23 Mart 2008 00:00

Din baskısını ortaya çıkaran öğretmene sürgün

Alevi oldukları için baskı gören ve okullarından ayrılmak zorunda kalan 4 kız öğrenci hakkında gazetecilere bilgi veren öğretmen sürgüne edildi.

Paylaş

Alevi oldukları için baskı gören ve okullarından ayrılmak zorunda kalan 4 kız öğrenci hakkında gazetecilere bilgi veren öğretmen sürgüne edildi.
Amasya Merkez Kız Meslek Lisesi ve Anadolu Kız Meslek Lisesi’nde öğrenim gören 4 Alevi öğrencinin, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni ve okul pansiyonu müdürü tarafından baskı gördükleri gerekçesiyle okulu bırakmaları konusunda basına bilgi veren öğretmen, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından cezalandırıldı. Öğretmene, disiplin yönünden “kınama” ve idari yönden “görev yerinin değiştirilmesi” cezası verildi.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik sürgünü, “Ayrım gözetilmeksizin kanun önünde herkes eşittir” diyerek savundu.
Öğrencilerin ayrılma gerekçesi açıklanmadı
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Sacid Yıldız’ın konuyla ilgili soru önergesini yanıtladı. Öğrencilerin okullarından din baskısı nedeniyle ayrılmadığını savunan Çelik, öğretmene uygulanan idari ve disiplin cezalarının, “bütün vatandaşları kucaklayıcı bir yönetim anlayışı” ile verildiğini ileri sürdü. Çelik, öğrencilerin din baskısı nedeniyle ayrılmadıklarını iddia ederken, öğrencilerin ayrılma nedenlerine ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.
Milli Eğitim Bakanı Çelik ayrıca, okulda Ramazan aylarında öğle yemeği verilmediğini de doğruladı. Çelik, okul müdürü ve iki müdür yardımcısının, Ramazan ayında oruç tutmayan öğrencileri tespit ederek düzenli olarak öğlen yemeği yemelerini sağlamadıkları ve nöbetçi öğretmen çizelgesini hazırlamadıkları gerekçesiyle ihtar cezası verildiğini bildirdi.
Sürgünün adı: Kanun önünde eşitlik
Soru önergesine verdiği yanıtta söz konusu durumun ortaya çıkmasında gazetecilere yardım eden öğretmenin “görev yerinin değiştirildiğini” kaydeden Çelik, bir öğretmene de gazeteci ile birlikte okuldan ve pansiyondan ayrılan öğrencilerin köyüne gittiği ve gazeteciye bilgi vererek medyada yer alan iddialarda katkısı bulunduğu için disiplin yönünden 657 sayılı Kanun’un 12/B maddesi uyarınca kınama cezası verilmesi, idari yönden merkez ilçe içinde görev yerinin değiştirilmesini uygun bulduğunu belirtti.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Eve gaz bombası attılar

SONRAKİ HABER

Aleviler din eğitimini tartıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa