22 Mart 2008 00:00

Kadınlar artık daha bilinçli

Türk Tabipleri Birliği ile Hacettepe Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin düzenlediği Birinci Kadın Sağlığı Kongresi’nde dün kadına yönelik şiddete dair araştırmalar ve kurumsal çalışmalar incelendi.

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği ile Hacettepe Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin düzenlediği Birinci Kadın Sağlığı Kongresi’nde dün kadına yönelik şiddete dair araştırmalar ve kurumsal çalışmalar incelendi.
Ayşe Gül Altınay, Türkiye’de doğuda ve batıda yaşayan kadınlar arasında ev gelirinden, okur yazarlığa kadar pek çok konuda uçurum olduğunu kaydetti. Yaptığı araştırmanın sonuçlarına dair bilgi veren Altınay, 10 kadından 9’unun şiddetin haklı görülecek bir yanı olmadığını düşündüğünü bildirerek, bunun zihniyet dönüşümü olduğunu belirtti. Araştırmada kadınların evden çıkmalarının dahi erkeklerin iznine dayandığını gördüklerinin altını çizen Altınay, kadınların yüzde 35’inin şiddete uğradığına dikkat çekti. Şiddete uğrayan kadınların yarısının bunu kimseyle paylaşmadığını söyleyen Altınay, bu oranın doğuda 3’te 2’ye çıktığını işaret etti. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) adına konuşan Nilgün Geven de kurumlarına başvuran kadınların genelde hiç çalışmamış kadınlar olduğunu, eşlerinin de düzenli geliri olmayan erkekler olduğuna dikkat çekti.
Emniyet Genel Müdürlüğü adına konuşan Erdal Vural’ın, “kadına yönelik şiddeti bir suç ve suç önleme sorunu olarak görüyoruz” demesi dikkat çekerken, BM-UNF adına konuşan Meltem Ağduk, kadınların şiddet görmeleri durumunda hangi kamu kurumlarına, nasıl başvuracakları konusunda eğitilmesi gerektiğini söyledi.
Cinsiyet ayrımcılığı
“Kadını Ne Hasta Eder?” başlıklı oturumda toplumsal cinsiyet ayrımcılığı üzerine konuşan Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Aksu Bora ise sağlığın sadece fiziksel değil, zihinsel ve sosyal olarak da tam bir iyilik hali olduğunu belirterek, kadının tam olarak sağlığından cinsiyetinden dolayı ayrımcılığa uğramadığı koşullarda söz edilebileceğini kaydetti. Kadına doğurganlık ve bakıcılık rolü verildiğini söyleyen Bora, “Kadınlar kendilerine biçilen rolü yerine getirirken fiziksel ve psikolojik olarak örseleniyor” dedi. Gelir, eğitim seviyesi, istihdam konusunda kadınla erkeğin eşit olduğu bir ülkenin bulunmadığını bildiren Bora, Türkiye’de kadınların siyasete katılımını örnek gösterdi. Kadın sorununun insan haklarına sıkıştırılmasını eleştiren Bora, “Cinsiyete dayalı ayrımcılık kalktığı zaman insan hakları kadınlar için yeterli olabilir” dedi.
HÜKSAM Yönetim Kurulu Üyesi Şevkat Bahar Özvarış kadın sağlığının toplumsal cinsiyet rolünden olumsuz etkilendiğini, ev kazaları ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların kadınlarda görünme oranının bunun bir örneği olduğunu belirtti. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

ARA SIRA

SONRAKİ HABER

Bina içine gizlice baz istasyonu kurdular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...