24 Mart 2008 00:00

Başarının bedeli 4 can

Irak’ın ilk ve tek futbol okulu “Ammo Baba” savaşa ve savaşın tüm zorluklarına rağmen ayakta kalmaya çalışıyor. Bugüne kadar 4 üyesini savaşa kurban veren okul, 350 öğrencisiyle yoluna devam ediyor.

Paylaş

Irak’ın ilk ve tek futbol okulu “Ammo Baba” savaşa ve savaşın tüm zorluklarına rağmen ayakta kalmaya çalışıyor. Bugüne kadar 4 üyesini savaşa kurban veren okul, 350 öğrencisiyle yoluna devam ediyor.
Ammo Babab, Irak milli takımı ve kulüplere yıldız futbolcu yetiştiriyor. Irak’ın efsaneleşmiş milli futbolcusu ve antrenörü Ammo Noel Baba Davud, kendi çaba ve girişimleriyle 2001 yılında kurduğu ve kendi adını taşıyan futbol okulu, yıldız futbolcu yetiştiren ve şu an Irak futbolunun altyapısı durumunda. Iraklılar tarafından “Ammo Babab” diye bilinen efsane futbolcuya, 1950 yılında 10 yaşındayken İngilizler tarafından futbol eğitimi verilmiş. Davud, bunun çok faydasını gördüğünü ve daha sonra içinde bir ukde kaldığı için ilk fırsatta bu okulu açtığını belirtiyor.
‘Saddam dönemi daha iyiydi’
Irak futbolunun dirilmesinin ancak çocuklar için kurulacak futbol okullarıyla olabileceğini bildiğini ve yılların birikimini Irak’ın hizmetine en iyi şekilde sunması gerektiğine inandığını dile getiren Ammo Baba, şunları söyledi:
“6 futbol sahasının bulunduğu yerimiz daha önce çöplüktü. Kendi çabalarımızla, antrenörlerle birlikte karşılık beklemeden bu hale getirdik. Saddam Hüseyin döneminde depolarımız doluydu, her şeyimiz vardı, hiç eksiğimiz yoktu.
Bu hükümetler, vaatlerden başka hiç bir yardımda bulunmadı.”
4 kurban verdiler
Şu an, güvenlik sıkıntısına rağmen 350 öğrencilerinin olduğunu belirten Davud, “Yaşları 6 ile 14 arasında değişiyor. Bu günlere kolay gelmedik, 4 kurban verdik. Biri öğrencilerden. Sahada antrenman sırasında nereden geldiği belirsiz bir kurşunun başına isabet etmesi sonucu öğrencimiz anında hayatını kaybetti. Diğer iki kaybımız ise antrenördü. Okula geldikleri sırada yolda silahlı saldırıya uğramaları neticesinde öldüler. En son kaybımız ise öğrenci servisi şoförü, evinden çıkıp okula gelirken yolda öldürüldü” diye yaşadıkları zorlukları anlattı. Asya kupasını kazanan Irak Milli Futbol Takımının yıldız oyuncularından, Havvar, Neşet Ekrem ve Yunus Ahmed’in kendi okullarının öğdencisi olduğunu belirten Davud, tüm zorluklara rağmen okulun yoluna devam edeceğini ifade etti.
Para alınmıyor, yardım ediliyor
Hasan Şaş’ı örnek aldığını dile getiren ilkokul 4. sınıf öğrencisi 9 yaşındaki Hasan Hüseyin Sabır, Galatasaray’ın milli futbolcusu Hasan Şaş’tan çok etkilendiğini ilerde onun gibi yıldız futbolcu olmak istediğini söyledi. Okula başvuran öğrencilerin 6 yaşından küçük ve 14 yaşından büyük olmaması şartı aranırken çocuklar tıbbi kontrolden geçtikten sonra sınava tabi tutuluyor. Öğrenciler herhangi bir ücret ödemeden, temel eğitim ve öğretimlerine zarar vermeyecek şekilde öğleden sonraları haftada 3 gün bu okulda futbol eğitimi alıyor. Bazen maddi durumu iyi olmayan öğrencilere imkanlar elverdiği ölçüde yardım ediliyor. (SPOR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Sağlam Bobo’ya yüklendi

SONRAKİ HABER

Harem Suare kanald 00.30

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...