24 Mart 2008 00:00

Eğitimin kalitesi düşük

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) “Türkiye 2008 İnsani Gelişme Raporu”na göre Türkiye, genç işsiz oranında 177 ülke arasında 10’uncu sırada, eğitim endeksinde ise 104’üncü sırada bulunuyor.

Paylaş

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) “Türkiye 2008 İnsani Gelişme Raporu”na göre Türkiye, genç işsiz oranında 177 ülke arasında 10’uncu sırada, eğitim endeksinde ise 104’üncü sırada bulunuyor.
UNDP’nin Türkiye’ye ilişkin İnsani Gelişme Raporu’nda, sağlık, eğitim, bilgi ve düzgün bir yaşam standardı konularındaki ortalama başarının ölçüldüğü insani gelişim endeksine de yer verildi.
Değişik alanlarda bir ülkenin elde ettiği ilerlemenin küresel düzeyde değerlendirilmesini sağlayan insani gelişme endeksinde, Türkiye’nin 177 ülke arasındaki durumu da irdelendi.
Buna göre Türkiye, sağlık alanındaki kamu harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranı bakımından 41’inci, insani gelişme endeksinde 84’üncü; bilim, mühendislik, üretim ve inşaat dallarında okuyan yüksekokul öğrencilerinin toplam öğrencilere oranında 54’üncü sırada, gençliğin okuryazarlığında 66’ncı sırada yer alıyor.
Eğitimde kalite
Raporda, eğitimdeki kalite de ele alınıyor. Türkiye’de zorunlu eğitimin süresi uzamış bile olsa, bu durumun modern temel becerilerin kazanılmasını güvence altına almadığı vurgulanan raporda, 2001 yılında yapılan bir araştırmada, Türkiye’de 4’üncü sınıf öğrencilerinin yüzde 42’sinin okuryazarlık derecesinin en alt seviyede olduğunun tespit edildiğine işaret ediliyor.
Çok fazla sayıda öğrencinin bazı asgari becerileri iyice öğrenemeden okullardan mezun olduğu kaydedilen raporda, “Eğitimin ne ölçüde kişisel, sosyal ve gelişimsel yararlar sağladığı hayati önem taşıyor. Ancak birçok ülkede tüm çocuklara eğitim sağlayabilme çabası, eğitime ulaşma üzerinde odaklanırken, genellikle eğitimin kalitesine verilen önem göz ardı ediliyor” denildi.
Sorunlarını çözemiyorlar
UNESCO’nun hazırladığı Herkes İçin Eğitim Gelişme Endeksi, Türkiye’yi 125 ülke arasında 77’nci sırada gösteriyor. Öğrencilerin hayat sorunlarıyla ilgili problemleri çözme başarılarına göre yapılan sıralamada da Türkiye, katılan 40 ülke arasından sondan 5’inci sırada.
Bu da Türkiye’deki öğrencilerin çoğunluğunun değişik kaynaklardan edindikleri bilgileri sentez yaparak birleştiremediklerini ortaya koyuyor.
Sektör içinde sektör
Raporda, Türkiye’deki özel dershanelerle ilgili bir değerlendirme de yapılıyor. Ülkemizdeki dershaneleri “sektör içinde sektör” olarak niteleyen rapora göre Türkiye’deki dershane sayısı, son 23 yılda 23 kat artış gösterdi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Akhisar’da ülkücü operasyonu

SONRAKİ HABER

Ergenekon da iddiaların ardı arkası kesilmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...