24 Mart 2008 00:00

Popüler kent Tuzla

Öncelikle neyi ile popüler kent Tuzla diye sorduğumuzda? Tabiî ki ilk verilecek cevap tersaneler deki işçi ölümleri ile olacaktır.

Paylaş

Öncelikle neyi ile popüler kent Tuzla diye sorduğumuzda? Tabiî ki ilk verilecek cevap tersaneler deki işçi ölümleri ile olacaktır. Sonrasında soru ve cevapları bir çorap söküğü gibi kendiliğinden gelir. Günümüzde yaşadığımız kapitalist sistemin, her yerde olduğu gibi ilçemizde de tüm olumsuz vakaları ve olguları yaşanmaktadır. Hangi sorunu tutarsanız elinizde kalır.
Örneklerden sadece birini anlatmak istiyorum: geceleri tersanelere yüksekten baktığın an uzakta bir şehri andırıyor, yoğun ışık parıltılarını, çoğu kere görmüşümdür. Evin balkonunda bazı geceler tersanelere doğru bakınca o ışık huzmelerine çarparak geçen toz bulutlarını, o bulutlar ki içinde sağlığa zararlı kimyasal maddeler taşıyor, çoğunlukla gidiş yönleri İzmit tarafına doğru oluyor. Dilovası’nın havasını bilen bilir. Eğer ki önlemler alınmazsa yakın zamanda Tuzla’nın havası da Dilovası’na benzemesi kaçınılmazdır.
Herkesin bildiği gibi sanayi olarak Tuzlaya damgasını vuran ağırlıklı olarak iki sektör vardır, ( tersaneler ve deri sanayi) tersaneler malum alabildiğine büyüyor, tüm ağır sorunları ile beraber. Taşeronlaştırmanın ve esnek çalışmanın sağladığı berekette şaha kalkmış durumdalar. Deri sanayi ise giderek farklılaşıyor. Öyle ki çok az sayıda deri fabrikası kalmıştır. Bunun nedenine ait yorumlar muhteliftir. Derinin yerine kimyacılık, plastik, tersanecilik, otomotiv ve boya gibi v.s. iş kolları gelişmektedir. Belki buralarda sendikal örgütlenme sil baştan, yeniden olacaktır. Sorunların çözümünde her ne kadar Napolyon para para para demişse de ben de örgüt örgüt örgüt diyorum. Buna bağlı olarak farklı düşünceyle bir öneride bulunmak istiyorum. Örneğin bu tersaneler bölgesinde bir tersane işçisi anıtının yapılması. Şimdi bunun çok uçuk bir düşünce olarak gören çok sayıda işçi emekçi arkadaşımız olacaktır. Ne yani bunca sorun ve talepler varken bir işçi anıtının alemi ne diye sorabilirler. Verilecek o kadar çok cevap var ki. Oysaki şöyle bir düşünsek maden işçisinin anıtının yapılması hangi nedenden dolayı yapılmıştır? Tersanelerdeki iş cinayetinin ne farkı var madenlerdeki iş cinayetlerinden? Artık her şeyiyle bir hal olmuştur tersane işçileri ve yaşamları. Geleceğin aydınlık, bağımsız, demokratik Türkiye’ sinin kalbi burada atmaktadır. Bence yakışır bir tersane işçisi anıtı. Yeter ki tartışalım.
Mevlüt Aydın/ (Tuzla/İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Yoksulu yok etme projesine karşı birleşelim

SONRAKİ HABER

MEDBAKIŞ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...