24 Mart 2008 00:00

Onurumuz için mücadele ediyoruz

Sendikalı ve iş güvenceli çalışmak için Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenen SCT Filtre işçilerinin grevi 3’üncü yılına girdi.

Paylaş

Sendikalı ve iş güvenceli çalışmak için Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenen SCT Filtre işçilerinin grevi 3’üncü yılına girdi. 729 gündür grevi sürdüren işçiler, mücadeleye devam etmekte kararlı. Grevde geçen 2 yılı değerlendiren Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Seyfettin Gülengül, işçi sınıfı tarihinde en uzun süren grevlerden birini yaşadıklarını belirterek, başarıya ulaşmak için destek beklediklerini söyledi.
Destek bekliyoruz
Grev süresince işverenle defalarca görüşme yaptıklarını ifade eden Gülengül, “En son 15 Mart günü bir kez daha görüştük. Şartlarımızı kabul etmediler. Anlaşma olmadan masadan kalktık. Aynı gün grevci arkadaşlarla yaptığımız toplantının sonrasında işverenle tekrar bir araya geldik. Bütün iyi niyetlerimize rağmen, işveren bireysel olarak açılmış davalar da dahil, sendikanın açtığı tüm davaların geri çekilmesini istedi. Çalıştığı süre içinde iş kazası sonucu 4 parmağını kaybetmiş bir arkadaşımız vardı. O davanın bile çekilmesini istedi. Biz, bu davaya karışmak gibi bir hakkımızın olmadığını söyledik. Sonuçta da anlaşma sağlanamadı” diye konuştu. Gülengül, emek dostlarına, sendikalara söyleyecek bir sözleri olduğunu belirterek şöyle devam etti: “15 Mart’ta fabrika önünde yaptığımız basın açıklamasına, günler öncesinden yaptığımız çağrılara rağmen gelmeyen birçok sendika oldu. Doğrusu bu bizi yeniden düşünmeye sevk etti. Bu kadar hak gaspının, özelleştirmelerin yaşandığı bir dönemde bile bu basın açıklamasına katılmamış olmaları üzücüdür. Daha neyi bekliyorlar, ne zaman uyanacaklar? Ama işçiler her şeye rağmen bu greve devam ediyorlar. Bu grev 2 yıl daha sürse bile işçilerin greve devam edeceklerini biliyoruz. Bu mücadelenin sonucunun zafer olacağını tüm emekçiler bilmelidir. Sınıf mücadelesine inanan emekçileri, emek dostlarını bir kez daha dayanışmaya çağırıyoruz.”
Grev dayanışmayı öğretti
Grev çadırında görüştüğümüz grevci işçilerden Nurten Akbulut, grev süresince çok zorluklar yaşadıklarını belirterek, grevin kendilerine mücadele etmeyi, zorluklara göğüs germeyi öğrettiğini söyledi. “Eşime bu mücadeleyi kabul ettirmekte bile çok zorluklar yaşadım. 24 ve 28 yaşlarında iki çocuğum var. Hem grevin zorlukları hem evdeki zorluklar. Eşimden tepkiler aldım. ‘Bırak, uğraşma artık’ dedi kaç kez. Babamdan bile zorluklar gördüm” sözleriyle yaşadığı sıkıntıları anlatan Akbulut, sendikanın kendilerine verdiği desteğin çok önemli olduğunu söyledi. “Sendika arkamızda oldukça, desteği sürdükçe bir kişi kalsak bile biz bu greve devam edeceğiz” diyen Akbulut, Mersin’deki emek dostlarından maddi manevi destek beklediklerini söyledi. İşverenin davaların geri çekilmesi yönündeki isteğine “Biz arkadaşımızı satmayız. Olursa hep birlikte olacak. Hep birlikte fabrikaya döneceğiz” sözleriyle tepki gösteren Akbulut, aynı zorlukları tekrar yaşamamak için greve devam edeceklerini ve sendikalı çalışmaktan başka bir yol olmadığını sözlerine ekledi.
Grevci işçilerden Hayriye Kelle ise “Maddi, manevi sıkıntılar yaşıyoruz. Ama sendikanın desteği var bize. Bunu biliyoruz, bu bize daha fazla güç veriyor. Sendika arkamızda oldukça direncimiz devam edecek” sözleriyle greve devam edeceklerini söyledi. Kelle, “Patron davaların geri çekilmesini istiyor. 4 parmağını kaybetmiş bir arkadaşımız var. Onun açtığı davanın da çekilmesini istedi en son. Buna karşı çıkıyorum. Benim eşimde iş kazası geçirdi bu fabrikada. Hiçbir hakkını alamadı. Arkadaşımız davayı çekse ben engel olurum. Artık içerdeki paramızı falan düşünmüyoruz. Onurumuz için sürdürüyoruz bu mücadeleyi” sözleriyle grevin kendileri için dayanışma, birlikte mücadele etme anlamı taşıdığını söyledi. (Mersin/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

KENTTEN GELEN

SONRAKİ HABER

Yenişehir Belediyesi özelleştirmeleri iptal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...