23 Mart 2008 00:00

SSGSS en çok öğrencileri etkiliyor

ODTܒde dört öğrenci topluluğunun ortaklaşa düzenlediği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı panelinde, yasanın en çok henüz çalışma yaşamına katılmamış olan öğrencileri olumsuz etkileyeceğine dikkat çekildi.

Paylaş

ODTܒde dört öğrenci topluluğunun ortaklaşa düzenlediği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı panelinde, yasanın en çok henüz çalışma yaşamına katılmamış olan öğrencileri olumsuz etkileyeceğine dikkat çekildi. Panelde, yasaya öğrencilerin de tepki göstermesi gerektiği vurgulandı.
ODTÜ Ekonomi, Dış Politika ve Uluslararası İlişkiler, Sosyoloji ve Siyaset Bilimi topluluklarının ortaklaşa düzenlediği panelde, Meclis’te görüşülmeyi bekleyen SSSGSS Yasa Tasarısı masaya yatırıldı. Eğitim Sen Uzmanı Erkan Aydoğanoğlu, yasayla birlikte sosyal güvenlik hakkının nasıl tırpanlanacağını, Evrensel gazetesi karikatüristi Sefer Selvi’nin karikatürleri eşliğinde anlattı. Emeklilik yaşının 65’e, emekli olmak için tamamlanması gereken prim gün sayısının ise 9 bine çıkarılacağını anımsatan Aydoğanoğlu, “mezarda emeklilik” sistemine geçileceğini vurguladı.
Yasayla birlikte hem çalışanların maaşlarında hem de emekli aylıklarında düşüş yaşanacağını söyleyen Aydoğanoğlu, yasanın en çok henüz çalışma yaşamına girmemiş olan öğrencileri ve gençleri olumsuz etkileyeceğini söyledi. Öğrencilerin de yasaya karşı mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Aydoğanoğlu, yasanın ancak birleşik bir mücadele ile durdurulabileceğini dile getirdi.
Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Atalay ise yasayla birlikte sağlık hizmetlerinin piyasaya açılacağını ve özelleştirileceğini söyledi. GSS sisteminde aylık geliri 128 YTL’den fazla olan herkesten en az 64 YTL sağlık primi alınacağını kaydeden Atalay, prim ödemeyenlerin sağlık hizmetlerinden yararlanamayacağını ifade etti. GSS ile sağlık hizmeti almak isteyenlerin her aşamada cepten ödeme yapmak zorunda kalacağına işaret eden Atalay, “Paran kadar sağlık ilkesi hakim olacak. GSS sisteminde parası olmayan ölür” uyarısında bulundu. Sağlık ocaklarının kapatılması ve aile hekimliğine geçilmesinin özellikle anne ve çocuk sağlığında ciddi tahribat yaratacağını söyleyen Atalay, öğrencilerin sağlık hizmeti aldığı Medikoların da kapatılma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Atalay, “Yasanın durdurulması için ısrarlı, inatçı ve örgütlü olmak gerekiyor” dedi.
Panelin soru cevap bölümünde söz alan öğrenciler, yasanın en çok öğrencileri etkilemesine rağmen öğrencilerin yasayı yeterince bilmediğine dikkat çekerek, bu tür etkinliklerin önemli olduğunu dile getirdi. Öğrenciler, yasanın geri çekilmesi için kendilerinin daha aktif çaba göstermesi gerektiğini de ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Fabrika altın çağında ya işçiler?

SONRAKİ HABER

Bakan eylemden rahatsız olmuş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...