22 Mart 2008 00:00

AB korumacılığına eleştiri

2008 yılı başından itibaren AB üyesi olmayan eski Doğu Bloku ülkelerine yönelik önemli açılımlar getirerek vize işlemlerini kolaylaştıran AB´nin, aday ülke konumundaki Türkiye’ye aynı kolaylığı göstermemesi eleştirildi.

Paylaş

2008 yılı başından itibaren AB üyesi olmayan eski Doğu Bloku ülkelerine yönelik önemli açılımlar getirerek vize işlemlerini kolaylaştıran AB´nin, aday ülke konumundaki Türkiye’ye aynı kolaylığı göstermemesi eleştirildi.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Genel Kurulu´nda bir konuşma yapan Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı Direktörü Faruk Şen, vatandaşlar açısından yurtdışı seyahatlerinde ciddi bir sorun halini alan vize düzenlemelerinin, taşımacılık sektörü açısından da sektörün geleceğini tehdit eden bir hal aldığını söyledi.
Avrupa Birliği’nin, TIR şoförlerine verilen vizeleri bir yıllık olmaktan çıkararak süreyi 6 aya indirmiş olmasına dikkat çeken Şen, şunları söyledi:
“Kalış süreleri de kısaltılarak 90 günden 45 güne düşürülmüş durumda. Sürenin doldurulmaması için dolu giden araçların hızla boş dönmesi zorunluluğu, AB içi taşımacılık ve ithal mamul getirme gibi olanaklardan yararlanamama gibi durumlara yol açmaktadır” dedi.
Son yıllarda katı vize uygulamasının yanında keyfi ve kasıtlı cezalandırmalar gibi sorunların da ortaya çıktığı yönünde şikayetlerin daha fazla duyulur hale geldiğini söyleyen Şen, “Birliğe yeni katılan Bulgaristan ve Romanya´nın AB´nin lojistik merkezleri haline getirilmeleri çabası izlenen politikaların arka planında yer almaktadır” diye konuştu.
Eski elbise benzetmesi
Sektörde ulaşılan büyüklüğe karşın kaydedilen ekonomik büyümeye paralel hukuki hareket alanının genişlememesini, artık reşit olan çocuğa, eski elbiselerinin giydirilmek istenmesine benzeten Şen, “Türkiye´nin dış ticaret hacminde son beş yılda meydana gelen yüzde 316’lık artışa rağmen, AB belge kotalarında artış yüzde 40’larda kalmış bulunuyor. Henüz yıl tamamlanmadan kimi ülkeler ile dış ticaretin durması gibi sonuçlara yol açan bu durum, en acil biçimde çözüm üretilmesi gereken sorunların başında geliyor” şeklinde konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Yoksullar yardımla ayakta duruyor

SONRAKİ HABER

5 milyon genç boşta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...