22 Mart 2008 00:00

Anlaşmaya varıldı Lokmacı açılıyor

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum Yönetimi Devlet Başkanı Dimitris Hristofyas’la dün ilk kez bir araya geldi.

Paylaş

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum Yönetimi Devlet Başkanı Dimitris Hristofyas’la dün ilk kez bir araya geldi. Görüşme BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Möller’in Lefkoşe ara bölgedeki evinde gerçekleştirildi. Görüşmede, Talat’a BM ve AB ile Müzakerelerden Sorumlu Özel Temsilcisi Özdil Nami, Hristofyas’a Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu eşlik etti.
Liderlerin görüşmesi 3 saat 10 dakika sürdü. Görüşmenin sonunda ortak açıklamayı Möller yaptı, liderler de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Möller, Lokmacı Kapısı’nın kısa sürede açılması konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi. 8 Temmuz anlaşmasında öngörüldüğü gibi teknik komiteler ve çalışma gruplarının oluşturulacağını kaydeden Möller, liderlerin gerekirse yeniden bir araya geleceğini ifade etti.
Görüşmenin çok olumlu ve samimi bir atmosferde geçtiğini, iki liderin bir dizi konuda görüş alışverişinde bulunup, önemli derecede yakınlaşma sağladıklarını söyleyen Möller, liderlerin, bir dizi çalışma grubu ve teknik komitenin oluşturulması, gündemlerinin belirlenmesi ve bunların mümkün olan en hızlı biçimde yapılması için danışmanlarına, önümüzdeki hafta bir araya gelme talimatı verme kararı aldıklarını bildirdi.
Möller, “Liderlerin, çalışma grupları ve teknik komitelerin çalışmalarını gözden geçirmek ve bu çalışmaların sonuçlarını kullanarak, BM Genel Sekreteri’nin himayesi altında kapsamlı müzakerelere başlamak için 3 ay sonra bir araya gelme konusunda anlaştıklarını” belirtti.
Liderlerin, resmi müzakerelerin başlamasından önce, gerek duyulduğu zamanlarda da görüşme yapma konusunda uzlaştıklarını ifade eden Möller, Talat ve Hristofyas’ın, Lokmacı Kapısı’nın, teknik olarak mümkün olunca açılması ve diğer kapılardaki uygulamalara uyumlu olarak faaliyet göstermesi konusunda anlaşmaya vardığını bildirdi. Möller, Yeşilırmak Kapısı ve diğer kapıların açılması konusunun da liderlerin danışmanlarının yapacağı görüşmenin gündeminde yer aldığını sözlerine ekledi.
‘Düşman olmayacağız’
Talat ve Hristofyas, görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hristofyas, bir gazetecinin, “Görüşmenin içerisinde herhangi bir başarıdan söz edebilir miyiz” sorusuna karşılık, Möller tarafından yapılan açıklamanın gayet net olduğunu ifade ederek, “Biz burada Kıbrıs kahvesi içtik” dedi.
Oluşturulmasına karar verilen komitelerle çalışma gruplarının ivedilikle çalışmalarına başlayacağını umduğunu kaydeden Hristofyas, “Önümüzdeki üç ay içerisinde bu çalışmaların, müzakereler için kapsamlı diyalogun oluşturulması açısından iyi kullanılacağını ümit ettiğini” söyledi. “Biz, birlikte iyi niyet çerçevesinde çalışmalar yapma açısından iyi niyetliyiz ve bu irademizi beyan ettik” diyen Hristofyas, Talat ile eski dost olduklarını, görüşmede “Düşman olmayacaklarını” ifade ettiklerini belirtti.
‘Bir an önce çözüm’
Aynı soruya yanıt veren KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da teknik komiteler oluşturulması ve müzakerelerin başlaması konusunda uzlaştıklarını belirterek, “Kıbrıs sorununa çözüm bulma açısından yeni bir açılımdır, yeni bir başlangıçtır. Kıbrıs sorununun bir an önce çözülmesini istiyoruz, iki lider olarak” dedi.
“Doğrudan müzakerelerin nasıl başlayacağının” sorulması üzerine Talat, üç ay içerisinde, gündem çerçevesinde bir araya geleceklerini ve çalışmalarını kapsamlı hale getireceklerini ifade ederek, bu süre içerisinde yol haritasının belli olacağını bildirdi. Talat, başka bir soruya karşılık, görüşmede prosedürü ele aldıklarını, belli temelleri ve belli temel parametreleri ele almadıklarını kaydetti.
Hristofyas da bir araya gelerek, görüşmelere devam edeceklerini dile getirerek, “Altını çizmek istiyorum ki biz iki lider olarak, herhangi bir anlaşmazlık olmadığının altını çizmek istiyoruz, iki liderin arasında. Herhangi bir anlaşmazlık yok. Bir araya geleceğiz ve önümüzdeki süreçte görüşmelere devam edeceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Talat, bir soru üzerine, Kıbrıs sorununun çözümü için 2008 sonunun kendileri için önemli bir tarih olduğunu belirterek, bir an önce çözüm istediklerini söyledi.
Hristofyas da Kıbrıs sorununun 40 yıldır sürdüğüne ve bu sürenin uzun olduğuna işaret ederek, iki lider olarak bir an önce kapsamlı çözüme ulaşmayı umduklarını belirtti. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

EMEK DÜNYASI

SONRAKİ HABER

‘AKP derin devletini inşa ediyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...