22 Mart 2008 00:00

Newroz barış özlemi ve coşkuyla kutlandı

Diyarbakır’da yapılan Newroz kutlamasına katılan yüz binlerce kişi, yöresel giysiler ve taşıdıkları yeşil, kırmızı, sarı renkli flamalarla renk cümbüşü oluşturdu. Savaş uçaklarının sürekli havalandığı alanda Newroz ateşi yakıldı.

Paylaş

Diyarbakır’da yapılan Newroz kutlamasına katılan yüz binlerce kişi, yöresel giysiler ve taşıdıkları yeşil, kırmızı, sarı renkli flamalarla renk cümbüşü oluşturdu. Savaş uçaklarının sürekli havalandığı alanda Newroz ateşi yakıldı.
Sabahın erken saatlerinden itibaren Newroz kutlamalarının yapıldığı Hamravatevleri’ne akın yaşandı. Kadın-erkek, çocuk, yaşlı herkes ulusal giysileri, yeşil, sarı ve kırmızı bayraklarıyla belediye otobüsleri, minibüsler, otomobiller, kamyonlar ve sepetli motosikletlere binerek alana doğru yola çıktı. Sıkı aramaların ardından geçişlerine izin verilen halk, burada halaylar çekip sık sık “Biji serok Apo”, “Katil Erdoğan”, “AKP şaşırma, bizi dağa taşırma” sloganlarını attı. Polis arama noktası bir süre sonra kaldırıldı.
Ulusal giysiler dikkat çekti
DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, DTP milletvekilleri Aysel Tuğluk, Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, AP Milletvekili Felaknaz Uca, DEP eski milletvekilleri Leyla Zana ve Selim Sadak, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Enver İmrek, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, ilk kademe belediye başkanları, DTP İl Başkanı Nejdet Atalay, Eğitim Sen Genel Başkanı Aladdin Dinçer, DTP yöneticileri ile kentteki tüm kitle örgütü temsilcileri Newroz’a katıldı. DTP’li milletvekilleri, belediye başkanları, il yöneticileri ve görevlilerin giydiği ulusal giysiler dikkat çekti.
Savaş uçakları uçmaya devam etti
Yeni Newroz alanının havaalanına yakın olması nedeniyle havalanan savaş uçakları sık sık kitlenin üzerinden geçti. Uçakların geçişi sırasında Diyarbakırlılar sık sık AKP Hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aleyhine sloganlar atarak operasyonları protesto etti. Newroz ateşinin yakılması ile birlikte saygı duruşu ‘Ey Şoreşker’ marşıyla yapılırken, bu sırada PKK lideri Abdullah Öcalan’ın büyük bir posteri açıldı.
Öcalan için oturma eylemi
Kadınlar ön saflarda renkli giysileriyle dikkat çekerken, kutlamalar konuşmalarla devam etti. Newroz alanında PKK lideri Abdullah Öcalan’ın İmralı Cezaevi’ndeki durumuna dikkat çekmek amacıyla 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Platformdan yapılan anons üzerine 5 dakika boyunca oturma eylemi yapan yüz binlerce kişi, “Biji serok Apo” şeklinde slogan attı. Bu sırada Öcalan’ın daha önce Newroz ve Mazlum Doğan’a ilişkin yaptığı değerlendirmeleri banttan halka dinletildi. (Diyarbakır/EVRENSEL

Newroz ateşi barış için yandı

Newroz, binlerin katılımı ile Mersin’de kutlandı. Metropol Miting Alanı’nda yapılan Newroz kutlamalarına Kürt, Türk, Arap binlerce kişi sabah saatlerinden itibaren gelmeye başladı. Kutlamada AKP’ye tepki yankılanırken, Barış talebi bir kez daha yinelendi. Hafta içi olmasına rağmen mitinge 40 bin kişi katıldı. DTP ve Emek Partisi’nin ortaklaşa düzenlediği mitinge katılan kadınlar yöresel kıyafetleri ile kutlamalara renk kattı. Kutlamalara DTP Eş Başkanı Emine Ayna ve EMEP GYK Üyesi Halil İmrek ve partililerin yanı sıra ESP, Halkevleri, ÖDP ile beyaz önlükleri ile Mersin Barış Meclisi de katıldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı dikkatlerden kaçmazken polis, insanları saatlerce arama kuyruklarında bekletti. Tertip komitesi başkanı ve DTP il başkanlarının halkı selamlamalarının ardından Mezopotamya Kültür Merkezi bünyesinde kurs gören çocuklar Kürtçe ve Türkçe şarkılar söyledi.
AKP kendine Müslüman Kürt halkına düşman
Emek Partisi adına konuşan GYK üyesi Halil İmrek, ‘Yıllardan beri dışlanan, ötelenen, dili, kültürü reddedilen Kürt halkını selamlıyor ve Newrozunu kutluyorum’ diyerek sözlerine başladı. İmrek, Emek Partisi olarak sadece seçimlerde değil, mücadelenin her alanında Kürt halkının ve DTP’nin yanında olduklarını belirtti. Dönemin Zalim Dehak’ının Başbakan Erdoğan olduğunu dile getiren İmrek, “Zalim Dehak’a karşı Demirci Kawa olma zamanı gelmiştir” dedi. İmrek, DTP’nin kapatılmasına ise sessiz kalan Erdoğan’ın kendine Müslüman, Kürtlere düşman olduğunu aktardı. İrmek, AKP’nin ne işçiden ne emekçiden ne de Kürtten yana olmadığının altını çizerek AKP’ye gereken cevabın önümüzdeki yerel seçimlerde verilmesi gerektiğini belirtti. İmrek, Kürt sorununda çözümün sınır ötesi operasyonlarda değil, Kürt halkının demokratik haklarını kabul etmekte olduğunu söyledi.DTP Eş Başkanı ve Mardin Milletvekili Emine Ayna ise Başbakan Erdoğan’ın ‘DTP, PKK’yi terörist ilan ederse görüşürüm’ sözlerine de değinen Ayna, terör ve terörist demeyeceklerini dile getirdi. AKP’nin kan üzerinden siyaset yaptığına dikkate çeken Ayna, “Terör ve terörist diyerek yüzlerce insanın ölümü meşrulaştırılıyor” dedi. Ayna, Kürt sorununun çözümünün dışarıda olmadığını vurguladı. “Çözüm ne Amerika’da ne Avrupa’da, çözüm Türkiye’de” dedi. (Mersin/EVRENSEL)

Ji paketa Erdoğan kundir derket! (Erdoğan’ın paketinden kabak çıktı)

Osman Baydemir:
Hükümetin ekonomik paketini “Kabak tadı veriyor” diye eleştiren Baydemir, Kürtçe için kendilerine açılan davaların yine hükümetin emri ile açıldığına dikkat çekti ve “Bir de pakette Kürtçe TV varmış. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu” dedi. Mavi renkli “şal û şepik” denilen yöresel kıyafetleriyle ve boynunda barışı simgeleyen beyaz kefiye ile sahneye çıkan ve konuşmasının tamamını Kürtçe yapan Baydemir, Doğubeyazıt’tan, Diyarbakır’dan, Şırnak’tan Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki insanlara barış, dostluk ve dayanışma mesajı götürdüklerini; Zaxo’daki, Halepçe’deki, Süleymaniye’deki, Hewlêr’deki kardeşlerinden de selamlar getirdiğini söyledi. “Halepçe’nin acısını sizler adına bir kez daha paylaştık” diyen Baydemir, Kürtçe yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “21. yüzyılda yaşıyoruz. Dünya değişti. Ortadoğu değişti. Kürt halkı da değişti. Ve hep birlikte; Türk, Arap, Fars ve diğer kardeş halklar birlikte dostluğu, kardeşliği ve barışı geliştirmeliyiz. Biz Kürtler bunu yapıyor, dost ve kardeş halklardan bunu bekliyoruz.”
Erdoğan’a yüklendi
Başbakan Erdoğan’ın Almanya’da yaptığı konuşmaya gönderme yapan Baydemir, “Asimilasyon bir insanlık suçudur. Kirli ve çirkin bir suçtur” diyerek bunu kabul edenlerin asimilasyon politikalarına öncülük ettiğini söyledi. Baydemir, “Niye Sur Belediye Başkanımızı görevden alıp, belediye meclisini feshediyorlar? Niye belediye başkanlarımız hakkında Kürtçe mektup-davetiye yazdıkları, Kürtçe kitap bastıkları ve Kürtçe konuştukları için davalar açılıyor” diye sordu.
Sürdürülen ekonomik politikaların bölgenin yoksulluğu üzerine olduğunu belirten ve yoksulluk gerçekten ortadan kaldırılmak isteniyorsa fabrikaların kurulması, işyerlerinin oluşturulması gerektiğini ifade eden Baydemir, “Bunları yapmıyorsunuz, kurduğumuz fabrikalarımızı da elimizden alıp kapatıyorsunuz. Yani sözün özü alavere dalavere hadi Kürt Memet nöbete… Yok, yağma yok” diye çıkıştı. Baydemir, hükümetin bölgeye yönelik açıkladığı ekonomik paketle ilgili eleştirilerini, “Bu pakete kanmıyoruz, yeterli bulmuyoruz, kabul etmiyoruz. Dayatılan yoksulluk kaderini kabul etmiyoruz. Çünkü yoksulluk yurttaşlarımızın kaderi değildir, olamaz. Bu paket 80 yıllık ihmali ortadan kaldırmaz, bu hükümetin hatalarının ve şiddet politikalarının üstünü örtmez, örtemez” şeklinde tamamladı. “Halepçe’de şahit oldum” diyen Baydemir, sözlerini “Zalimler gelir ve zulümleriyle giderler, ama halklar haklı talepleriyle, ısrarlı mücadeleleriyle barışı getirirler” dedi.

NOTLAR…

* DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, DEP eski Milletvekili Selim Sadak, Avrupa Parlamentosu’ndan Kürt milletvekili Feleknaz Uca ile DTP’li belediye başkanları, ulusal giysileriyle DTP il binası önünde yakılan ateşin çevresinde halay çekti.
* Kentte sabahın erken saatlerinden itibaren Suriçi, cezaevinin üst köşesi, Seyrantepe, İskan Evleri ile kentin birçok noktasında ateşler yakan vatandaşlar, daha sonra kentin 30 ayrı noktasından kutlamanın yapıldığı Hamravatevleri’ndeki alana belediye otobüsleri ve minibüslerle taşındı.
* Kentte yer yer kepenklerin kapalı olduğu gözlendi. Newroz’a katılımın engellenmesi için okullarda sıkı önlemler alındı. Kapıları kapatan okul idarecileri, Newroz’a katılmak isteyen öğrencileri engelledi.
* Newroz kutlamalarının yapıldığı Hamravatevleri’ndeki alanın bulunduğu Şanlıurfa karayolu, yoğunluk nedeniyle trafiğe kapalı kaldı.
* Karnaval görüntülerinin yaşandığı Newroz alanında, tamamı Kürtçe 37 pankartın asılması dikkat çekti. Pankartların bazıları şöyle: “Êdî Bes e”, “İnsan diliyle özgürdür”, “Şeffaf bir devlet demokratik bir toplum”, “Amed halkı her türlü oyunu boşa çıkarabilecek güce sahiptir”, “Tecride hayır”, “Sınır ötesi ve sınır içi operasyonlara hayır”, “Amed ve Zap arasında gönül bağı köprüsü kurduk”, “Ne Sevr ne Lozan, Demokratik Özerk Kürdistan”, “Münafık Erdoğan sorunun muhatabı olamaz”, “Kuzey Güney kardeştir, kardeş kavgasını yaratan Erdoğan’dır”, “Yaşasın halkımızın direnişi”, “Amed Erdoğan’a mahşer olacak”, “Ada’nın güneşi Amed’i aydınlatıyor.”
* Her Newroz’da onlarca çocuğun kaybolması nedeniyle bu kez Tertip Komitesi Kayıp Çocuk Çadırı kuruldu. Birçok kitle örgütü de çadır açtı.
* Bu yılki Newroz alanının derli toplu olması ve 146 bin metrekare olması sayı tartışmalarına da son verdi. Newroz alanında metrekareye 5 kişi düştü.

Doğu ve Güneydoğu’da Newroz coşkusu

Newroz, dün Doğu ve Güneydoğu’da birçok ilde coşkuyla kutlandı. Kutlamalarda, ateşler yakıldı, halaylar çekildi ve Kürt sorununun çözümüne yönelik talepler dile getirildi. Birçok ildeki kutlamalara katılanlar geleneksel Kürt kıyafetlerini giydiler.
Malatya-Adıyaman
Malatya’da Newroz, yakılan Newroz ateşinin çevresinde çekilen halaylarla başladı.
DTP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş, DTP Parti Meclis üyesi Selma Tanrıkulu, Malatya Barış Meclisi Sözcüsü Av. Yıldız İmrek Koluaçık, EMEP ve DTP yöneticileri, KESK’e bağlı sendika başkan ve yöneticileri katıldı.
1500 dolayında kişinin katıldığı kutlamalarda, tertip Komitesi adına açılış konuşmasını yapan Emek Partisi Malatya İl Başkanı Necdet Bali, “AKP’nin iş, aş taleplerimizi bahane ederek kimlik taleplerimizi görmezden gelmesine izin vermeyiz” diye konuştu. DTP Milletvekili Nezir Karabaş da Kürt sorununun siyasal demokratik çözümü konusunda adım atılması gerektiğini vurguladı.
Newroz, Adıyaman’da da binleri bir araya getirdi. Miting alanında sık sık, ‘Biji Newroz’, ‘Şehit namırın’ sloganları atıldı. Kutlamaya DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve DTP PM üyesi Cemal Coşkun katıldı. DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel halkı selamlayarak, Kürt sorununun artık ertelenmeyecek kadar acil çözüm isteyen bir sorun olduğunu belirtti. Miting, Metin Kahraman’ın ezgileri ile son buldu.
Mardin-Iğdır
Mardin’in Kızıltepe Nusaybin, Derik ve Mazıdağı ilçelerinde de onbinlerce kişinin katılımıyla gerçekleştiren Newroz kutlamalarında Suriye’nin Qamişlo şehrinde yapılan Newroz kutlamaları sırasında yaşamını yitirenleri saygıyla anılarak, Suriye protesto edildi.Iğdır’da Pancar Kantarı Meydanı’nda düzenlenen Newroz kutlamasına ise 20 bin dolayında kişi katıldı.
Gaziantep
Gaziantep’te ESP, EMEP ve DTP’den oluşan Newroz Tertip Komitesi tarafından organize edilen Newroz kutlaması yaklaşık 20 bin kişinin katılımıyla İstasyon Meydanı’nda yapıldı.
Silopi-Cizre
Şırnak’ın Silopi ve Cizre ilçesinde günler öncesinde başlayan Newroz kutlamaları, dün de on bini aşkın kişinin katılımıyla devam etti.Cizre ilçesindeki Cizrespor Antrenman Sahası’nda yapılan kutlamada da özellikle kadınların ulusal kıyafet giymeleri dikkat çekti.
Van’da alana sadece polisler gitti
Van’da 22 Mart’ta yapılması planlanan Newroz kutlamasına, Valiliğin bugün için izin verdiği Van Kalesi Park Alanı’na polisler dışında kimse gitmedi. Van Emniyet Müdürü Salih Kesmez, yarın halkın kendi inisiyatifiyle kutlaması beklenen Newroz’a ilişkin uyarıda bulunarak, “Kanun gereğini yapacak” dedi.
Hilvan ve Siverek’te 28 yıl aradan sonra
Şanlıurfa’nın Hilvan ve Siverek ilçesinde 1980 yılından sonra ilk kez resmi izin alınarak Newroz Bayramı kutlaması yapıldı. 3 bin kişinin katıldığı Hilvan’da, halk ulusal kıyafetleriyle Newroz’u kutladı.
Kayseri’de bugün yapılacak
Kayseri’de siyasi partiler, sendika ve derneklerin oluşturduğu platform adına izin talebinde bulunan EMEP’in talebi kabul edildi. Böylece Kayseri’de Newroz kutlaması cumartesi günü Battalgazi Mahallesi’nde saat 14.00’te başlayacak. (HABER MERKEZİ)

Boğaziçi’nde Newroz kardeşliği

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğreciler önceki akşam hep birlikte Newroz’u kutladılar. Boğaziçi Üniversitesi Folklor Klübü ve Boğaziçi Üniversitesi Edebiyat Klübü Kürt Edebiyatı Komisyonu’nun birlikte hazırladığı konserde Kürtçe, Türkçe, Ermenice ve Arapça halk şarkıları söylenirken konsere katılan yaklaşık 300 öğrenci coşkuyla halay çekip şarkılara eşlik ettiler.Güney Kampus Meydan’da ateş yakıp çevresinde halay çeken öğrenciler sık sık “Newroz Piroz Be”, “Bîji Bîratiya Gelan” sloganları attılar. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Ergenekon arapsaçı

SONRAKİ HABER

EMEK DÜNYASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa