23 Mart 2008 00:00

Bugünlerde başınız dönüyorsa...

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Akçalı, “Çeşitli hastalıkların belirtisi olan baş dönmesi, bahar sendromu ile birleştiğinde kişiyi yatağa mahkum bırakabilir” dedi.

Paylaş

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Akçalı, “Çeşitli hastalıkların belirtisi olan baş dönmesi, bahar sendromu ile birleştiğinde kişiyi yatağa mahkum bırakabilir” dedi.
Akçalı, Latince ‘dönmek’ anlamına gelen vertigo hastalığıyla ilgili şikayetlerin, bahar mevsiminin kendini hissettirmeye başladığı bugünlerde artış gösterdiğini, çok sayıda kişinin bu hastalığın belirtileriyle kliniklere başvurduğunu söyledi.
Vertigonun, bahar sendromuna neden olan ani hava değişimleri, göz hastalıkları, ilaç zehirlenmesi, düşük tansiyon, damar sertliği, beyindeki herhangi bir hastalık, araç tutması, bazı kalp rahatsızlıkları, kansızlık ve kan hastalıklarında da görülebileceğini ifade eden Akçalı, en sık olarak ise iç kulak iltihaplanmasının buna yol açtığını anlattı.
Uzman doktor kontrolü şart
Akçalı, iç kulaktaki enfeksiyona bağlı vertigonun genelde tansiyon düşmesine ya da başka hastalıklara bağlı baş dönmesiyle karıştırıldığına dikkat çekerek, “Vertigo, iç kulaktaki enfeksiyondan kaynaklandığında, kişi kendini ve çevresindeki her şeyi boşlukta dönüyor hissine kapılır. Bu durumda akla gelen ilk şüphe açlık ya da yorgunluktur. Kişi, karnını doyurduğunda ya da dinlendiğinde baş dönmesinin geçeceğini düşünür. Oysa bu gibi durumlarda vertigoya neden olan hastalık mutlaka uzman hekim kontrolüyle tespit edilmeli” dedi.
Önemsenmezse geri dönüşü olmayabilir
Önemsenmeyen baş dönmesinin kronik hale geleceğini, kişinin yaşam kalitesinin düşeceğini belirten Akçalı, son günlerde baharla birlikte yoğunlaşan bu şikayetlerin dikkate alınması önerisinde bulunarak, şöyle devam etti: “Bahar aylarında virütik enfeksiyonlar mevsim dönüşümü ve ani hava değişimlerine bağlı olarak daha sık görülür. Doğal olarak bu enfeksiyonlardan iç kulak da etkilenir. Vertigo, çoğu insanda rastlanan bahar sendromuyla birleştiğinde kişiyi yatağa mahkum bırakabilir. Çünkü, bahar yorgunluğunda, kişi kendini halsiz, bitkin, yorgun ve mutsuz hisseder. Bu duruma bir de baş dönmesi eklendiğinde hastalığın şiddeti de o denli fazla olur.”
Akçalı ayrıca, “Kişi eğer yoğun dikkat gerektiren işlerde çalışıyorsa tedavi edilmeyen vertigo, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir” dedi. (TOPLUM-YAŞAM)
ÖNCEKİ HABER

Bebeğe böbrek taşı ameliyatı

SONRAKİ HABER

balıkgiller

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa