 bin, tüm ümitlerini kaybetmiş ve iş aramaktan vazgeçmiş gençlerin sayısı 300 bin; sokak çocukları, sokakta yaşayan gençler ve yerinden olmuşların sayısı da 22 bin olarak ifade ediliyor.
Değişimin taşıyıcı gücü olarak tanımlanan gençler arasında işsizlik oranının yüzde 19’a çıktığı da belirtiliyor.
Ekonomide son dönemde yaşanan büyümenin istihdam yaratmamasının en önemli ekonomik sorun olarak gösterildiği raporda, yüksek enflasyon kaygısının yerini işsizlik endişesinin aldığı belirtiliyor.
İşlerinden memnun değiller
Gençlerin büyük bir kısmı işsiz ve atıl olmanın sıkıntısını yaşarken, çalışan gençler de farklı sıkıntılar içerisinde.
Araştırmaya göre yeni bir iş bulmak isteyen gençlerin oranı yüzde 49.1. Dolayısıyla çalışan gençlerin yarısı işinden memnun değil.
Gençlerine iş bulamayan Türkiye, gençlerini eğitmekten de uzak. Eğitim harcamaları oranları OECD ülkelerinin hâlâ çok altında. OECD ülkelerinde ilk ve ortaöğretim süresinin tamamı için öğrenci başına ortalama 81 bin 485 dolar harcanırken, bu rakam Türkiye’de 40 bin doların altında.
Çocuklar çalışıyor
Genç işçilerin yüzde 22’sinin, çıraklığa başlamanın yasal yaşı olan 15 yaşından önce çalışma hayatına girdiği ifade edilirken, eğitim harcamaları açısından da durumun hiç iç açıcı olmadığına ilişkin veriler mevcut. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

AB korumacılığına eleştiri

SONRAKİ HABER

Statükocu ittifakın ayrışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...