23 Mart 2008 00:00

Bakan eylemden rahatsız olmuş

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’na ilişkin, 14 Mart’taki iki saatlik iş bırakma eyleminin ardından “diyalog ve uzlaşma” arayışına girdiği görüntüsü veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, eylemin kendilerini zora soktuğundan şikayet etti.

Paylaş

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’na ilişkin, 14 Mart’taki iki saatlik iş bırakma eyleminin ardından “diyalog ve uzlaşma” arayışına girdiği görüntüsü veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, eylemin kendilerini zora soktuğundan şikayet etti. Çelik ne olursa olsun tasarıyı yasalaştırmakta kararlı olduklarını da söyledi.
Bakan Çelik önceki gün akşam saatlerinde Türk Tabipleri Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği yöneticileriyle görüştü. İki saati aşkın süren toplantı sonrası meslek örgütleri temsilcileriyle birlikte açıklama yapan Bakan Çelik, ağırlıklı olarak tasarının geneli üzerinde görüştüklerini, meslek örgütlerinin kendi branşlarıyla ilgili görüşlerini de aldıklarını söyledi.
TTB Genel Sekreteri Altan Ayaz da SSGSS düzenlemesinin Türkiye için uygun bir model olmadığını belirterek, bu düzenlemenin geri çekilmesini istediklerini ifade etti. Tasarının sosyal haklar ve geneli üzerinde de önerilerini sunduklarını dile getiren Ayaz, bu önerilerin dikkate alınacağını umduklarını söyledi.
İpler başkasının elinde
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ayaz, tasarının sağlık hakkına ulaşımı kısıtlayacağını, katılım payı, ilave ücret, ortez ve protez gibi lüks olarak değerlendirilemeyecek hizmetlerden katılım payı alınmasının eşitsizlik yaratacağını ifade etti. Bu taleplerine karşılık Bakan Çelik’in mali denge ve bütçe açıklarını gündeme getirdiğini belirten Ayaz, kayıt dışı ve vergi konusunda düzenlemeler yapılmazsa 3 yıl sonra yeni bir düzenlemenin gündeme geleceğini söylediklerini aktardı. Ayaz, görüşmede tasarının bütünüyle geri çekilmesini söylemekle birlikte, madde madde önerilerde de bulunduklarını, sağlıkta öngörülen düzenlemenin Türkiye modeline uygun olmadığını, prim borcu olanların sağlık hizmetinden yararlanmamasının doğru olmadığını söyleyince, Bakan Çelik de “o zaman da suiistimal olacak” savunmasını yaptı. Ayaz, suistimal istemiyorlarsa primleri tahsil etmenin görevleri olduğunu hatırlatarak, “trafik cezam var diye araç kullanmıyor muyum?” örneğini verdi. Hükümetin “asgari ücretten vergi alınmayacağı” taahhüdü bulunduğunu da aktaran Ayaz, SSGSS ile asgari ücretin üçte biri oranında geliri olandan prim alınacak olmasının yanlışlığını ve hükümetin taahhüdü ile çeliştiğini de hatırlattı.
14 Mart rahatsız etti
Ayaz’ın anlatımına göre, toplantıda Bakan Çelik 14 Mart iş bırakma eyleminden rahatsızlığını dile getirip, işlerini zorlaştırdığından şikayet etti. Görüşmede Bakan Çelik, “iyi niyetle örgütlenme önündeki engelleri kaldırmaya çalıştığını, bunun için sendikalar yasasında değişiklik yapacaklarını” belirterek, “14’ünde öyle bir tepki oldu ki işler zora girdi” dedi. Ayaz’ın “demokratik bir ülke ve eleştiriye tahammül” hatırlatması üzerine Bakan Çelik de gülerek, “Haklısınız, ama eylemleriniz de işimizi zorlaştırdı. Bundan sonra o düzenlemeleri nasıl getireceğiz” dedi. Ayaz da “Bundan sonraki süreçte işlerini daha da zorlaştırmaya devam edeceğiz” dedi.
Emekliler de beklenti içinde
Bakan Çelik geç saatlerde ise emekli örgütleri temsilcileri ile görüştü. Görüşmenin ardından Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün görüşme sonrası açıklama yaparak, taleplerini ilettiklerini söyledi. Eski ve yeni emekliler arasındaki farklılıkları gündeme getirdiklerini belirten Ergün, sağlık hizmetlerinde emeklilerden katkı payı alınmaması, refah payının emekli aylıklarına yansıtılması ve emekliler arasındaki maaş dengesizliğinin giderilmesini istediklerini bildirdi. Ergün, Bakan Çelik’in gerekli çalışmaların yapılacağını söylediğini aktardı.
Tüm Bağ-Kur Emeklileri Derneği Genel Başkanı Ali Paşa Aksu da görüşmede Bağ-Kur’lularla ilgili sıkıntıları anlattıklarını, Bakan Çelik’in bu sıkıntıların çözüleceğini belirttiğini ve bundan sonra daha sık bir araya gelip, görüşmeleri sürdürme önerisi getirdiğini söyledi. Tüm İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan da açıklamasında mevcut emekliler arasında eşitliğin sağlanması konusunda Bakan Çelik’in çalışma yapacağını bildirdiğini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

SSGSS en çok öğrencileri etkiliyor

SONRAKİ HABER

SADEDE GELELİM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...