24 Mart 2008 00:00

Meclis’in gündemi sosyal güvenliğe endeksli

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın açtığı kapatma davası nedeniyle siyasetin gündemini AKP’nin hazırladığı Anayasa değişikliği ve bu konuda siyasi partilerden isteyeceği destek oluştururken...

Paylaş

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın açtığı kapatma davası nedeniyle siyasetin gündemini AKP’nin hazırladığı Anayasa değişikliği ve bu konuda siyasi partilerden isteyeceği destek oluştururken, Meclis’in gündemini de sosyal güvenlik konusunda hükümetle sosyal taraflar arasında yürütülen görüşmelerin seyri belirleyecek. Bugün bir araya gelecek tarafların uzlaşma sağlaması durumunda hükümet, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda değişiklik öngören tasarıyı Meclis Genel Kurulu gündemine getirecek. Uzlaşma sağlanamaz ise genel kurulda bu hafta salı günü, çevre sorunları ile ilgili araştırma önergeleri, çarşamba günü, Cargill’e af tartışmalarına yol açan ve tarım dışı amaçla kullanılan arazilerin satışını öngören tasarı ile Vatandaşlık Kanunu’nda değişiklik öngören tasarı ele alınacak.
Grupların gündemi kapatma, Ergenekon ve Newroz
Başbakan Erdoğan’ın yurtdışı programı nedeniyle bu hafta Meclis’te AKP grubu toplanmayacak.
Yarın CHP, MHP ve DTP’nin grup toplantılarında, liderler gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunacak. Liderlerin gündeminde Ergenekon Operasyonu, Newroz kutlamaları ve AKP için açılan kapatma davası var.
CHP bugün Vakıflar Kanunu’nun iptali ve dava sonuçlanıncaya kadar yürürlüklerinin durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunacak.
Bu hafta Meclis’te AKP’nin kapatma davasına karşı hazırladığı Anayasa değişikliğinin Meclis Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. (Ankara/EVRENSEL)

AKP kapatma için harekete geçiyor

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın açtığı kapatma davasının ardından, siyasi partilerin kapatılması konusunda dünya örneklerini inceleyen ve çeşitli formüller üzerinde duran AKP, Anayasa değişikliği için bu hafta düğmeye basacak.
AKP’nin hukukçu kurmaylarınca yürütülen çalışmalar iki ayrı pakette toplandı. AKP’nin en çok üzerinde durduğu pakette, Anayasa’nın 68 ve 69’uncu maddelerinde değişiklik öngörülürken, mini Anayasa değişikliği paketinde, “uyarı mekanizması” getiriliyor. Buna göre, Anayasa’nın ilgili maddelerinde parti kapatmayı gerektiren suçlar tanımlandıktan sonra “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın dava açma yetkisini kullanmadan önce uyarı mekanizmasını işletmesi” öngörülüyor. Uyarıyı dikkate almayan siyasi parti hakkında ise kapatma davası açılabilmesi planlanıyor. AKP’nin hazırlığını yürüttüğü Anayasa değişikliği paketinde ayrıca, “siyasi partilerin üyelerinin, parti kapatılmasına neden olan eylem ve açıklamaları çerçevesinde suçlarının mahkeme tarafından kesin olarak tespit edilmesi halinde eylemlerinden sorumlu olmaları” da öngörülüyor. Partilerin söz konusu kişilerle ilişiğinin kesilmesi halinde partinin sorumluluğunun olmayacağı da hükme bağlanacak. “Odak” olma konusunda AB ülkelerinin uyguladığı Venedik Kriterleri’nden de yararlanan AKP, bu çerçevede hangi eylemlerin suç sayılacağının Anayasa’da net yazılmasını öngörüyor. Venedik Kriterleri ise “terör ve şiddete bulaşmayan partilerin kapatılmayacağı” esasına dayanıyor. AKP’nin tartıştığı bir başka düzenleme de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın dava açmadan önce TBMM’den izin almasını öngörüyor. Buna göre parti kapatılmasına eylem ve açıklamalarıyla yol açan üyeler için Yüce Divan mekanizması gibi bir komisyon devreye girecek. Meclis’te yeni bir komisyon kurulacak. Partinin kapanmasına neden olacak eylem ve açıklamaların sahibi, parti üyesi komisyon kurulu kararıyla soruşturulacak. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Yüksekova’da kanlı müdahale

SONRAKİ HABER

GÜNDÖNÜMÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...