24 Mart 2008 00:00

Cheney Ortadoğu'yu terörize ederek geliyor

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Ortadoğu turunun sekizinci gününde İsrailli yetkililerle görüştü.

Paylaş

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Ortadoğu turunun sekizinci gününde İsrailli yetkililerle görüştü. ''Hamas'ın roket saldırılarına karşı İsrail'in kendini savunma hakkı vardır. ABD, hiçbir zaman İsrail'in güvenliğini tehlikeye düşürecek adımlar için baskı yapmayacaktır" diyerek İsrail'in Filistinlilere yönelik kanlı katliamlarına tam destek veren Cheney, gezisinin her durağında bölge barışını hedef almayı sürdürdü. Irak ve Afganistan işgallerinin arkasındaki kişi olarak bilinen Cheney, bugün gezisinin son durağı olan Türkiye'de olacak
İsrail'in pervasızlığına destek
İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile görüşme öncesi basına açıklama yapan Cheney, "ABD, hiçbir zaman İsrail'in güvenliğini tehlikeye düşürecek adımlar için baskı yapmayacaktır" dedi. Cheney, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'le yaptığı ortak basın toplantısında, ABD'nin İsrail ile Filistinliler arasında bir barış anlaşması sağlanması için "iyi niyetli" çabalarını sürdüreceğini söyledi ve "Biz, çözüm bulunmasını istiyoruz, İsrail'e bunca acıya mal olan terörizmin son bulmasını ve Filistin halkı için de yeni bir başlangıç istiyoruz" diye konuştu.
ABD başkan yardımcısı, Gazze, Lübnan, İran ve Suriye'de giderek kötüleşen durumu ve bu bölgelerin İsrail için oluşturduğu tehdidi de göz ardı edemeyeceklerinin altını çizdi. Cheney böylece, Ortadoğu'da işlerin hiç de Amerika'nın istediği gibi gitmediğini ve İsrail'in bölge ülkelerinin neredeyse tamamına düşman olduğunu itiraf etmiş oldu. Cheney, İsrail'den önce Suudi Arabistan'da Kral Abdullah ile de görüşmüş, Suudi yetkililer, Kral Abdullah'ın Cheney'ye, Bush'un görev süresinin dolmasından önce İsrail ve Filistinliler arasında bir barış anlaşması için İsrail'e baskı yapmasını istediğini kaydetmişlerdi.
Öte yandan Hamas Sözcüsü Fevzi Barhum, Cheney'nin değerlendirmelerinin provokatif ve tümüyle İsrail işgaline biat eden açıklamalar olduğunu söyledi.
'Suriye, İran'ın uydusu'
Bu arada İran, İsrail'de de Cheney'nin gündeminden düşmedi. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ikili görüşmenin İran ve Suriye ile ilgili konuları da kapsadığını söyledi. Cheney, İsrail'den ayrılmadan önce İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ve muhalefet lideri olan Likud Partisi Genel Başkanı Binyamin Netanyahu ile de görüştü. Peres görüşmede, "Suriye'nin İran'ın bir uydusu olduğuna inandıklarını" ve Suriye, Lübnan'daki Hizbullah'a silah sevkıyatını sürdürdükçe bu ülkeyle görüşme yapmayacaklarını söyledi. Peres ayrıca, "Golan Tepeleri geri verilirse, bu, İran'ın Lübnan'daki etkisini artıracak ve tüm bölge İran-Suriye kontrolünün etkisi altına girecek" diye konuştu. ABD ve Avrupa'nın İran'ın balistik füze alanındaki gelişmelerini göz ardı ettikleri yönünde bir görüntü verdiklerini söyleyen Peres, "İran'ın nükleer başlıklarla donanmış balistik füzeler geliştirmede tek niyeti, İsrail'i yok etmek ve tüm dünyayı tehdit etmek" diye konuştu.
Cheney de Suriye'deki gelişmelerin, özellikle Suriye'nin Hizbullah'a silah sağlamasının, ülkesini endişeye sevk ettiğini, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan İsrail ile diyalog istediğine ilişkin bir izlenim edinmediğini belirtti.
Likud Partisi'nin lideri Binyamin Netanyahu da görüşmede, "İran henüz nükleer silahlara sahip olmadan, bu ülkeden gelen tehdidin ortadan kaldırılması" gerektiğini söyledi ve sözlerini, "İran'ın Kudüs'te ve bölgede Gazze'den Lübnan'a yeni üsler inşa etmesini de önlemeliyiz" diye sürdürdü.
Görüşmeden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada Netanyahu, Filistin Yönetimi ile barış görüşmeleri çerçevesinde Kudüs'ün bölünmesi ve Doğu Kudüs'ün bazı mahallelerinin terk edilmesine şiddetle karşı çıkarak, "Kudüs'ün herhangi bir yerinden çekilirsek, Hizbullah ve Hamas buraları ele geçirecek ve İsrail'e yakın bir İran üssü kuracaklar" iddiasında bulundu.
Kudüs'ün bölünmesinin İsrail'in güvenliğine ve değişik dinlerden Kudüs'e akan milyonlarca kişinin ibadet özgürlüğüne de bir tehdit olacağını savunan Netanyahu, Cheney'nin de kendisine, ABD Başkanı George Bush ile "durumun tümüyle farkında olduklarını" anlattığını ifade etti.
ABD Başkan Yardımcısı Cheney, dün Batı Şeria'ya geçerek Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de bir görüşme gerçekleştirdi. (DIŞ HABERLER)

DEBKA: Masada İran'a askeri müdahale var

İsrail istihbarat örgütü MOSSAD'a yakınlığıyla bilinen DEBKA internet sitesi, Dick Cheney'nin danışmanlarından birine dayandırarak verdiği haberde, Cheney'in görüşmelerinde İran'a saldırı seçeneğini masaya yatırdığını yazdı. DEBKA, Cheney'nin ABD'nin Ortadoğu'da en büyük kara, deniz ve hava üslerini bulunduran Umman'da ve Suudi Arabistan ile Türkiye'de İran'ın nükleer programını kapatmak için askeri operasyonu görüşeceğini bildirdi.
DEBKA, Bush yönetiminin geçtiğimiz aylarda Ulusal İstihbarat Merkezi'nin İran'ın nükleer silah yapımından vazgeçtiğine dair raporundaki 'Askeri operasyon gereksizdir' tezini 'yanlış' olarak nitelendirdiğini kaydetti. Bush'un, kendi istihbarat raporlarını görmezden gelerek İngiliz, Alman, Fransız ve İsrail istihbaratından İran'ın gerçekten nükleer silah elde etmek için çalışmalar yaptığına dair bilgiler satın aldığını bildiren DEBKA, Cheney'nin bunu Ortadoğu ülkeleriyle masaya yatıracağı ve İran'ı durdurmak amacıyla askeri operasyonu konuşacağını yazdı.
Cheney'nin Suudi Arabistan'ın İran'a karşı desteğinin önemli olacağını düşündüğünü bildiren DEBKA, şimdiye kadar saldırı konusunda tek istekli ülkenin İsrail olduğuna dikkat çekti. Amerika'nın, İran'a karşı yapacağı askeri bir saldırı için Umman, Suudi Arabistan, İsrail ve Türkiye'nin işbirliğini aradığını yazan site, Umman'ın Amerika'nın Hürmüz Körfezi'nde bulunan Umman'da büyük hava üsleri olduğuna dikkat çekti.
Site ayrıca, Türkiye'nin de hava saldırısında önemli bir rol oynayabileceğini yazdı. ABD ve Türkiye'nin, Kuzey Irak'taki PKK kamplarına yönelik operasyonlarda ortak çalışarak ilişkilerini geliştirdiğine dikkat çeken DEBKA, haberinde, ABD'nin hava saldırısında Türkiye topraklarını transit kullanmak zorunda olduğunu da bildirdi.
Öte yandan İran'ın nükleer bir tehdit oluşturduğunu belirten Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin, nükleer denizaltıda Fransız askerlere 'hazır olun' mesajı verdiği bildirildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Pakistan'da Başbakan Gilani

SONRAKİ HABER

Yine sesiz sedasız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...