23 Mart 2008 00:00

Newroz savaş gibi

Bölgede dün yapılan pek çok Newroz kutlamasına, polis, izinsiz olduğu gerekçesiyle saldırdı.

Paylaş

Bölgede dün yapılan pek çok Newroz kutlamasına, polis, izinsiz olduğu gerekçesiyle saldırdı. Polisin silah kullandığı müdahalelerde Van’da bir kadının panzer altında kaldığı, çok sayıda kişinin de yaralandığı bildirildi.
Van savaş alanı
Van’da dün valilik tarafından yasaklanan Newroz kutlaması için DTP il binası önünde toplananlara polisin saldırması sonucu olaylar çıktı. Kentin birçok mahallesine sıçrayan olaylarda polisin silahlı müdahalesinde 7 kişi yaralandı, bir kadın ise panzer altında kaldı. DTP Van İl Örgütü önünde toplanan DTP milletvekilleri Fatma Kurtulan ve Özdal Üçer’in de aralarında bulunduğu binlerce kişi, polisin silahlı, panzerli, gaz bombalı ve coplu saldırısına maruz kaldı. Onlarca kişinin yaralandığı olaylarda çok sayıda kişiye kurşun isabet ettiği, panzer altında kalan bir kadının ise Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yoğun bakıma alındığı bildirildi. Çok sayıda yaralının getirildiği Van Devlet Hastanesi polis ablukasına alınırken, olayların kent geneline yayıldığı öğrenildi.
Cumhuriyet Caddesi üzerindeki DTP il binası önünde başlayan olaylar, birçok mahalleye yayıldı. Başta Hacibekir, Akköprü, Serhat, Şabaniye Mahallesi başta olmak üzere birçok mahallede barikatlar kuruldu. Yüzlerce kişinin katıldığı kutlamalarda polisin, Akköprü ve Belediye Garajı yanında kitlenin üzerine ateş açması sonucu 7 kişi yaralandı. Yaralılar ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Hacibekir ve Akköprü Mahallesi’nde bir araya gelen binlerce kişi, kent merkezine doğru yürüyüşe geçti.
DTP il binasına gaz bombalı baskın
Bu arada DTP il binasına yapılan baskında polis gaz bombası kullandı. 3 kişinin gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldığı baskında, aralarında DTP Genel Merkez Yöneticisi Ercan Sezgin’in de bulunduğu 40’ı aşkın kişi gözaltına alındı. Kentte gerginlik sürüyor.
Hakkari’de olaylar kent geneline yayıldı
Hakkari’de de Newroz kutlamasının valilik tarafından yasaklanmasının ardından DTP il binası önünde toplanan binlerce kişiye polisin müdahale etmesiyle başlayan olaylar kent geneline yayıldı.
Hakkari’de dün sabahın erken saatlerinde aralarında Hakkari Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani’nin de bulunduğu binlerce kişi, DTP il binası önünde toplanarak Newroz’u kutladı. Altay ve Bulvar caddelerinde toplan gruplar da halaylar çekerek, “Bijî serok Apo”, “Bijî Newroz” sloganlarını attı. Bir süre sonra kutlama yapan gruba polis güçleri panzer ve gaz bombasıyla müdahale etti. Müdahaleye karşı kitle de taşlarla karşılık verdi. Olaylar kentin merkezi ve tüm mahallelerine yayıldı. Olaylarda çok sayıda yaralı ve gözaltı olduğu bildirilirken, Hakkari eski Belediye Başkanı Metin Tekçe’nin hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Öte yandan Hakkari Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani ve DTP yöneticilerinin de parti binasında mahsur kaldığı bildirilirdi.
Siirt abluka altında
Van ve Hakkari’de yaşanan olaylı Newroz kutlamalarının bir benzeri de Siirt’te yaşandı. Siirt Valiliği’nin yasaklama kararı üzerine Çakmak Mahallesi’nde yapılan kutlamaya polis silahlarla müdahale etti. Bir kadının silahla yaralandığı mahallede dolaşan polis panzerinin “Ne oldu insanlıktan mı çıktınız” şeklinde anons geçmesi dikkat çekti.
Siirt’te yasaklı Newroz, kentteki gerilimi de artırdı. Sabahın erken saatlerinden itibaren kenti ablukaya alan Siirt Emniyet Müdürlüğü ve askeri yetkililer, önlemlerini DTP Siirt il binası çevresinde yoğunlaştırdı. Siirt’teki bu durum üzerine DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik ile Diyarbakır milletvekilleri Aysel Tuğluk, Akın Birdal yetkililerle görüşmek için DTP Siirt İl Örgütü’ne gitti. Milletvekilleri bekleyişini sürdürürken, ne valilikle ne de emniyet yetkilileriyle görüşemedikleri öğrenildi. Vatandaşları da DTP binasına yaklaştırmayan polisler, İHD yöneticilerinin DTP’lilerle görüşmesini engelliyor. (HABER MERKEZİ)

Müdahalelerden devlet sorumludur

MAZLUMDER, Newroz kutlamaları nedeniyle çıkan olaylardan devlettin sorumlu olduğuna dikkat çekti. MAZLUMDER Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, Newroz kutlamalarına polisin müdahale etmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Gösteri hakkının temel bir hak olduğu belirtilen açıklamada, “Nevruz kutlamaları çerçevesinde önceden birçok mitinge tahsis edilmiş meydanların çeşitli gerekçeler bahane edilerek ulaşım imkanları kısıtlı yerlere yönlendirilmesi gerginliği artırıcı mahiyettedir. Valiliklerin bilgi ve denetiminde yapılabilecek kutlamaların bir belirsizlik ortamına hapsedilmesi kaygı vericidir” denildi. Daha önce yasaklanan ancak son yıllarda resmi bayram olarak yapılan kutlamalar için bazı yerlerde izin verilmemesinin kaygıları artırdığı belirtilen açıklamada, “Vatandaşların kendini ifade etmesine önyargılı yaklaşan bir devlet anlayışı kamu yönetiminden sorumlu olması hasebiyle olayların ana sorumlusu olmaktan kendini kurtaramaz” denildi. Açıklamada, emniyet güçlerine ‘sorumluluk içinde hareket edin’ çağrısı yapıldı.
ÖNCEKİ HABER

Her yerde Newroz

SONRAKİ HABER

İlbek işçisine destek ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...