22 Mart 2008 00:00

Görüşmeler kapalı kapılar arkasında kalmasın

AKP Hükümeti adına Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile Emek Platformu (EP) bileşenlerinin temsilcileri arasında Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’na ilişkin görüşmeler sürüyor.

Paylaş

AKP Hükümeti adına Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile Emek Platformu (EP) bileşenlerinin temsilcileri arasında Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’na ilişkin görüşmeler sürüyor. EP’in yasanın geri çekilmesi talebiyle gerçekleştirdiği iki saatlik iş bırakma eyleminin ardından gerçekleşen görüşmeler ve içeriği ise hükümet tarafından ısrarla gizlenmeye çalışılıyor.
Açıklamaların anlaşmaya varılınca yapılması için konfederasyonları zorlayan Bakan Çelik, işçi konfederasyonlarıyla gerçekleştirdiği toplantıda bu konuda bir mutabakat olduğunu da söyledi. Buna karşı çıkarak açıklama yapan memur konfederasyonu temsilcilerini ise “Çünkü şunu da maalesef söylemek durumundayım; bilmeyen arkadaşın, bilmediği, ilgilenmediği konuyla ilgili de açıklama yapmaması gerektiğini düşünüyorum” sözleriyle suçladı. Ancak bu tutum, yapılan toplantıları merakla izleyen sendikacıların, işçilerin ve emekçilerin tepkisini çekiyor. Bir iki maddenin değiştirilmesini değil, yasanın tamamen geri çekilmesi için mücadelenin sürdürülmesini talep eden sendikacılar, pazartesi günü bir araya gelecek olan EP bileşenlerinin bu yönde karar alması gerektiğini söylediler.
Sessizlik rahatsız ediyor
Hükümetin geri adım atmayacağını söylediği bir yasaya 14 Mart’ta yapılan eylemlerle geri adım attırıldığını dile getiren Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, “Bu yasanın ardından yeni yasalar gelecek. Yasanın geçiş şekline göre kıdem tazminatlarını, bölgesel asgari ücreti belirleyecekler” diye konuştu. Bu nedenle yasayla ilgili yapılan tartışmaların açık ve şeffaf olması gerektiğini belirten Ayçin, Türk-İş’in, görüşmenin ardından Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun toplanmasını ve bilgilendirilmesini beklediklerini, izlenecek yolun belirlenmesini istediklerini ifade etti.
Görüşmelerin ardından yaşanan sessizliğin kendilerini ve işçileri rahatsız ettiğini belirten Ayçin, şöyle devam etti: “Kritik bir noktadayız. Uzun zamandır bir araya gelemeyen bileşenlerin bir araya gelmesi çok önemliydi. İşçiler ve emekçilerin yapılan çağrıya uyduğunu, yasayı istemediklerini eylemlerde gördük. Halk balkondan izlemek yerine eylemlere katıldı, şimdi bunu heba etmenin zamanı değildir. Bunun telafisi mümkün olmayabilir.” Yasanın bir iki madde üzerinden tartışılmasını istemediklerini belirten Ayçin, EP’in aldığı kararların arkasında durmasını istediklerini, taleplerin revize edilmesini istemediklerini dile getirdi.
Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi de yapılan eylemlerde işçi ve emekçilerin yasayı istemediklerinin ortaya çıktığını dile getirdi. Görüşmelerde tartışılan şeylerin, kendilerine ve işçilere açıklanmamasını doğru bulmadıklarını belirten Servi, EP’in belirlediği taleplerin arkasında durmasını istediklerini söyledi. Kendi içlerinde değerlendirmeler yaptıklarını, üyeleriyle görüştüklerini belirten Servi, “İşçi ve emekçiler bir iki maddenin tartışılmasını değil, yasanın tamamını istemiyorlar” diye konuştu.
Mücadele sürmeli
Hükümetle yapılan görüşmelerden detaylı bilgilerinin olmadığını kaydeden Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, “Ama öğrendiğimiz kadarıyla bazı iyileştirmeler yapılması teklif edildi. Fakat, Emek Platformu 19 maddenin değiştirilmesini istiyor. Tabii bu maddeler de yasanın temel fikrini içeren emeklilik yaşı, prim gün sayısı, emeklilik maaşı, maluliyet koşulları ve yıpranma payı gibi konuları kapsıyor. Fakat şu an yapılan tek ciddi iyileştirme, emeklilik maaş bağlama oranı maddesinde. Fakat 19 maddedeki taleplerimiz karşılanmadığı takdirde, diğer maddelerin çözüme kavuşması bizim açımızdan uzlaşma, anlaşma anlamına gelmez” diye konuştu. Görüşmelerin Emek Platformu’nun aldığı kararın ardından yapılan eylemlerin etkisiyle gerçekleştiğine dikkat çeken Öztaşkın, EP’in pazartesi günü yapacağı toplantıdan iyi bir sonuç çıkmasını beklediğini ifade etti. Öztaşkın, şöyle devam etti: “Taleplerimizden taviz vermeden yapılacak bir uzlaşmadan yanayız. Mücadele ederek haklarımızı korumalıyız. Olmazsa olmazlardan vazgeçmeyerek mücadeleye devam edilmeli.”
70 milyonu ilgilendiriyor
Genel-İş Genel Başkanı Erol Ekici ise SSGSS’nin doğumdan ölüme 70 milyonu ilgilendiren bir yasa olduğunu kaydetti. Yapılan görüşmeleri ve gelişmeleri tam olarak bilmediklerini dile getiren Ekici, şunları dile getirdi: “Emek Platformu uzun bir aradan sonra birlikte bir adım attı. Bu adımı sonuçları açısından da halk sahiplendi. Fakat hükümetin bileşenlerle ayrı görüşme yapması, bu birlikteliği çatlatmaya yönelik. Bakan ‘Sosyal taraflarla görüştük ve yapılan değişiklikleri kabul ettiler’ gibi bir izlenim yaratmaya çalışıyor. Küçük değişiklikler yapılarak geçiştirilmeye çalışılıyor. 9 bin günün 8 bine indirilmesi bizim açımızdan çözüm değil. Çünkü ortada sağlığın ve sosyal güvencenin elimizden alınması var. Emek Platformu yasanın 19 maddesini kabul etmeyeceğini ve bu maddelerin kırmızı çizgi olduğunu ilan etti.” Her şeyin pazartesi günü EP’in yapacağı toplantıda belli olacağını belirten Ekici, istenen noktaya gelinmeden tasarının kabul edilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.
BASK’tan Bakan Çelik’e tepki
Bu arada BASK Başkanı Resul Akay, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in, “Öngörülen esneme yetersiz” sözlerini “talihsiz” diye nitelendirmesine tepki gösterdi. Akay, “Asıl talihsizlik; açıklamalara karşı gösterilen tahammülsüzlüktür” dedi. Akay dün yaptığı yazılı açıklamada, asıl talihsizliğin açıklamalara karşı gösterilen tahammülsüzlük olduğunu ifade etti. Kamu görevlilerinin 25 hizmet yılını doldurması ve 9 bin gün prim ödemesi şartıyla emekli olduğunun bilindiğini kaydeden Akay, “özel sektörde çalışan işçilerin 8 bin gün prim ödeyerek emekli olmasının mümkün olmadığı” şeklinde açıklama yaptığını bildirdi. Bu düzenlemenin sadece kamu görevlilerini ilgilendirmediğini, 70 milyon vatandaşı ve doğacak yavrularını da olumsuz etkileyeceğini dile getiren Akay, “sosyal güvenlikte memurlar aleyhine hükümler yok diye diğer kesimlerin uğradığı kayıpların dile getirilmemesinden rahatsız olunmasını” eleştirdi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Yerel platformlardan mücadele çağrısı

HSGS Bursa Sözcüsü ve Birleşik Metal Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekici, “Konfederasyonlar ikili oynamaya, pazarlık yapmaya başladılar. Biz DİSK olarak bu yasaya temelden karşıydık ve bu tavrımızı sürdürüyoruz. Biz 9 bin günün 8 bine düşürülmesi konusunda pazarlığa karşıyız. Yasanın tamamen geri çekilmesini istiyoruz” dedi. Pazarlık yapmak yerine yasaya emekçilerle müdahale edilmesini isteyen Ekici, “İşçiler basından duydukları kadarıyla biliyor SSGSS’yi. Kesinlikle Emek Platformu’nun belirlediği 19 madde iptal edilmeden hiçbir pazarlığa girilmemeli” dedi.
Harb-İş İstanbul Anadolu Yakası Şubesi ve Türk-İş’e Bağlı İstanbul Şubeler Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Hüseyin Över, EP’in taleplerinin arkasında olduklarını ve geri adım atılmasını istemediklerini kamuoyuna açıkladıklarını belirtti. Bunun için pazartesi günü Kadıköy İskelesi ve Aksaray Metro İstasyonu’nda yapacakları eylemlerle bu taleplerini bir kez daha dile getireceklerini ifade etti. Eylemle taleplerinin takipçisi olduklarını bir kez daha açıklayacaklarını söyleyen Över, EP’ten de aynı tavrı beklediklerini dile getirdi. Eylemin ardından işçi ve emekçilerin yasanın geri çekileceği konusunda umutlandığını ve kendilerine güvenlerinin geldiğini belirten Över, “İnsanlar umutsuzluğa düşürülmemeli, tekrar satıldık duygusu verilmemeli” diye konuştu. Tüm çalışanların üst örgütlerine baskı yapmasını da istediklerini belirten Över, görüşmelerde yapılan tartışmaları basından değil yöneticilerinden öğrenmek istediklerini de sözlerine ekledi.

Hükümet ne teklif etti?

İşçi konfederasyonları ile yapılan toplantıda, hükümetin şu önerileri getirdiği belirtildi: Emekli olmak için gerekli 7 bin prim ödeme gün sayısının, her yıl 50 gün artırılarak uzun vadede 9 bine çıkarılacağı ifade edildi. Emek Platformu’nun 58-60 yaş ve 7 bin gündeki ısrarının anımsatılması üzerine, ikinci seçenek olarak prim ödeme gün sayısının 8 bine çıkarılması ve her yıl 100’er gün şeklinde kademeli artırılabileceği kaydedildi. Aylık bağlama oranı konusunda ise 3 öneri getirildi. Birinci öneride; halen çalışan sigortalıların aylık bağlama oranlarının, Sosyal Sigortalar Kanunu’nda öngörüldüğü üzere ilk 10 yılda her yıl için yüzde 3.5, takip eden yıllar için yüzde 2, ilk defa işe başlayacak sigortalılar için de yüzde 2 olarak düzenlenmesi teklif edildi. İşçi kesimi, bu önerinin kanunun yürürlük tarihinde sigortalılığının ilk 10 yılını tamamlamış olan veya 1-2 yılı kalan sigortalılar için lehte bir durum getirmediği ve uygulamasının zor olduğu değerlendirmesinde bulundu. İkinci öneride; aylık bağlama oranının, yasa tasarısının yürürlüğe girmesinden 2015 yılına kadar yüzde 2.5, 2016 yılından sonra yüzde 2 olarak uygulanması teklif edildi. İşçi kesimi, bu önerinin 9 bin prim günü için aylık bağlama oranını yüzde 53.5 olarak düzenlediğini, mevcut mevzuatta bu oranın yüzde 65 olduğuna dikkat çekiyor. Üçüncü öneride; aylık bağlama oranının ilk 10 yıl için yüzde 2.5, takip eden yıllarda yüzde 2 olarak uygulanması teklif edildi.
ÖNCEKİ HABER

Bilim insanlarının desteği mücadeleye güç verdi

SONRAKİ HABER

Ermenistan’da olağanüstü hal kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...