22 Mart 2008 00:00

Alevi kadınlara hakarete suç duyurusu

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde “Uluslararası Ekonomi Kuruluşları” dersinde “Benim ailemin düşüncesine göre Alevi kadınları orospudur” diyen Doç. Dr. İbrahim Öztürk’e Alevi örgütlerinden sert tepki geldi.

Paylaş

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde “Uluslararası Ekonomi Kuruluşları” dersinde “Benim ailemin düşüncesine göre Alevi kadınları orospudur” diyen Doç. Dr. İbrahim Öztürk’e Alevi örgütlerinden sert tepki geldi.
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Turan Eser, Alevilere hakaretin, ayrımcılığın, dışlamanın devlet okulları ve üniversiteler dahil hayatın her alanında “sıradan olay” haline getirilmesinin AKP Hükümeti döneminde arttığına dikkat çekti. Öztürk’ün Alevi kadınlar hakkındaki sözlerinin, hem cehaletini hem kinini hem de bir öğretim üyesinin nasıl çağdışı olabileceğini gösterdiğini kaydeden Eser, İstanbul Üsküdar Esat Paşa İlköğretim Okulu Öğretmeni Necla Tekgül’ün de Alevi öğrencileri tespit etmeye çalıştığına dikkat çekti. Eser, gelişmelerden duydukları endişeleri dile getirdi.
Zaman gazetesi yazarı da olan Öztürk için “Ne dediğini bilmediği, hastalıklı ve cahil bir ürün olduğu, bulunduğu ortam ve zihni yapısıyla sabittir” diyen Eser, “Sistem sürekli olarak kirlilik ve bataklık üretmektedir. Bataklıklardan en başlıcası Diyanet’tir. Diyanet toplumsal barışı değil, çelişkiyi ve kavgayı körüklemektedir. Tekçidir. Mezhepçidir. Diyanet, zorunlu din dersleri, imam okulları vb. gibi toplumsal barışı, kardeşliği değil çelişkiyi çoğaltan kurumlar, devlet bütçesinden finanse edilmeye ve korunmaya devam ettikçe bu sorunlara daha da artacaktır” uyarısında bulundu.
ABF yöneticileri dün de Ankara Adliyesi’ne giderek, Necla Tekgül ve İbrahim Öztürk hakkında ağır hakaretten ve Alevi toplumunu rencide eden bu çirkin ve bilim yuvasına yakışmayan iftiralarından dolayı soruşturma açılmasını istediler.
PSAKD savcıları göreve çağırdı
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kazım Genç de “Doçent müsveddesi ağzından çıkanı duymak durumundadır” diye tepki gösterdi. Öztürk hakkında, “Yunan mitolojisinde, Hades’in yönettiği, ölülerin bulunduğu yeraltının kapısında bekçilik yapan üç başlı köpek” anlamına gelen Kerberos ifadesini kullanan Genç, üniversiteden derhal ilişkisinin kesilmesini istedi. Genç, “Türkiye toplumunun kadim gerçeklerinden olan Alevi kültürüne ve inancına küfür eden böylesi bir insan(!) için yapılacak en önemli şey onun, bilim insanlığı kimliğini kirletmesine izin vermemek ve bu kimliğini iptal etmektir” dedi.
Genç, bu hakaret ve küfürlerden dolayı cumhuriyet savcılarını da göreve çağırdı. (Ankara/EVRENSEL)

Uras’tan kınama

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras dün yazılı bir açıklama yaparak “Öğretim üyesi payesi ile sözde eğitim veren bir kişinin, Alevi kadınlarına yönelik aşağılayıcı ifadesini ve hakareti esefle kınıyoruz” dedi.
Uras, Türkiye’de bazı insanlar ve kesimlerin akıl tutulması yaşadığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Son dönemlerde Alevi toplumuna yönelik ırkçı, ayrımcı, dışlayıcı ve hakaret dolu ifadeler kullanmak sıradanlaşıyor. Okullarda ve üniversitelerde ortaya çıkan bu tür davranışlar hiçbir şekilde kabul edilemez. Öğretim üyesi payesi ile sözde eğitim veren bir kişinin, Alevi kadınlarına yönelik aşağılayıcı ifadesini ve hakareti esefle kınıyoruz. Demokratik bir anlayışa sahip çıkmayan, toplumdaki farklı kültürlerin yarattığı zenginliği kavramayan, hoşgörüden nasibini almamış bu yaklaşımlar, Türkiye’de toplumu bölen ve birbirine karşı kışkırtan bir zihniyetin ürünüdür.”

Konuşmayla ilgili bilgi istendi

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı, AKP Mersin Milletvekili Zafer Üskül, Alevilere hakaret ettiği iddia edilen İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Öztürk hakkında bilgi almak amacıyla üniversite rektörlüğüne yazı yazdı.
Üskül yaptığı yazılı açıklamada, üniversiteye gönderdiği yazıda, Öztürk’ün, Alevilere yönelik esefle karşılanabilecek sözler söylediğinin bir gazetede yayınlandığını ifade ettiğini kaydetti. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun, bu ifadelerin gerçek olup olmadığı konusunda bilgi edinilmesi gereği duyduğunu ifade eden Üskül’ün, üniversite rektörlüğüne gönderdiği yazı şöyle: “‘21 Mart 2008 tarihli Radikal gazetesinin dördüncü sayfasında, YOL TV adlı televizyon kanalının yayınlarına dayanılarak yapılan haberde, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde görevli Doç. Dr. İbrahim Öztürk’ün 11 Mart 2008 tarihinde derste sarf ettiği iddia edilen (Alevi kadınlara yönelik olumsuz bir ifade) sözleri yer almıştır. İnsan onurunun korunması ve ayrımcılıkla mücadele konusunda çalışmalar yapan komisyonumuz tarafından esefle kınanabilecek olan bu ifadelerin gerçek olup olmadığı hakkında bilgi edinilmesi gereği duyulmuştur.
Bu bağlamda konu hakkında, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Kanunu’nun 5. maddesi gereğince, komisyonumuza bilgi verilmesini rica ederim.”
ÖNCEKİ HABER

Başıbüyük’te kefenli protesto

SONRAKİ HABER

Ergenekon arapsaçı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa